Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Побачила світ друга частина підручника «Історична граматика 2» Оксани Тимко-Дітко та Юлії Юсип-Якимович для студентів-україністів Хорватії

0 129

Побачила світ друга частина підручника «Історична граматика 2» Оксани Тимко-Дітко та Юлії Юсип-Якимович для студентів-україністів Хорватії

У видавництві філософського факультету Загребського університету «FF-press» вийшла друга частина підручника «Історична граматика 2» Оксани Тимко-Дітко та Юлії Юсип-Якимович для студентів-україністів Хорватії (Historijska gramatika, 2. // Izdavač Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu FF-press. – 2021. – 191 с.).

Побачила світ друга частина підручника «Історична граматика 2» Оксани Тимко-Дітко та Юлії Юсип-Якимович для студентів-україністів ХорватіїКнига є закономірним продовженням першої частини, де були представлені вступні розділи з найновішими поглядами щодо проблеми походження українського етносу, української національної мови; проаналізовані погляди на походження української мови академіків В.Німчука, Г.Півторака, а також О.Горбача, О.Карпенка, Ю.Шевельова; представлене становлення фонетичної системи української мови з найдавніших часів аж до сучасного стану.

Друга книга «Історична граматика 2» присвячена становленню частин мови крізь призму історичних епох. Як і при розгляді фонетичних змін, автори дотримуються періодизації історії української мови Юрія Шевельова, яку вчений запропонував вести від пізньої праслов’янської мови ( VІ-VІІ ст. н.е.).

Підручник рецензували відомі мовознавці доктори наук Д. Сезар, Н. Відмарович, Ю. Рамач.

Видання складається з 10 розділів, схем морфологічного аналізу, опису та ілюстрацій пам’яток української мови, політичної карти України, основних відомостей про Україну як державу, карти говорів України, українсько-хорватського словничка основних граматичних понять і рекомендованої літератури до курсу.

За інформацією доцентки кафедри словацької філології Юлії Юсип-Якимович
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.