Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Побачила світ ґрунтовна монографія доцента кафедри історії України УжНУ про радянізацію Закарпаття

У виданні Василя Міщанина проаналізовано різноманітні аспекти комуністичної пропаганди й насадження відповідного способу життя на території області

0 623

Побачила світ ґрунтовна монографія доцента кафедри історії України УжНУ про радянізацію Закарпаття

Доцент кафедри історії України Ужгородського університету Василь Міщанин оприлюднив значну обсягом монографію «Радянізація Закарпаття 1944–1950 рр.» (644 сторінок). Вона рекомендована до друку Вченою радою вишу, а її відповідальним редактором виступив завідувач кафедри історії України, професор Роман Офіцинський.

Відразу треба віддати належне автору за введення в науковий обіг значної кількості нових документів не тільки з Державного архіву Закарпатської області, а й із загальнодержавних.

Уже перші роки радянської влади запам’яталися закарпатцям арештами військовою контррозвідкою «СМЕРШ» діячів Карпатської України, депортаціями німців та угорців. В. Міщанин відзначає особливості кадрових призначень, проведення місцевих і парламентських виборів. Справедливо підкреслюється обмеження політичних прав усіх соціальних верств. Аграрна політика (колективізація) була спрямована на цілковитий контроль над закарпатським селянином, його закріпачення колгоспно-радгоспним ладом. Тим, хто противився колективізації, шлях був короткий: арешт, засудження, ув’язнення.

Автор не заперечує, що зрушення в культурі, освіті, медицині були значними і викликали підтримку населення. Але не слід забувати, що головним завданням закладів освіти і культури стало комуністичне виховання і пропаганда радянського способу життя. На значній джерельній базі розглянуто й антирелігійну діяльність радянських і партійних органів.

За радянським законодавством церква була відокремлена від держави, а школа – від церкви. Та цього виявилося замало. Тоталітарна держава всіляко втручалася в діяльність конфесій. Православна церква змушена була змінити свою юрисдикцію: перейти від Сербського патріархату до Московського (1945 р.). Радянські спецагенти вбили єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Ромжу (1947 р.), а саму церкву ліквідували 1949 р.

У виданні охоплено різноманітні аспекти радянізації Закарпаття. Чимало з них висвітлені в сучасних публікаціях. Однак цілком можна стверджувати, що праця Василя Міщанина є комплексним дослідженням процесів радянізації Закарпаття 1944-1950 рр., написана на основі документів, які вперше вводяться у науковий обіг. Частково дослідник долучився і до публікації документів. Доволі пізнавальною є публікація в тексті низки фотоілюстрацій важливих документів і суспільно-політичних подій.

Наприкінці монографії подано 35 документів, які, на нашу думку, вдало роблять наголос на головних складових елементах політики радянізації. Це передусім матеріали з фондів Державного архіву Закарпатської області (м. Ужгород) та Центрального державного архіву громадських об’єднань України (м. Київ). Архівні документи підкріплено усно-історичними джерелами, зібраними студентами історичного факультету у 2015 р. в ході етнографічної експедиції.

Вихід монографії В. Міщанина «Радянізація Закарпаття 1944-1950 рр.» є вагомим внеском в історіографію історії Закарпаття ХХ ст., «радяністики», краєзнавства. Монографія стане в пригоді краєзнавцям, студентам, усім шанувальникам минулого.

Дмитро Данилюк,
доктор історичних наук,
заслужений професор УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.