Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Маловідому сторінку історії висвітлено на науково-практичній конференції у Великих Ком’ятах на Виноградівщині

Захід, приурочений до 100-річчя закінчення Першої світової війни, проведено з ініціативи Виноградівської райдержадміністрації та за активної участі кафедри історії України Ужгородського університету

0 897

Маловідому сторінку історії висвітлено на науково-практичній конференції у Великих Ком’ятах на Виноградівщині

У середу, 28 листопада, у Великоком’ятівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів відбулася науково-практична конференція «Перша світова війна. Погляд крізь століття». Захід приурочено до 100-річчя закінчення Першої світової війни і проведено з ініціативи Виноградівської районної державної адміністрації та за активної участі кафедри історії України Ужгородського національного університету. Нагадаємо, що завдяки тісній співпраці цієї кафедри з керівництвом Виноградівщини влітку цього року успішно проведено етнографічну практику для студентів-істориків з базою у школі села Онок.
Роман Офіцинський
Роман Офіцинський

У конференції взяло участь 70 учасників, зокрема науковці, керівництво району, директори шкіл і вчителі історії. Керівник апарату Виноградівської райдержадміністрації Ігор Вантюх ознайомив присутніх із програмою та регламентом роботи зібрання. Із вітальним словом виступила депутат Закарпатської обласної ради, виконувачка обов’язків голови райдержадміністрації Наталія Костелеба-Веремчук, яка свого часу успішно закінчила історичний факультет Ужгородського університету.

Модератором форуму був доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України УжНУ Роман Офіцинський, котрий також виступив із доповіддю про бойові дії в межах Закарпаття в роки Першої світової війни.

Віктор Кічера
Віктор Кічера

Усього заслухано десятьох промовців. Так, докторант кафедри історії України УжНУ Віктор Кічера окреслив вплив геополітичного чинника на Карпатський регіон у 1914 – 1918 роках. Екскурс у минуле села Великі Ком’яти часів Першої світової війни запропонувала вчителька історії місцевої школи Катерина Мотрунич. Про соціально-економічний і політичний розвиток Виноградівщини напередодні та упродовж Першої світової війни розповіла вчителька історії та правознавства Чепівської ЗОШ І-ІІІ ст. Вікторія Тромбола. На історичних уроках Першої світової війни в закарпатському контексті детальніше зупинився вчитель історії та правознавства Королівської ЗОШ № 1 Іван Кльофа. Тему соціально-демографічних втрат Закарпаття в Першій світовій війні скрупульозно розкрив колишній вчитель історії Королівської ЗОШ № 2 Володимир Щур, який нині вже на пенсії. На подіях в Угочанському комітаті періоду Першої світової війни зосередився краєзнавець Іван Біланчук з Виноградова, а учениця 11 класу Виноградівської ЗОШ № 8 Мирослава Леньо змістовно виступила з мультимедійною презентацією «Вивчаємо, пам’ятаємо, збережемо мир на Землі». Після кожного з виступів відбувався жвавий обмін думками, давалися доповідачами вичерпні відповіді на запитання присутніх.

Підбиваючи підсумки, професор Роман Офіцинський зауважив, що в ході конференції оприлюднено маловідомі дані, тому невдовзі вийде тематичний збірник статей і матеріалів, наданих доповідачами. Це видання отримають усі вчителі історії Виноградівського району для використання в навчальному процесі та заповнення прогалин підручників з історії України і всесвітньої історії для 10-го класу, де розглядаються теми про Першу світову війну.

Директор Великоком’ятівської ЗОШ І-ІІІ ст. Неля Козуб щиро подякувала учасникам конференції за плідну роботу. Одночасно шкільну бібліотеку поповнили нові видання, подаровані кафедрою історії України УжНУ. Це монографії «Греко-католицька церква в Чехословаччині як соціальна інституція (1918 – 1939)» докторанта Віктора Кічери та «Сучасна російсько-українська війна» аспіранта Юрія Офіцинського, а також остання книжка прози професора Романа Офіцинського «Червона лінія».Маловідому сторінку історії висвітлено на науково-практичній конференції у Великих Ком’ятах на Виноградівщині

Маловідому сторінку історії висвітлено на науково-практичній конференції у Великих Ком’ятах на ВиноградівщиніВідтак усі присутні переглянули літературно-музичну композицію «Ми – за мир!» у виконанні учнів і вчителів школи, а також узяли участь у панахиді та покладанні квітів до пам’ятника жителям Великих Ком’ят, які загинули у Першій світовій.

Маловідому сторінку історії висвітлено на науково-практичній конференції у Великих Ком’ятах на ВиноградівщиніПервісно пам’ятник встановлено 1935 року. На початку радянізації краю його знищили, а відновили у 2010 році з ініціативи і коштом випускників історичного факультету Ужгородського університету Наталії Костелеби-Веремчук і Миколи Веремчука.

Це незвичний монумент: озброєний солдат на колінах перед Ісусом просить захисту і перемоги, ідучи на війну. На постаменті викарбувано близько сотні імен односельців, які загинули століття тому.

Медіацентр УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.