Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Представниці відділення журналістики розповіли школярам про роль української мови у ЗМІ й познайомили з медійним підрозділом УжНУ

0 187
Мова – вагомий чинник формування нації. Кому, як не філологам, та особливо – журналістам – важливо володіти мовою, уміло користуватися її засобами, примножувати її багатство, розвивати. Медійний підрозділ УжНУ долучився до заходів у межах декади кафедри суспільно-гуманітарних дисциплін, що тривала з 5 до 16 жовтня в Ужгородській загальноосвітній спеціалізованій школі-інтернаті з поглибленим вивченням окремих предметів Закарпатської обласної ради. Так, представниці відділення журналістики взяли участь в уроці української мови на тему «Мова – ДНК нації».
Викладачка відділення журналістики спілкується з учнями
Викладачка відділення журналістики спілкується з учнями

Лейтмотивом уроку, що відбувся в 10 класі профілю української філології, стали слова Ліни Костенко «Людина нібито не літає, а крила має…». Захід організувала вчителька української мови та літератури Людмила Рогатин, приурочила його ще й 90-річчю відомої поетеси і разом з колегами підготувала виставку її книг.

Студентки відділення журналістики
Студентки відділення журналістики

До участі в уроці пані Людмила недарма запросила представниць відділення журналістики – викладачку кафедри Наталію Толочко, яка крім журналістської, має й філологічну освіту, та студенток третього курсу відділення журналістики, які вже з власного досвіду можуть розповісти про важливість вивчення української мови. В уроці «Мова – ДНК нації» також узяла участь заступниця директора з методичної роботи Оксана Станко.

Представниці відділення журналістики розповіли школярам про роль української мови у ЗМІ й познайомили з медійним підрозділом УжНУПісля короткої презентації про роль мови у ЗМІ і водночас роль медіа у розвитку української мови, зокрема упровадженні нової редакції правопису, Наталія Толочко запропонувала школярам своєрідний інтерактив, у формі гри на платформі «Kahoot». 10-класники мали відповісти на кілька тестових запитань, складених за новою редакцією правопису і перевірити, наскільки добре знають цей документ. Згідно з правилами гри, виграє той, хто правильно та найшвидше відповість на всі запитання. Учні дуже добре впоралися з усіма завданнями, але найспритнішою і найкмітливішою стала учениця 10 класу Крістіна Хома.

Студентки відділення журналістики Яна Бурдун, Олександра Шаламай та Алла Ревай підготували для школярів презентацію, під час якої познайомили присутніх із медійним підрозділом УжНУ. Дівчата продемонстрували чимало світлин із життя відділення, філологічного факультету загалом, розповіли про відпочинок, цікаві дисципліни, які вивчають юні медійники та згадали про професії, які можна здобути на відділенні журналістики.

Наприкінці уроку школярі дістали завдання від учительки – утворити фемінітиви від маскулітивів, а опісля ставили запитання гостям, зокрема про те, з чого розпочати підготовку, якщо є бажання стати журналістом.

Представниці відділення журналістики розповіли школярам про роль української мови у ЗМІ й познайомили з медійним підрозділом УжНУПредставниці відділення відповіли, що одним із перших вагомих кроків може стати участь у Малій академії наук за напрямом «Журналістика». Приємно, що школярі Ужгородської загальноосвітньої спеціалізованої школи-інтернат з поглибленим вивченням окремих предметів Закарпатської обласної ради упродовж багатьох років готують свої наукові доробки з журналістики і представляють їх на розгляд журі – викладачів кафедри. Заступниця директора з методичної роботи Оксана Станко зауважила, що цьогоріч директор школи Олена Іщенко і ректор УжНУ Володимир Смоланка підписали договір про співпрацю, що сприятиме ще тіснішим контактам між закладами освіти.

Представниці відділення журналістики розповіли школярам про роль української мови у ЗМІ й познайомили з медійним підрозділом УжНУПісля завершення уроку студенти відділення журналістики поспілкувалися з учнями, розповідали їм про дозвілля і навчання. Хочеться, аби школярі не втратили творчий запал до здобуття знань та після завершення школи продовжили навчання на медійному підрозділі УжНУ.

Студентки відділення журналістики Алла Ревай, Яна Бурдун, Олександра Шаламай
Фото Яни Бурдун
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.