Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Професор УжНУ видав 400-сторінкову працю, у якій викриває псевдонаукові маніпуляції довкола русинського питання

Ґрунтовне дослідження «”Русинський” сепаратизм: націєтворення in vitro» мовознавця Любомира Белея побачило світ у київському видавництві «Темпора»

0 1 390
Професор УжНУ видав 400-сторінкову працю, у якій викриває псевдонаукові маніпуляції довкола русинського питання
«”Русинський” сепаратизм: націєтворення in vitro» Любомира Белея
Київське видавництво «Темпора» видало ґрунтовне дослідження доктора філологічних наук, професора кафедри української мови УжНУ Любомира Белея «”Русинський” сепаратизм: націєтворення in vitro». Майже чотирьохсотсторінкова праця подає детальний аналіз русинського сепаратизму. «Автор відслідковує історичні зв’язки, аналізує соціокультурний контекст і викриває псевдонаукові маніпуляції, які лежать в основі цього руху. У дослідженні описано особливості «русинських» рухів України, Словаччини, Угорщини, Румунії, Польщі, Сербії та Канади», – йдеться в анотації.

Першим, хто почав докладно вивчати сучасне неорусинство, був відомий літературознавець, академік Олекса Мишанич, який присвятив цій проблемі чимало своїх праць. До дискусії з політичним русинством долучалися й мовознавець, професор УжНУ Павло Чучка, вчений-етнограф Михайло Тиводар, знані письменники Іван Чендей, Петро Скунць, Юрій Мейгеш, Олександр Гаврош, літературознавець Юрій Балега та багато інших. Книжка професора Любомира Белея аналізує ситуацію з висоти вже сьогодення і є гідною науковою відповіддю тим, хто хоче добитися дезінтеграції української нації.

Без сумніву, ця праця, над якою ужгородський учений працював протягом тривалого часу, заслуговує на максимальне поширення як в Україні, так і за кордоном. Вона мала би бути не тільки в усіх бібліотеках Закарпаття, а й перекладена мовами тих країн, де поширюється агресивне неорусинство на антиукраїнській основі.

Іванка Когутич – спеціально для Медіацентру УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.