Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Природничо-гуманітарний коледж запрошує на навчання

Про особливості вступу до ПГК – розмова з директором закладу Володимиром Росохою

0 237
Незабаром стартує вступна кампанія. Природничо-гуманітарний коледж УжНУ як один з підрозділів університету завжди серед лідерів за числом вступників на різні спеціальності. Ми вирішили поспілкуватися з директором закладу Володимиром Войтеховичем Росохою та дізналися більше про особливості вступу до навчального закладу у 2019 році.
Володимир Росоха
Володимир Росоха
  • Володимире Войтеховичу, от-от розпочнеться вступна кампанія – 2019. Ми знаємо, що торік на вступ до коледжу було подано велику кількість заяв. Яка спеціальність мала найбільший попит?

– Минулого року найбільш популярною була спеціальність «Інженерія програмного забезпечення», на другому місці – «Правознавство», далі йшли такі спеціальності, як «Туризм», «Будівництво та цивільна інженерія» й інші.

  • Які особливості цієї вступної кампанії?

– З 1 липня 2019 року розпочинає свою роботу приймальна комісія Природничо-гуманітарного коледжу. Наказом МОН України №1082 від 10 жовтня 2018 року затверджено Умови прийому на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста в 2019 році. Відповідно до цього документа, 20 грудня 2018 року Вчена рада нашого університету схвалила Правила прийому до Природничо-гуманітарного коледжу ДВНЗ «УжНУ» на цей рік, відповідно до яких і відбуватиметься вступ до навчального закладу.

  • На які спеціальності можуть подавати документи абітурієнти до Природничо-гуманітарного коледжу ДВНЗ «УжНУ» у 2019 році? Яким буде, на вашу думку, обсяг державного замовлення?

– Цього року запрошуємо молодь на навчання за такими спеціальностями:

  • 071 Облік і оподаткування / ліцензійний обсяг – 55
  • 072 Фінанси, банківська справа та страхування / ліцензійний обсяг – 40
  • 081 Право / ліцензійний обсяг – 100
  • 121 Інженерія програмного забезпечення / ліцензійний обсяг – 90
  • 192 Будівництво та цивільна інженерія / ліцензійний обсяг – 20
  • 193 Геодезія та землеустрій / ліцензійний обсяг – 30
  • 242 Туризм / ліцензійний обсяг – 25

Державне замовлення очікується приблизно в минулорічному обсязі, за винятком спеціальності «Право». Оскільки в «Умовах прийому на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста в 2019 році» зазначено, що прийом вступників на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста за спеціальністю 081 «Право» коштом державного бюджету цього року не проводиться.

  • На що варто звернути увагу вступникам?

– Насамперед на те, що прийом для здобуття вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста 2019 року буде ОСТАННІМ. Згідно з Законом України «Про вищу освіту», з 2020 року плануємо набір молодших бакалаврів за нашими спеціальностями.

Для здобуття ОКР молодшого спеціаліста в 2019 році прийматимуться особи, які здобули базову або повну загальну середню освіту, а також учні, які мають рівень кваліфікованого робітника. Конкурсний відбір для вступників на основі базової загальної середньої освіти буде здійснюватиметься у формі вступних іспитів або співбесіди з урахуванням середнього бала документа про базову загальну середню освіту.

  • Коли розпочнеться і протягом якого часу триватиме прийом заяв та документів від вступників на основі базової середньої освіти?

– Прийом розпочнеться з 1 липня й триватиме до 13 липня. Вступні іспити заплановані з 14 до 21 липня. За результатами випробувань 23 липня будуть оприлюднені рейтингові списки вступників із зазначенням рекомендованих до зарахування осіб.

  • Зазвичай для вступників на основі базової середньої освіти проводилися підготовчі курси. Чи планується цього року проведення підготовчих курсів до вступу?

– Для наших вступників 9-класників такі курси діятимуть з 18 червня до 12 липня. Для вступу на курси й отримання додаткової інформації про них потрібно звертатися за адресою: Закарпатська обл. м. Ужгород вул. Університетська 14, 4 поверх, аудиторія № 401а., тел. 0505531824.
Природничо-гуманітарний коледж запрошує на навчання

  • Що необхідно знати вступникам на основі повної загальної середньої освіти?

– Для цієї категорії вступників конкурсний відбір здійснюватиметься у формі ЗНО, творчих конкурсів, вступних іспитів або співбесіди з урахуванням середнього бала документа про повну загальну середню освіту. Прийматимуться сертифікати ЗНО 2017, 2018 та 2019 років, окрім оцінок з англійської, німецької, французької та іспанської мов. Вступник зможе подати результати зовнішнього оцінювання з однієї з іноземних мов 2018–2019 років на власний розсуд. Прийом заяв та документів розпочнеться 10 липня і закінчиться для осіб, які вступатимуть на основі співбесіди або вступних іспитів та конкурсів, – 22 липня; для осіб, які вступатимуть тільки на основі сертифікатів ЗНО, – 29 липня. Рейтингові списки вступників будуть оприлюднені 1 серпня.

Також хочу звернутися до абітурієнтів, котрі планували вступити до Ужгородського університету, але не склали ЗНО з третього навчального предмета. Якщо ви склали ЗНО з української мови і літератури та ще з одного навчального предмета й отримали 100 і більше балів, то маєте можливість вступити до коледжу на відповідні спеціальності за скороченим терміном навчання і дальшого продовження навчання в університеті на умовах молодшого спеціаліста.

  • Протягом якого часу триватиме виконання необхідних вимог до зарахування і як відбуватиметься власне зарахування вступників?

– Виконання вимог до зарахування триватиме до 5 серпня. Зарахування вступників за державним або регіональним замовленням має відбутися 6 серпня, за кошти фізичних або юридичних осіб – не пізніше 16 серпня, а додаткове зарахування на вільні місця за контрактною формою навчання може тривати до 30 вересня.

  • Як відбуватиметься конкурсний відбір для вступників на основі рівня кваліфікованого робітника?

– Тут конкурсний відбір буде у формі іспиту з української мови та фахових вступних випробувань. Терміни прийому заяв і документів, конкурсного відбору і зарахування на навчання визначатимуться Правилами прийому, а зарахування на місця державного або регіонального замовлення має бути завершене не пізніше 15 вересня.

  • Уже другий рік поспіль студенти коледжів складають ЗНО. Нещодавно були внесені деякі зміни. Розкажіть про це докладніше.

– Так, наші студенти-другокурсники складають зовнішнє незалежне оцінювання. Торік вони складали ЗНО з української мови, а цьогоріч, крім випробування з названого предмета, повинні складати зовнішнє незалежне оцінювання ще з історії України або математики (на вибір). Бажаю їм успіху!

Розмовляла Марія Якубишин
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.