Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

«Письменник за прилавком» Іван Попович: Закарпатська міфологія гідна екранізації «Netflix»

Письменник-початківець з Рахівщини презентував збірку оповідань «Русалка Карпатська» і чи не перший на Закарпатті мальопис (комікс) у жанрі фентезі «Дід Піхто, або Гості, які постукали знизу»

0 344

«Письменник за прилавком» Іван Попович: Закарпатська міфологія гідна екранізації «Netflix»

Русалки, перевертні, лісові дівчата, мольфари – ці міфічні мешканці потойбічного світу стали героями книжок письменника-початківця з Рахівщини Івана Поповича. За прилавком «Кобзаря» він презентував збірку оповідань «Русалка Карпатська» та чи не перший на Закарпатті мальопис (комікс) у жанрі фентезі «Дід Піхто, або Гості, які постукали знизу».

Попри те, що книги відрізняються формою подання розповіді, мають і спільне: дія відбувається винятково на Закарпатті; історії базуються на зустрічі міфічних істот з людьми; кожне видання має два варіанти дизайнерського оформлення.

Іван почав писати ще студентом. П’ять років тому захопився фентезі і зосередився на цьому жанрі. Щоправда, написане лежало в шухляді. Торік письменник ледь не помер від Covid-19, тож вирішив більше не відкладати мрії на потім.

«Я записався на літературні курси, ходив у літшколи, де познайомився з різними письменниками, – розповідає автор. – Вони сказали, що мої історії ніби кіношні, тому з них вийшли б класні комікси. Ідея мені сподобалася, бо за освітою я режисер, працював оператором, свого часу вчився у кіношколі й хотів знімати короткометражки, тож мальопис для мене – це як розкадровка. У цих літературних колах познайомився з видавцем Романом Крижанівським, з яким і розпочали співпрацю».

Стартували з мальопису «Дід Піхто…», який є першою історією з серії «Міфологема». «Своїми коміксами я роблю нашу крайову дуже багату на міфи історію кіношною, чим допомагаю режисерам, – пояснює Іван. – Має мрію: щоб за мотивами котрогось із його мальописів «Netflix» зняв мультфільм або кіно. Вважає, що закарпатська міфологія гідна уваги світу. На її основі можна зробити кінопродукт, не гірший за польського «Відьмака».

Оксана Штефаньо та Іван Попович
Оксана Штефаньо та Іван Попович

Наразі у жанрі фентезі автор написав 250 історій, з них 25, де головним персонажем є русалка, увійшли до збірки «Русалка Карпатська». Серія «Міфологема» невдовзі матиме продовження: автор поки визначається, які з історій якнайкраще підходять для мальопису.

Нині Іван активно пише оповідання у жанрі бойового фентезі, присвячені російсько-українській війні. Каже: «Солдат воює зброєю, а письменник – словом». До речі, презентовані книги автор передав закарпатським воїнам у фронтову бібліотечку.

На презентацію прийшла підтримати Івана його знайома, журналістка Оксана Штефаньо: «Ми познайомилися 2018 року на І кіношколі «Скалка», яку організувала ГО «Закарпатська фільмкомісія». Тоді, під час навчання процесу кіновиробництва, Іван виділився сюжетом своєї короткометражки про равлика-емігранта. А сьогодні я радію, що йому вдалося втілити творчий потенціал у власних книжках і він став новим обличчям в акції «Письменник за прилавком». Щодо презентованих книг, то жанр фентезі, тим більше у формі коміксу, не поширений у нашому краї. Тож це й новинка. Бажаю письменнику дальших успіхів і – знайти свого читача!»

Галина Кришінець
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.