Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На факультеті історії та МВ влаштували літературний вечір пам’яті Дмитра Павличка

Учасниці заходу поділилися й власними поетичними доробками

0 79
В останній день вересня на факультеті історії та міжнародних відносин відбувся літературний вечір до 95-ї річниці з дня народження поета, перекладача, публіциста, громадсько-політичного діяча Дмитра Павличка. Захід ініціювало студентське наукове товариство «Кліо» ФІМВ УжНУ.

На факультеті історії та МВ влаштували літературний вечір пам’яті Дмитра ПавличкаЛітературний вечір відкрила голова студентського наукового товариства Іванна Бабинець, налаштувавши колег на творчу роботу.

До вступного слова було запрошено професора кафедри модерної історії та зарубіжних країн Нелю Жулканич, яка розповіла про важливу роль Д. Павличка в громадсько-політичному житті України. Також поділилася улюбленими віршами поета: у ранній юності їй дуже подобався «Коли ми йшли з тобою вдвох»,  у більш зрілому віці – «Розплелись, розсипались, розпались».

Олександра Мазур потішила аудиторію піснею «Два кольори» авторства Д. Павличка. Вікторія Ковальська продекламувала вірш «В душі я чую неясний мотив», який підкреслив її внутрішній стан в цю пору року.

На факультеті історії та МВ влаштували літературний вечір пам’яті Дмитра Павличка Відтак учасниці літературного вечора ділилися й власними поетичними доробками.

Основна змістово-емоційна лінія вірша Мирослави Могорити «На сході палає, земля вся в огні» – глибоке переживання за близьких, які перебувають на фронті, а також надія на мир. Доповідачка намагалася передати відчуття болю й тривоги через війну, підкреслюючи людські почуття і страхи.

Заступниця голови СНТ «Кліо» Надія Роуканич у першому своєму вірші «Містерія каяття» показала, як людські конфлікти, які були століття тому, повторюються у сьогоденні. У другій поезії «В чергову осінь» авторка оглядає життя головного героя в осінню пору, яка палко нагадує йому про дівчину, навіює невимовний жаль через її відсутність. У третьому вірші «Кардамон, що гріє душу» четвертокурсниця підкреслює юнацький максималізм, що яскраво проявляється в період, коли ти за крок до дорослого життя й попереду на тебе чекає пошук свого місця під сонцем.

Магістрантка Іванна Бабинець представила публіці свій вірш «Кривава війна», в якому відобразила трагедію теперішніх часів. Другий твір, «Спомини про бабусю», наповнений смутком авторки через втрату близької людини. У своїй третій поезії «Телепорт» доповідачка зробила своєрідний екскурс порами року, використавши метафори від зимової прохолоди до літнього соло.

«Мені сподобався мій перший захід разом з новими товаришками. Була вражена талантом інших учасниць, позитивною атмосферою, що панувала в той день, і, звичайно, віршами, які декламували колеги», – каже нова членкиня СНТ «Кліо» Патріція Карташова.

Студентка четвертого курсу Мирослава Могорита також залишила відгук про літературний вечір: «Спілкування з людьми, які люблять поезію, принесло багато радості. Це був вечір, який надихнув мене на нові ідеї та літературні пошуки».

Без сумніву, такі заходи сприяють творчому розвитку студентів і дають змогу розкрити власні таланти.

Іванна Бабинець,
голова СНТ «Кліо» ФІМВ УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.