Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Семестр у Хорватії провели студентки економічного факультету й поділилися враженнями

0 159
Навчатися протягом семестру в Хорватії мали змогу п’ятеро студенток економічного факультету. Це стало можливим завдяки програмі студентських обмінів Erasmus+, до якої активно долучається УжНУ. Тож дівчата поділилися своїми враженнями від семестрового навчання у Європі з Медіацентром.

Семестр у Хорватії провели студентки економічного факультету й поділилися враженнямиКатерина Ганусич – другокурсниця. Дівчина уважна до деталей і зауважує, що комфортним було не лише навчання, а й проживання:

Семестр у Хорватії провели студентки економічного факультету й поділилися враженнями«Ми дісталися Пожеги на дуже зручному мікроавтобусі. Нас привітно зустріли. Після цього провели екскурсію гуртожитком: він сучасний, зі свіжим ремонтом. Є спортзал із великим вибором тренажерів та обладнання; їдальня, де можна було снідати, обідати і вечеряти; пральня; комп’ютерний клас, а ще – класи для навчання на кожному поверсі, де ми працювали над нашими проєктами. Також є кухня й кавоварка, що для мене було важливо. Наші кімнати були просторі, з краєвидом на скверик поряд із гуртожитком. У кімнаті три спальних місця з робочим столом для кожного, шафами й полицями. Особливо зручним виявився куточок кухні, де був холодильник і полиці для продуктів.

Навчання пройшло дуже пізнавально. Всі викладачі доброзичливі і дуже цікаво пояснювали теми. З кожного предмета ми здавали підсумкову роботу, а потім писали екзамен. Роботи, до речі, на цікаві теми, які потребували творчого підходу.

Однією з найважливіших цілей був обмін досвідом і вивчення культури країни. Нам проводили екскурсії по місцевих музеях. Також відвідали бібліотеку, яка вирізняється сучасністю: обладнанням і кімнатами для всіляких захоплень – для збирання Лего, перегляду фільмів та підготовки до занять. Часом ми зустрічалися з викладачами за чашкою кави, обговорювали різні питання й разом із ними подорожували. Зі студентами у нас був воркшоп, на якому визначали різницю й схожість наших культур. Це був справді унікальний досвід, за який я безмежно вдячна своєму факультету!»

Семестр у Хорватії провели студентки економічного факультету й поділилися враженнямиЕльвіра Сігеті навчається на 4-му курсі за спеціальністю «Економіка підприємства». Дівчина змогла взяти максимум від свого семестрового навчання, адже знаходила час не лише на освіту, а й на подорожі. Ельвіра в захваті й від викладачів, із якими познайомилася в Пожезі, і від нових друзів, із якими знайшлося чимало спільних інтересів. Розповідає:

«Також мені сподобалося, що в навчанні використовували інтерактивні методи: групові дискусії, презентації, семінари, воркшопи. Спілкування з тутешніми студентами стало для мене найціннішим аспектом цієї програми. Ми обмінювалися культурними враженнями, думками й досвідом, проводили разом дозвілля, практикували знання англійської мови – це допомогло мені розширити світогляд і знайти нових друзів. Ця подорож назавжди залишиться в моєму серці й буде джерелом натхнення в моєму майбутньому професійному та особистому житті».

Семестр у Хорватії провели студентки економічного факультету й поділилися враженнями Третьокурсниця Яна Гедзур зізнається, що мріяла взяти участь у програмі студентського обміну ще зі школи. І її мрія нарешті втілилася в життя: «Вивчати економічні дисципліни англійською мовою було незвично й дуже цікаво. За весь час там професори надавали нам різного плану завдання: спочатку ми мали спільний проєкт із молоддю з різних країн, де кожна група повинна запропонувати свій бізнес-план. Також були воркшопи з хорватськими студентами, де ми спілкувалися, обмінювалися думками, презентували свої роботи.

Хорватські студенти дружелюбні, знайомили нас зі своєю культурою, показували, як проводять вільний час, ми побували й на декількох вечірках. Чудово, що моя давня мрія здійснилася. Хороші моменти ми запам’ятаємо на все життя».

У рамках навчання і Ельвіра, і Яна мали нагоду помандрувати Хорватією: відвідали сімейну сироварню та побували на дегустації місцевих вин у виноробні міста Кутєво, визнаного винною столицею Хорватії. Крім того, у позанавчальний час побували в місті Осієк та в чи не найвідомішому та найкрасивішому місці Хорватії – національному парку Плітвіцькі озера. Дівчата відвідали й столицю країни Загреб, прогулялися цим великим містом, побували в декількох музеях і на різдвяному ярмарку. Різдвяні канікули запам’яталися візитом у місто Пулу, яке насичене історичними пам’ятками, діляться студентки.

Семестр у Хорватії провели студентки економічного факультету й поділилися враженнямиМайбутня фахівчиня з логістики Оксана Іжик навчається на 4-му курсі й теж поїхала до Хорватії за обміном. Для дівчини це вже другий досвід навчання у Європі за програмою академічної мобільності. Однак цей, запевняє, відрізнявся від попереднього: «Я розуміла, що це буде цікавий період мого життя, нові знайомства, навчання англійською мовою, можливість пожити в іншій країні та дізнатися про культуру й менталітет. Я не довго роздумувала, щоб подати документи для конкурсу. Три місяці пролетіли швидко, насичено та з користю».

Дар’я Телекій другий рік опановує спеціальність «Фінанси, банківська справа та страхування». Дівчина відзначає, що, як і інші наші студентки, мала змогу помандрувати середземноморською країною, а головне – досвід участі в програмі обміну не лише додав знань, а ще й упевненості в собі, зокрема під час спілкування англійською.

«Це був захопливий етап на моєму освітньому шляху, де кожен день приносив нові знання й практичний досвід. Я впевнена, що набуті навички допоможуть у майбутньому забезпечити мою професійну кар’єру. Важливо відзначити чудовий рівень викладачів і їхню готовність допомагати в будь-якій ситуації. Вони не лише експерти у своїх галузях, а й прекрасні наставники, які підтримують особистий і професійний ріст. Крім того, навчання в Хорватії дало мені можливість поглибленого вивчення міжнародних економічних і бізнес-процесів. Це важливий елемент мого академічного розвитку й розуміння глобального бізнесу.

Я проводила багато часу з нашими наставниками й новими хорватськими друзями. Тож поліпшила свій рівень англійської мови й стала трішки впевненішою у собі, особливо при спілкуванні з іноземними студентами».

Усі студентки висловлюють подяку декану економічного факультету Віталію Сержанову, стороні-господарці й Ужгородському національному університету за всебічну підтримку та сприяння в участі у програмі Erasmus+.

2 квітня міністр освіти і науки України Оксен Лісовий повідомив, що Кабмін дозволив студентам від 18 до 22 років тимчасово виїжджати за кордон для навчання чи стажування. Тож очікуємо вже невдовзі задоволені відгуки щодо семестрового навчання у Європі і від хлопців.

Ксенія Шокіна,
фото надані учасницями студентського обміну
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.