Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

За лаштунками студентства, або В УжНУ – дні відкритих дверей

0 130
У перші квітневі дні Ужгородський національний університет відчинив свої двері для майбутніх вступників. З 2 до 4 квітня школярі мають нагоду завітати на факультети, до яких виявили увагу, зазирнути за лаштунки навчального процесу й зануритися в студентське життя.
Школярі на філологічному факультеті
Школярі на філологічному факультеті
Юрій Бідзіля
Юрій Бідзіля

Одними з перших вітали абітурієнтів на філологічному факультеті. Декан навчального підрозділу Юрій Бідзіля розповів про факультет, його традиції й спеціальності, за якими готують майбутніх фахівців. Наголосив, що чекають на всіх, хто хоче пов’язати своє життя з професійним мовленням, адже всі спеціалізації спрямовані саме на це.

Відтак молодь факультету розповідала майбутнім вступникам про свої враження від навчання, можливості академічної мобільності, студентське дозвілля. Щоб занурити у факультетську атмосферу, школярам продемонстрували відеопрезентацію про підрозділ, яка була підготована до торішньої «Студентської весни». Наостанок учням влаштували філологічну вікторину «Чому я не знав цього раніше?», за результатами якої обрали п’ятьох переможців і вручили їм призи.

Після офіційної частини студенти могли обрати спеціалізацію, що зацікавила їх найбільше, та відвідати відповідну кафедру, де на них чекали цікаві майстер-класи та неформальне спілкування зі студентами. Так, на кафедрі словацької філології школярі могли спробувати себе у ролі перекладачів, на кафедрі мови — заглибитися в ораторське мистецтво, а на кафедрі журналістики — відчути себе ведучими новин.

Віталій Сержанов
Віталій Сержанов

На економічному факультеті абітурієнтів зустрічали в одній із оновлених авдиторій. Декан підрозділу Віталій Сержанов ознайомив гостей з історією факультету та освітніми програмами, які будуть доступні вступникам 2024 року. Також розповів про формат навчання: наразі студенти І–ІІІ курсів відвідують очні заняття, а 4-курсники й магістранти навчаються онлайн. Поговорили й про студентську мобільність, зокрема про щойно ухвалений закон, який дозволяє студентам-хлопцям до 22 років виїжджати за кордон у межах обмінних програм.

Декан наголосив, що спеціалісти з економічною освітою будуть необхідними для відновлення України після війни, тож на вступників чекають добрі кар’єрні перспективи.

Відтак студентський актив розповідав школярам про навчання на факультеті, студентське дозвілля та особливості кожної спеціальності. Робили це в інтерактивний спосіб — учні мали пройти квест у Telegram. Після кожної правильної відповіді на запитання їм відкривалася нова кафедра й важлива інформація про неї.

Гості економічного факультету
Гості економічного факультету

Інженерно-технічний факультет також гостинно зустрічав абітурієнтів. Вітала їх деканеса Йолана Голик, яка коротко ознайомила школярів із навчальним підрозділом та освітніми програмами. Зокрема зауважила, що нині на факультеті немає заочної форми навчання, є лише денна й дистанційна.

За лаштунками студентства, або В УжНУ – дні відкритих дверейВідтак з абітурієнтами знайомився студентський актив. Вони розповіли учням про навчання й дозвілля, зокрема – проживання в гуртожитку. Також школярі дізналися, які основні дисципліни вивчають на факультеті та які кар’єрні можливості матимуть після здобуття тут освіти.

Аби продемонструвати здобуті вміння й зацікавити юнацтво, студенти провели для школярів кілька інтерактивів. Зокрема — майстер-клас із IOS-розробки. Також охочі могли спробувати себе в ролі тестувальника програмного забезпечення й відшукати баги у розробленому одним зі студентів додатку. Завершили ознайомлення фінальним тестом, в якому школярі мали відповісти на запитання про факультет. Ті, хто набрав найбільше балів і був активним протягом зустрічі, — отримали призи.

 

На стоматологічному факультеті учнів зустрів завідувач кафедри дитячої стоматології, заступник декана з виховної роботи Володимир Мельник. Розповів присутнім про ази стоматології, про те, що опановують студенти на різних курсах, й загалом особливості навчання на факультеті. До зустрічі долучився й завідувач кафедри терапевтичної стоматології Мирослав Гончарук-Хомин. Спільно з колегою вони розповіли потенційним абітурієнтам про освітні програми підрозділу.

Голова профбюро факультету Ярослав Лукач, своєю чергою, розповів про студентський актив підрозділу й університету загалом, поділився їх досягненнями, організованими заходами. Пізніше для гостей влаштували екскурсію факультетом, показали авдиторії, технічне забезпечення, моделі, на яких навчаються студенти.

На факультеті міжнародних економічних відносин зустрів юних гостей завідувач кафедри прикладної лінгвістики Михайло Полюжин. Розповів їм про можливості працевлаштування за цією спеціальністю, цікаві студентські стажування й високу якість вивчення мов. Відтак вступники знайомилися з кафедрою теорії та практики перекладу, де її очільник Іван Зимомря поділився особливостями навчання на кафедрі, зокрема розповів про предмети, які тут опановують.

Зустрілися школярі й із завідувачем кафедри міжнародних економічних відносин Володимиром Приходьком та очільником кафедри міжнародної політики Аленом Пановим, які детально розповіли про спеціальності своїх кафедр й перспективи навчання.

Завершилося знайомство з факультетом бесідою з деканом Миколою Палінчаком. Він докладно розповів про очолюваний підрозділ, а відтак відповідав на численні запитання потенційних абітурієнтів.

Микола Палінчак спілкується з учнями
Микола Палінчак спілкується з учнями

Перебуваючи в університеті, школярі продемонстрували непідробну зацікавленість, ставили чимало запитань, ділилися думками, що, очевидно, свідчить про серйозне бажання визначитися зі спеціальністю, яка найбільше припаде до душі.

У підрозділах УжНУ нагадують: дні відкритих дверей не обмежується цим тижнем. У будь-який час абітурієнти можуть завітати на вподобаний факультет, поставити свої запитання, дізнатися більше про вступ чи навчання.

Анастасія Лабик, Ніколетта Саєнко
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.