Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Що і як на фізичному та філологічному факультетах

0 14 481
Продовжуємо знайомити вас із нашими підрозділами. На черзі – фізичний та філологічний факультети.

Валерія Фонтош – голова студради фізичного факультету, І р.н. ОС «Магістр»:

Валерія Фонтош
Валерія Фонтош

«Фізичний факультет – це не лише про фізику, а й про інші сучасні й актуальні спеціальності. Наприклад, я навчаюся на «Кібербезпеці», і дуже задоволена, що вона базується саме на фізфаку.

У нас дуже круті й відкриті викладачі, які навчають, без перебільшення, на найвищому рівні. Завжди готові вислухати, допомогти й порадити, максимально зрозуміло пояснюють матеріал і стежать за тим, щоб інформація була актуальною на цей момент (що дуже важливо для галузей, які швидко розвиваються).

Я розумію, що тепер маю можливість здобути справді цінні знання, які допоможуть стати гідним спеціалістом і реалізуватися у своїй галузі, і цю можливість не варто марнувати. Ну, і як бонус, у нас на факультеті дуже дружна атмосфера, в якій емоційно комфортно навчатися.

Що і як на фізичному та філологічному факультетах Ми маємо доволі цікаві практики, які зазвичай проводяться на підприємствах і в компаніях, де студенти реально бачать, чим може займатися випускник конкретної спеціальності. Наш факультет співпрацює з такими великими компаніями, як «Jabil», «Yazaki» та «Flex» – тут проходять практику студенти інженерних спеціальностей і після цього вже мають можливість працевлаштування з гідною зарплатнею. Біомедінженери практикуються в мережі лабораторій «Prevention». А щодо моєї спеціальності, то практика відбувається в ТОВ «СпецТелеком» – це єдина в Закарпатській області компанія, яка займається організацією захисту об‘єктів інформаційної діяльності.

Дозвілля студентів на фізичному факультеті насправді дуже насичене різноманітими цікавими заходами. Це й концерти на честь дня Архімеда, факультетські боґрачфести, поїздки в гори, катання на лижах, благодійні турніри, екоакції, вечори кіно. На жаль, через пандемію й повномасштабну війну довелося «збавити оберти» в таких заходах, але вже тепер починаємо потроху відновлювати цей бік студентського життя. І я щиро вірю, що тільки-но Україна здобуде перемогу, ми повністю повернемося в це русло активностей.

Фізичний факультет – це цікава і сучасна наука, актуальні спеціальності з високою можливістю працевлаштування та насичене студентське життя. Як на мене, це найважливіші пункти, на які варто звертати увагу при виборі майбутньої Альма-матер.

Дуже важливо, щоб знання, які вам передають, були актуальними й реально ставали у пригоді в майбутній роботі. Щоб під час викладання, донесення інформації було цікавим і зрозумілим. Щоб після завершення навчання, ви реально могли реалізувати себе у вибраній сфері діяльності. Аби студентське життя запам’яталося назавжди, і не лише недоспаними ночами і складними іспитами, а й позитивними емоціями, активним позанавчальним життям та насиченим дозвіллям.

Пройшовши п’ять років навчання, можу впевнено сказати, що всі ці аспекти фізичний факультет забезпечує на вищому рівні!»

На фізичному факультеті можна здобути освіту за спеціальностями: «Середня освіта (Фізика)», «Фізика та астрономія», «Прикладна фізика та наноматеріали», «Кібербезпека (Безпека інформаційних і комунікаційних систем)», «Кібербезпека (Системи технічного захисту інформації», «Мікро- та наносистемна техніка», «Телекомунікації та радіотехніка», «Біомедична інженерія».

Вероніка Скоблей – голова профкому студентів філологічного факультету, IV курс:

Вероніка Скоблей
Вероніка Скоблей

«Мені хотілося поглибити свої знання й вивчити нову мову, тому обрала спеціальність «Польська мова і література» на філологічному факультеті.

У нас особливі викладачі, для яких важливо, щоб студенти здобули якісні знання й корисний досвід. Їм цікаві наші думки та бачення з тих чи інших питань, які ніколи не піддаються критиці. Особливо вдячна Марті Демчик, та Галині Шкурко, які дуже багато часу приділяють студентам, адже для них робота в університеті – це не просто праця, це поклик душі.

Що і як на фізичному та філологічному факультетахУ нас є досить круті нові програми, зокрема «Українсько-англійська філологія», де можна здобути освіту за двома спеціальностями. Також наші студенти вивчають мови країн-сусідів, зокрема Польщі, Словаччини та Чехії. Після цього є перспектива працювати не лише вчителем, а й фахівцем з перекладу у великих компаніях. А для тих, хто цікавиться світом медіа, минулого року на кафедрі журналістики відкрили «Міжнародну журналістику», після закінчення якої ви зможете стати фаховим медійником у світових ЗМІ. Крім цього, тепер з’явилася можливість отримати подвійний диплом: якщо ви добре володієте англійською мовою, можете навчатися іноземною, у підсумку матимете документ про освіту міжнародного зразка.

Також у нас є опція студентської мобільності з українськими та закордонними університетами. Тобто один семестр наша молодь може навчатися в Карловому університеті (Прага), Пряшівському університеті (Словаччина), Поморській академії (Польща) та багатьох інших. А ще є перспектива проходити там викладацьку чи перекладацьку практику. У студентів, що навчаються за спеціальністю «Журналістика», практика проходить у місцевих ЗМІ, а також у Закарпатській ОДА, в інших установах та агенціях.

Ми організовуємо й проводимо дуже багато позанавчальних заходів, які роблять нас більш активними, більш об’єднаними, більш дружними, показуючи, що філологічний факультет – це величезна сім’я, в якій дуже багато талановитих людей.

Дозвілля у нас неймовірне: щотижневі перегляди фільму англійською та Speaking club; літературний клуб, де можна зачитати свої поезії чи прозу, а також послухати інших. У нас є музичний гурт, до якого також можна долучитися. А ще ми полюбляємо їздити на екскурсії, ходити в гори, вибиратися на природу разом з викладачами та спілкуватися в неформальній обстановці.

Якщо ви захоплені українською мовою, цікавитеся дослідженням творів літератури, хочете вивчити нові мови, чи стати медійником – вам точно до нас!»

На філологічному факультеті можна здобути освіту за спеціальностями: середня освіта – «Українська мова і література. Зарубіжна література», «Українська мова і література. Англійська мова і література»; філологія – «Українська мова і література. Літературна творчість. Документознавство та інформаційна діяльність», «Польська мова і література. Зарубіжна література», «Словацька мова і література», «Чеська мова і література»; журналістика – «Журналістика», «Міжнародна журналістика», «Реклама і зв’язки з громадськістю».
Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.