Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Софія Коваль: з Європою нас поєднують спільні риси культури і прагнення змінити себе як людину і світ – на краще

Про перший досвід участі в студентському обміні від «Erasmus+» Медіацентру розповіла першокурсниця факультету математики і цифрових технологій

2 295
Нещодавно Медіацентр розповідав про те, чим ужнівці займаються під час тривалих зимових канікул. Першокурсниця факультету математики та цифрових технологій Софія Коваль разом зі ще сімома студентками УжНУ 22–28 січня взяла участь у міжнародному молодіжному обміні у рамках програми «Erasmus+». Дівчина поділилася враженнями про свій перший міжнародний обмін.
Софія Коваль
Софія Коваль
  • Софіє, розкажи, будь ласка, про саму програму. Де вона відбувалася, хто організував, хто долучився?

– Erasmus Youth Exchange «Beyond the borders» – це про 5-денну цікаву й насичену програму. Вдячна організації INPRO Rzeszow за теплу зустріч і крутих волонтерів. Загалом це один комплекс майже в центрі Жешува (Польща), який містить у собі хостел і офіс. У тренінговій кімнаті офісу відбувалися всі активності й міжкультурні вечори. Крім нас, представниць України, була молодь з Угорщини, Словаччини, Польщі. Загалом нас було 30 учасників і чотири постійні волонтери, які з нами працювали.

  • Чим запам’ятався обмін? Як проводили час у рамках проєкту?

– Кожен ранок починався з energizer — це декілька коротких активностей, які нас бадьорили й викликали багато сміху. Мені сподобалося, що було багато методів неформальної освіти. Усе легко, невимушено і для задоволення. Малювали, клеїли, створювали колажі й презентації. Я навіть була в ролі актора на імпровізованій сцені. Ми саме вивчали non-violence communication і треба було показати сценку відповідно до опису ситуації.

На одному з воркшопів ми створювали колаж на тему «Що спільного ми маємо?». Нам запропонували використати вирізки з журналів, створити малюнки або ж написати, що саме нас об’єднує. Ми з командою вирішили поєднати декілька способів і таким чином відобразити наші особистості.
Софія Коваль: з Європою нас поєднують спільні риси культури і прагнення змінити себе як людину і світ – на краще

  • Як проводили вільний час?

– Щодня з 10 до 17 мали основну програму. Ввечері здебільшого проводили міжкультурні вечірки, де розповідали про наші країни, пропонували скуштувати смаколики, вмикали національну музику, веселилися. Про Україну ми підготували коротку презентацію: розповіли про державні символи, визначні місця та переглянули коротке відео «Чому слід відвідати Україну?». Вважаю, що такі заняття позитивно впливають на розвиток креативності. Також виходили спільно з іншими учасниками на прогулянки містом, яке, до речі, має мальовничий центр і гарну архітектуру.

  • Оскільки метою програми був міжкультурний обмін, то хотілося б детальніше про це. Чим цікавим поділилися представники інших країн та що дізналися про Україну?

– У нас було декілька завдань, мета яких – віднайти спільні особливості в наших культурах. З кожною з країн-учасниць у нас є чимало спільних страв, як-от: вареники, галушки з сиром, борщ, картопля зі смаженим салом. Обговорювали стереотипи, які відомі серед нас про ту чи ту країну. Водночас ми мали shifting debates, щоб зруйнувати виявлені упередженості.
Софія Коваль: з Європою нас поєднують спільні риси культури і прагнення змінити себе як людину і світ – на краще

  • Яке загалом ставлення до українців серед іноземної молоді? Чи знають вони про війну і чи цікава їм ця тема?

– Ми приїхали останніми, майже перед вечерею. Вже першого дня почали знайомитися, всі дуже привітні. Метою обміну була співпраця здебільшого в змішаних командах. Це дуже класно, щоб краще зрозуміти інші культури. Учасники знали про війну в Україні. У вільний час ми їм розповідали, що постійні сповіщення про повітряні тривоги та регулярні вимкнення електроенергії – це наше сьогодення. Вони розпитували, як ми навчаємося і що робимо, якщо тривога почалася під час пари.

  • Чому, на твою думку, молоді варто брати участь у таких програмах обміну?

– Це був мій перший досвід участі в молодіжному обміні від «Erasmus+». Переконалася, що такі проєкти — це корисна можливість розширити коло знайомств, здобути досвід, поліпшити навички використання іноземної мови. Після тижня спілкування англійською я відчула зміни: мені додалося впевненості у власних силах. У рази легше комунікувати, формулювати думки, розуміти інших. За ці 5 днів я зробила кроки до особистісних змін, до дорослішання. Враховуючи, що всі заняття були в командах, то стала й ще більш терплячою. Мені було цікаво спостерігати, хто як спілкується, у кожного є якісь характерні слова чи побудова речень. Лише задумайтеся, що всіх нас поєднують спільні риси культури, вживання іншомовних слів, комунікація англійською та прагнення змінити себе як людину і світ – на краще.

Медіацентр УжНУ,
фото надані Софією Коваль
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.