Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти економічного факультету дізнавалися, як перетворювати відходи на доходи

У країні, яка бореться за існування, сміття – не найнагальніша проблема; та, пам’ятаючи й про катастрофічну шкоду довкіллю України, завдану росією, принаймні мінімізуймо відходи, щоб не погіршувати ситуацію

0 187
Ужгородський університет активно долучається до екоактивізму: студенти беруть участь у толоках, а віднедавна мають можливість сортувати сміття у стінах альма-матер. Аби допомогти студентам-першокурсникам економічного факультету розібратися у темі свідомого споживання та екосвідомості, до молоді завітала поспілкуватися директорка ГО «Зелений варош» Анна Сабадош.
Анна Сабадош, Альона Алмашій, Віталій Сержанов
Анна Сабадош, Альона Алмашій, Віталій Сержанов

Зустріч розпочав декан економічного факультету Віталій Сержанов. Він наголосив на тому, що сучасним студентам важливо бути екосвідомими, а студентам-економістам ще варто знати, що нині тема боротьби за чисте довкілля, а також переробки вторсировини, – це ще й джерело фінансів.

Директорка центру Інновацій та розвитку УжНУ Альона Алмашій розповіла про те, що влітку університет підписав меморандум зі станцією заготівлі вторсировини. Тепер біля корпусів і на факультетах вишу стоять сортувальні баки, і щотижня з них забирають на переробку вторсировину.

Міркувати, чи актуальне сортування та переробка сміття для України й для Ужгорода зокрема, не доводиться. Достатньо глянути на фото полігону для захоронення твердих побутових відходів у Барвінку. Зі слів Анни Сабадош, сміттєва “гора”, що межує зі цвинтарем, видима нам навіть не на половину – під нею є котлован, і загальна висота сміття, що там лежить, сягає п’ятиповерхового будинку. Це вище, ніж будівля центрального корпусу УжНУ, де й відбулася зустріч зі студентами.

Студенти економічного факультету дізнавалися, як перетворювати відходи на доходиНа прикладі Швеції та Польщі Анна розповіла про успішний досвід сортування й переробки сміття. Приміром, Швеція не просто переробляє 100% своїх відходів, а навіть закуповує (!!!) їх у інших країн, щоб переробити й виготовити, приміром, електроенергію чи тепло.

Українцям доступне сортування лише за декількома фракціями. Найпопулярніші – скло, папір та пластик. Також можна здавати метал, батарейки, кришечки, тетрапаки, у деяких областях — опале листя. Органічні відходи стануть чудовим добривом для дерев у вашому дворі чи на дачі — своїй чи когось зі знайомих, а вживаний одяг та інші речі можна продати чи віддати людям, які опинилися у скруті. У світовій же практиці люди здають на переробку навіть шини, побутову техніку, меблі та відпрацьовану олію.

Насамкінець Анна показала відеоролик із природними катаклізмами, що відбуваються у світі все частіше: торнадо, повені, сніг улітку, лісові пожежі, танення льодовиків. Усе це трапляється через глобальне потепління, яке спричинене зокрема й величезною кількістю продукування сміття.

Звісно, в країні, що бореться за своє існування, сміття — не найнагальніша проблема. Та росія завдала довкіллю України шаленої шкоди. У наших силах принаймні мінімізувати відходи, щоб не погіршувати ситуацію.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.