Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти-економісти дізнавалися про бюджет Закарпаття від заступника голови ОВА

Василь Іванчо представив молоді економічно-фінансовий паспорт області, розповів про найбільших платників податків, ознайомив із плюсами й можливими мінусами планованого на теренах краю гірськолижного курорту

0 82
Як багато заробляє Закарпаття, скільки податків сплачує, які бізнеси приносять до обласної скарбниці та бюджетів громад найбільше коштів на розбудову краю і країни? Про це і не тільки студентам економічного факультету розповів заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо.
Василь Іванчо
Василь Іванчо

Гостя представив декан факультету Віталій Сержанов, зауваживши, що Василь Іванчо – один із найкращих економістів області. А ще він, як ніхто інший, обізнаний в усіх нюансах бюджету Закарпаття. Для студентів ця інформація актуальна як для загального розуміння, так і для розуміння формування кошторису краю.

Василь Іванчо представив молоді економічно-фінансовий паспорт Закарпаття. Як зауважив мовець, на фоні загальноукраїнських тенденцій наш край має позитивну динаміку приросту бюджету. Це пов’язано з тим, що в області побільшало підприємців із початком повномасштабної війни. Крім того, що до регіону релокувалося чимало великих бізнесів, почали відкриватися й нові – як місцевих, що проходять різноманітні навчання та виграють конкурси ґрантів, так і вимушених переселенців, що мали бізнес у своїх областях і почали власні справи з нуля на Закарпатті.

Зі слів Василя Іванча, нині серед 10 найбільших платників податків на Закарпатті – ТОВ “Джентерм Україна”, ТОВ “Флекстронікс”, ТОВ “Джейбіл сьоркіт Юкрейн лімітед”, ПАТ “Закарпаттяобленерго”, ТОВ “Форшнер Україна”, ПРАТ “Мукачівсьий завод “Точприлад”, ТОВ “Берег кабель ГМБХ”, ТОВ “Ядзакі Україна”, АТ “Оператор газорозподільної системи “Закарпатгаз” та УАП ТОВ “Фішер Мукачево”. Загальна кількість їх працівників – 14 700 осіб, що становить 26% працевлаштованих осіб, за винятком бюджетної сфери.

Студенти-економісти дізнавалися про бюджет Закарпаття від заступника голови ОВА«Наразі найбільші платники податків переважно в Ужгородському та Мукачівському районах: це повʼязано із особливостями рельєфу. Гірська частина області не є такою активною. При цьому більшість жителів верховинних районів не має нормальних умов оплати праці й вимушені працювати за кордоном. Тож ми розуміємо, що в низинній частині є сенс розвивати промисловість, а в гірській — туризм. Громади готові до цього, відкриті, але з погляду екологів гірськолижні курорти завдадуть непоправних збитків», – пояснює Василь Іванчо.

Студенти-економісти дізнавалися про бюджет Закарпаття від заступника голови ОВАЗі слів мовця, нині обговорюють можливість будівництва на Закарпатті нового гірськолижного курорту, аналогів якого немає практично ніде в Європі й ближньому зарубіжжі зокрема. Це дасть нові робочі місця, привабить інвесторів, допоможе залучати більше коштів у місцеві та обласний бюджети, однак важливо при цьому зберегти природу.

Торкнулися й теми індустріальних парків. Заступник голови ОВА зауважив: «Наразі в області таких 5, на підході шостий. А ще три готуються до реєстрації. Ці індустріальні парки забезпечують понад 11 тисяч робочих місць. Підприємства, які зареєструвалися й працюють в індустріальних парках, мають пільги».

На Закарпатті активно росте кількість робочих місць у сфері технічного спрямування.

Цікаво, що, за словами доповідача, на Закарпатті понад 60% зайнятого населення – це бізнес, а близько 38% – працівники бюджетної сфери.

Говорили й про вимушених переселенців. За даними, які навів Василь Іванчо, на 3 листопада офіційно в області зареєстровані 372 тисячі ВПО. Найбільше їх в Ужгородському районі. При цьому область працює над тим, аби допомагати цим людям працевлаштуватися, а за потреби – перекваліфікуватися і тоді влаштовуватися на роботу. Хоч держава гарантує виплати людям, що втратили житло і свої міста загалом, питання працевлаштування рано чи пізно постане. Звісно, що для цього потрібні конкурентні заробітні плати, на які сім’ї зможуть повноцінно жити й думати про майбутнє.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.