Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти-історики екскурсували словацькими Кошицями

Молодь набиралася вражень від ознайомлення з міською архітектурою, музеями, відвідання місцевого університету

0 202
Днями студенти III курсу факультету історії та міжнародних відносин Ужгородського університету разом із доцентом Віктором Кічерою відвідали місто Кошиці.

Студенти-історики екскурсували словацькими КошицямиСловацький побратим Ужгорода є другим за величиною містом Словаччини й одним із найкрасивіших у Східній Європі. Розляглося воно в мальовничій місцевості на сході країни. В центрі збереглося чимало архітектурних пам’яток. Тут можна побачити й справжні готичні храми, й собори дивовижних форм, трохи середньовіччя, романтизму і модерну. Старе місто досить компактне, тому на екскурсію може вистачити кількох годин.

Похмура погода не стала перешкодою на шляху до мети. Перша пам’ятка, на яку просто неможливо не звернути увагу, – це Палац Якаба. Будівля привернула увагу саме елементами готики. Докладну ж екскурсію почали з готичного храму святої Єлизавети Угорської. Його найвища точка сягає 60 метрів. З висоти можна роздивитися все місто. Споруда справді вражає красою й незвичністю. всередині неймовірні фрески, скульптури, вітражі. У південної стіни собору можна побачити цікавий майданчик, викладений іменними плитами.

Узагалі, тут сусідять і готика, і класицизм, і архітектурні пам’ятки часів СРСР. Від вокзалу до історичної частини міста буквально 15 хвилин через міський парк.

Студенти-історики екскурсували словацькими КошицямиБіля собору Єлизавети Угорської привертає увагу невеликий храм у готичному стилі – Церква Святого Михайла. У сквері натрапили на ще одну красиву будівлю – Кошицький оперний театр. Відтак роздивилися колону Непорочної Діви Марії, яку спорудили в пам’ять загиблих від чуми.

Площі тут нерідко переходять у вузенькі провулки. Старий центр не дуже великий, але й не маленький. Навколо десятки кав’ярень та крамниць.

Студенти-історики екскурсували словацькими КошицямиУтім головною метою студентів стало відвідання Кошицького університету імені Павла Йозефа Шафарика, який належить до визначних і знаних освітніх і наукових закладів не лише у Словацькій Республіці, а й у Європі загалом. Нині тут є п’ять факультетів: медичний, юридичний, філософський, а також факультети природничих наук і державного управління. Виш готує лікарів, фахівців у галузі природничих дисциплін, фізики, хімії, географії, математики, інформатики, викладачів, юристів, спеціалістів у галузі державного управління, філософії, іноземних мов, етики, психології, історії, політології. Університет має свою бібліотеку, яка теж зацікавила студентів.

Розміщена вона в окремому корпусі в двох великих кімнатах. Перша — це великий читальний зал, де посередині Студенти-історики екскурсували словацькими Кошицями зручні столи та стільці. Під стінами — книжкові стелажі. Насамперед впадає в око, що на центральних полицях багато енциклопедій, словників та іншої довідкової літератури.

Не менше зацікавили студентів музеї Словаччини. У Кошицях варто неодмінно звернути увагу на Східнословацький музей, що є одним із найстарших на території країни, – заснований 1872 року. Розмістився він у старовинному районі міста. У його колекціях – безцінні експонати з історії держави.

Багато цікавого молоді повідав екскурсовод. Серед унікальних цінностей закладу – вироби з дерева, наприклад, меблі чи скрині з вирізаними орнаментами, народний одяг, макети старовинних хат. Складалося враження, наче ось-ось відчиняться двері – і на порозі з’явиться господар, котрий перенесе присутніх до своєї епохи.

Студенти-історики екскурсували словацькими КошицямиБудівлю в стилі неоренесансу звели на початку XX століття. Це була перша споруда в місті, призначена спеціально для потреб музею. Молодь побачила різноманітні елементи архітектури, скульптури, давні речі різної тематики й епохи. Переважна їх частина – з XVII–XIX ст. – вироби ренесансу та барокового мистецтва. Хоч трапляється й чимало готики. Зробили, звичайно, не один десяток фотографій на згадку.

Багатьом сподобалися ікони (зокрема Святого Юрія змієборця, Ісуса Христа), особливо – витонченість, з якою їх оздобили словацькі майстри. До слова, багато музейних експонатів є творінням невідомих, але навдивовижу талановитих народних скульпторів, живописців. Словаччина шанує свої традиці, народну творчість, літературу і мистецтво. Все воно знаходить відображення в музейних експозиціях.

Саме від таких поїздок – цікавих і насичених – студенти мають неабияке задоволення! Побачене більше запам’ятовується, ніж почуте! Тож молодь дякує факультету за активну підтримку позаавдиторного розвитку своїх студентів. А своїх викладачів вважає неймовірними, бо можуть і хочуть багато чого показати вихованцям.

Стомлені, але щасливі, юнаки й дівчата повернулися додому, сповнені свіжих вражень та емоцій, збагачені новими знаннями.

Інформацію підготували студентки Оксана Данча, Ілона Кроповинська та Діана Шеньо.
Фото Анастасії Шерегій
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.