Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти ІТФу долучилися до енергоаудиту будівель УжНУ

Разом із фахівцями молодь вчилася оцінювати тепловтрати на хімічному, біологічному факультетах та в гуртожитку № 2

0 113

Студенти ІТФу долучилися до енергоаудиту будівель УжНУСтуденти ІТФу долучилися до енергоаудиту будівель УжНУ

1 грудня в межах проєкту «Розумна енергія транскордонного співробітництва», який виконується у рамках Спільної операційної програми Румунія-Україна 2014–2020 в УжНУ розпочали енергоаудит приміщень. Насамперед представники проєкту зустрілися зі студентами, щоб ознайомити їх з процедурою, яка може стати поштовхом до набуття корисного досвіду. Докладніше про перший день зустрічі – на офіційному сайті вишу.

Студенти ІТФу долучилися до енергоаудиту будівель УжНУНаступні два дні представники компанії «Адамсон», яка стала переможницею тендеру на послуги енергетичного аудиту будівель, консультаційних послуг у галузях інженерії та будівництва для УжНУ, разом зі студентами оцінювали тепловтрати на хімічному, біологічному факультетах та в гуртожитку №2.

«Є кілька складових втрати тепла: через зовнішні огороджувальні конструкції та через циркуляцію повітря. Ми концентруємо увагу на другому моменті, адже чим більше нагрітого повітря втрачається, тим більше його потрібно поновлювати. Зрозуміло, на цей показник впливає й вентиляція», – розтлумачує заступник директора ТОВ «Сервісна компанія «Адамсон» Микола Сташко.
Студенти ІТФу долучилися до енергоаудиту будівель УжНУ
Студенти ІТФу долучилися до енергоаудиту будівель УжНУЕксперементальним шляхом фахівці разом зі студентами визначали тепловтрати повітря: за допомогою манометра вимірювали тиск усередині та зовні приміщення, імітували швидкість вітру тощо. За допомогою тепловізора студенти з’ясовували, наскільки герметична будівля. Як зауважили аудитори, спостерігати за втратою тепла можна також за допомогою димогенераторів або димових олівців.

«Головне завдання цього аудиту – встановити основні шляхи тепловтрати у будівлях вишу і розробити методи, які дозволять ці енергетичні витоки мінімізувати, звести їх до показників, що задекларовані в нормативних актах. У нас є механізм, що дозволяє визначити середню кількість втрат. Тоді зможемо оцінити, чи вони з огляду на площу та об’єм приміщень відповідать нормам, чи ні», – підсумовує результати зустрічей і вимірювань професор, завідувач кафедри приладобудування ІТФу, відповідальний за наукову роботу зі студентами у рамках проєкту Валентин Іваницький.

Вікторія Кенідра
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.