Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Від абітурієнта – до магістра: враження від навчання студентів інженерно-технічного факультету

0 256
Спроєктувати будинок, запрограмувати ро́бота чи створити застосунок для мобільного можуть студенти й випускники інженерно-технічного факультету. Хтозна, можливо, серед них другий Ілон Маск чи Марк Цукерберґ? Час покаже. А Медіацентр розповість, як воно – навчатися на ІТФ. Своїми враженнями про навчання з нами поділилися першокурсниця Катерина Дичка і магістр Артем Жевагін.
  • Чому ви обрали для здобуття вищої освіти УжНУ? І саме цю спеціальність?
Катерина Дичка
Катерина Дичка

Катя: Особисто для мене УжНУ – це найкраще місце, де можна здобути необхідні знання для омріяної професії. Це навчальний заклад із доброю репутацією і рівнем викладання. Спеціальність «Будівництво та цивільна інженерія» я обрала ще в 10 класі. Тож на ЗНО складала іспити з тих предметів, які були потрібні для вступу на цей факультет. Якось уже знала, що буду тут навчатися. У майбутньому здобуті тут знання відкриють мені шлях до дуже відповідальних, запитуваних і серйозних професій, а найголовніше – творчих. Не хочу провести все життя у чотирьох стінах.

Артем: УжНУ має популярність у регіоні, та й у всій країні. А Ужгород – це моє рідне місто, яке я люблю, тому вирішив здобути вищу освіту саме тут. Університет дуже великий і кількість студентів вражає. То, звичайно, знайти однодумців немає проблем. Хороші відгуки й рекомендації не дали шансів вагатися. Оскільки комп’ютерами я цікавлюся з дитинства і завжди був упевнений у тому, що за інформаційних технологіями майбутнє, то для мене вибір спеціальності був очевидним – я обрав «Комп’ютерну інженерію».

  • Катю, минув рік навчання на ІТФ. Якими були перші враження? Навчання виявилося саме таким, яким ти його уявляла?

Катя: Перші враження були хороші, мені подобалося відвідувати пари і здобувати знання. А ще мене приємно здивувало те, що з перших днів ми почали вчитися креслити. Потім карантин посилили – і довелося повернутися до дистанційного навчання. Тож я не зовсім відчула, як це – бути справжньою студенткою. Але, думаю, все попереду і мої враження від навчання на ІТФ будуть тільки хорошими.

  • Як би ви охарактеризували навчальний процес?
Артем Жевагін
Артем Жевагін

Артем: Навчальний процес на інженерно-технічному факультеті надзвичайно насичений і цікавий. Дуже дружний та позитивний колектив як викладачів, так і студентів – усі завжди прийдуть на допомогу. Навчання на ІТФ – це поїздки на олімпіади у різні міста України та багато нових знайомств. Усе це додає ще більше різноманітності навчальному процесу й залишає спогади на все життя. До того ж  тут я постійно вдосконалююся – інакше й не може бути, коли навчаєшся та спілкуєшся у великому і дружному колективі однодумців.

Катя: Університет – це і безсонні ночі, і яскраві враження, і цікавий матеріал. Часом настільки захоплююся, що сиджу пів ночі і вишукую інформацію про те чи інше явище чи завдання. Не можу заснути, поки не дізнаюся! Звісно, є і складні інженерні завдання, над якими можна тижнями сидіти, бо не бачиш помилку перед носом. На шляху майбутнього інженера багато цікавого. Тому навчання тут можна описувати різними словами – одного слова точно забракне.

  • Артеме, твоє навчання добігає кінця. Чи стане в пригоді здобутий фах у професійній діяльності?

Артем: Після завершення навчання я планую і далі продовжувати працювати та розвиватися у сфері ІТ-технологій. Моя спеціальність відкриває браму у світ інженерів й інформаційних технологій. На ІТ-спеціалістів був і є попит, а кількість робочих місць у цій галузі досі висока. Впевнений, що цьогорічна вступна кампанія покаже хороші результати на цю спеціальність.

  • Чи рекомендуєте для вступу цьогорічним вступникам ваш факультет?

Катя: Звісно, вибір за самим абітурієнтом, проте я точно можу сказати, що професія інженера дуже запитана на ринку праці, а отже, й високооплачувана. Є всі шанси знайти хорошу роботу після закінчення навчання на нашому факультеті. Так, на ІТФ не просто навчатися, адже технічні професії вимагають серйозних знань. Проте успіх у житті не дається просто. Дівчатам скажу, що інженер – це не лише чоловіча професія, і навчаються тут не тільки хлопці. Наприклад, дівчата у нас здобувають освіту інженера-будівельника, щоб бути компетентними в дизайні, рієлторстві, проектуванні тощо.

Артем: Однозначно рекомендую, шлях буде нелегким, але цікавим та повним нових відкриттів та знайомств. Із дипломом нашої спеціальності ти станеш кваліфікованим спеціалістом та зможеш працювати в будь-якому куточку світу – хоч із офісу, хоч із дому. До того ж у кінці другого курсу студенти вже подають заявки на проходження практики чи стажування в різних компаніях із можливістю дальшого працевлаштування. Єдине правило: навчатися потрібно завжди – університетом знання айтівця не обмежуються. Спочатку ти навчаєшся в університеті, а потім – за його межами. В університеті вчать те, чого не навчать на жодних курсах чи в компаніях. Але щоб рости, потрібно вдосконалювати і розширювати знання та вміння.

Підготувала Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.