Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Сучасні майстри слова Олександр Гаврош та Ігор Павлюк поспілкувалися зі студентами філологічного факультету

Ужгородський і львівський письменники/медійники поділилися думками щодо професійної кухні, сучасного літературного процесу та медіаактуалій

0 112
27 вересня на філологічному факультеті УжНУ відбулася зустріч із ужгородським журналістом, письменником, драматургом Олександром Гаврошем та львівським науковцем, письменником, перекладачем Ігорем Павлюком. Гості поспілкувалися зі студентами кафедр журналістики, української мови й української літератури. У присутності викладачів і студентів Ігор Павлюк, який також є головою комітету з нагородження літературно-мистецькою премією імені П. Куліша, вручив Олександрові Гаврошу диплом і нагрудний знак лауреата премії за книгу публіцистики «Закарпаття під прицілом» і плідну літературну діяльність.

Сучасні майстри слова Олександр Гаврош та Ігор Павлюк поспілкувалися зі студентами філологічного факультетуСучасні майстри слова Олександр Гаврош та Ігор Павлюк поспілкувалися зі студентами філологічного факультетуСпершу письменники завітали на медійний підрозділ, де в пресклубі «Медіаперспективи» на них чекали студенти й викладачі. Зустріч модерував завідувач кафедри, доцент Євген Соломін, а провели її у форматі інтерв’ю другокурсниці-журналістки Софія Сливка і Таміла Рахівська. Запитували гостей про те, як взаємодіють література з журналістикою, що мотивує літераторів до роботи в умовах війни, чи можна заробити творчістю на життя, наскільки їм вдається працювати з чутливими темами в журналістиці. Поцікавилися також, які дисципліни, на думку письменників і медійників, корисно вивчати студентам.

Ігор Павлюк та Олександр Гаврош розповіли, що поєднувати літературну творчість із публіцистикою не складно, адже така робота пов’язана зі створенням текстів, оприлюдненням власних думок. На запитання про те, які переваги і недоліки письменницького фаху, О. Гаврош зазначив, що серед переваг – вільний графік, коли можеш сам обирати, чим сьогодні займатимешся, а з недоліків – низька оплата праці, що залежить вона від того, як продаються твої книги. При цьому не кожен видавець чесно платить за продаж книг через роки після першого виходу.

Сучасні майстри слова Олександр Гаврош та Ігор Павлюк поспілкувалися зі студентами філологічного факультетуСтуденти-медійники цікавилися й тим, як написати книгу. Письменники радять, що найважливіше – знайти для неї матеріал, а ним може бути все: від інтерв’ю, як у книзі Олександра Гавроша «Закарпатське століття: ХХ інтерв’ю», – до віршів, як у збірці «Танець Мамая» Ігоря Павлюка. Іншим важливим питанням є вартість видання. Разом зі студентами спробували порахувати приблизно, що коштує тираж, і пояснили необхідність популяризації свого твору серед аудиторії, зокрема в соціальних мережах.

Сучасні майстри слова Олександр Гаврош та Ігор Павлюк поспілкувалися зі студентами філологічного факультетуО. Гаврош, який нині працює над книгою про загиблих Героїв Закарпаття, розповів про збір інформації для нарисів, спілкування з родинами військових, що віддали життя за Україну. Автор наголошує на ретельності під час роботи з фактами, необхідності перевірки даних, документуванні спогадів. Переконаний, що такі матеріали слід робити невідкладно, коли є можливість і запит, бо з кожним роком буде все менше й менше інформації.

Зустріч зі студентами спеціальностей «Середня освіта» та «Філологія» бакалаврського й магістерського рівнів модерувала завідувачка кафедри української літератури доцентка Оксана Кузьма. Розпочали з обговорення особливостей сучасного літературного процесу. Ігор Павлюк висловив думку, що література живе століттями, натомість журналістика набагато швидше забувається. Олександр Гаврош зазначив, що тепер письменників майже стільки, як читачів, адже немає обмежень для творчої діяльності. Також поділився думкою про «магію» літератури – незбагненність того факту, що одні твори подобаються публіці, а інші – ні, хоча написані вони одним і тим самим автором в одному й тому самому стилі. «Кожен твір знаходить свого читача», – зазначив Олександр.

Цікавою була дискусія про жанр фентезі, популярний серед сучасної молоді. Письменники вважають, що треба популяризувати творчість українських авторів, створювати фентезі на основі нашого фольклору, а не захоплюватися іноземними зразками. Дійшли до спільної думки, що не варто знецінювати жанр фентезі, зводити його тільки до вигадки, адже всесвітньовідомі твори, написані в цьому жанрі, залишаються популярними, стають із часом літературною класикою, а сучасні – формують нинішній літературний процес і розвивають аудиторію, як і твори, написані в інших жанрах.

Наприкінці зустрічі Ігор Павлюк продекламував кілька віршів публіці.

Сучасні майстри слова Олександр Гаврош та Ігор Павлюк поспілкувалися зі студентами філологічного факультетуЗавершили спілкування колективним фото з письменниками.

Крістіна Крицька, студентка відділення журналістики,
фото Аліни Терпак
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.