Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Центр допомоги постраждалим через війну розглядає десятки звернень щодня, проводить семінари щотижня і надає юридичні послуги безкоштовно

В Ужгородському пресклубі декан юрфаку УжНУ Ярослав Лазур, його заступниця Марія Менджул та координаторка Центру Наталія Петрецька розповіли про роботу зі зверненнями громадян, правоосвітні семінари та сайт, що допомагає переселенцям у вирішенні правових питань

0 154
Понад місяць на базі юридичного факультету УжНУ працює Центр правової підтримки осіб, постраждалих внаслідок військового вторгнення. Його створили ужнівці спільно з Національною академією правових наук України. 12 травня в Ужгородському пресклубі декан факультету Ярослав Лазур, його заступниця Марія Менджул та координаторка Центру Наталія Петрецька розповіли про роботу зі зверненнями громадян, правоосвітні семінари та сайт, що допомагає переселенцям у вирішенні правових питань.
Наталія Петрецька, Ярослав Лазур та Марія Менджул
Наталія Петрецька, Ярослав Лазур і Марія Менджул

Підрозділ працює на громадських засадах, безкоштовно надає юридичні послуги й консультації, збирає та фіксує порушення прав людини під час війни. До роботи залучений майже весь юридичний факультет: викладачі, фахівці-практики, студенти. З перших днів повномасштабної війни всі вони активно волонтерили, – зазначив декан факультету Ярослав Лазур. Згодом ужнівці помітили, що багато людей, які переїхали до нашого регіону або розглядають його як транзитний, потребують правової допомоги. Переселенці виїжджали без документів, втратили житло, роботу, тому юридичних питань виникало багато.

«Ми порадилися і колектив прийняв рішення не залишатися осторонь і надавати посильну правову допомогу. Для цього створили Центр правової підтримки осіб, постраждалих внаслідок військового вторгнення разом із Національною академією правових наук, що дозволило залучити колег з усієї України. Громадяни звертаються телефоном, електронною поштою. Щосереди ми намагаємося проводити відкриті семінари за участі фахівців із Закарпаття та інших регіонів України. Співпрацюємо і з правоохоронними органами», – розповів декан.

Центр допомоги постраждалим через війну розглядає десятки звернень щодня, проводить семінари щотижня і надає юридичні послуги безкоштовно Окремими векторами роботи Ярослав Лазур називає міжнародну співпрацю, проблематику економіки. Багато звернень від українцівстосується прав на проживання і роботу за кордоном. Ті люди, які залишився в Україні, шукають варіанти підтримки бізнесу, розвитку власної справи. Будь-який підприємець, який звернеться за консультацією, знайде відповіді на питання. На думку декана, позитивною тенденцією є активна участь студентів у роботі Центру, адже здобувають важливі навички для майбутнього фаху.

Заступниця декана юридичного факультету Марія Менджул додала, що студенти чергують у Центрі під контролем викладачів. З квітня підрозділ проводить правоосвітні семінари. Вже відбулося п’ять таких заходів за участі фахівців із різних сфер. Говорили про проблеми ввезення й використання гуманітарної допомоги; зміни в трудовому законодавстві; зміни в митному й податковому законодавстві; особливості правового статусу громадян, які хочуть отримати такий статус за кордоном; доступ ВПО до медицини.

Сайт Центру створений спільно з Національною академією правових наук України і юридичним факультетом УжНУ. Тут висвітлюють інформацію про роботу, всі заходи, а також важливі контакти. «До нас щоденно звертається близько 30-40 осіб. Більшість телефоном, електронною поштою. У перші дні повномасштабної війни було дуже багато осіб, які зверталися за якісною правовою підтримкою через знайомих, практикуючих юристів. Всі наші заходи безкоштовні, відбуваються онлайн. На сайті є рубрика «Практичні рекомендації», де пояснюємо зміни в законодавстві», – розповіла Наталія Петрецька, координаторка роботи Центру.

Представники юридичного факультету розповіли, що внутрішньо переміщені особи звертаються з дуже різними питаннями: за уточненнями, поясненням правової позиції; щодо здійснення судочинства, підтвердження документів, правового статусу, права власності та ін.

Працівниці Центру правової допомоги (фото з офіційного сайту підрозділу)
Працівниці Центру правової допомоги (фото з офіційного сайту підрозділу)

Відрадно, що Центру пропонують допомогу самі ж юристи. Важливі поради надають фахівці, які мають досвід вирішення складних правових питань в умовах війни з 2014 р., зокрема, харків’яни, запорізьці. Звертаються і представники органів державної влади, щоб спільно напрацьовувати правові рішення.

Ярослав Лазур спостерігає поліпшення рівня самосвідомості громадян під час війни: «Бачимо на власні очі, що кожен вирішує питання не з позиції, аби виграти, а бути корисним суспільству».

У Центрі мають чимало планів. 18 травня проведуть семінар із військовими про питання мобілізації, статус територіальної оборони тощо. Лінк на захід буде на сайті. Невдовзі обговорять міжнародне гуманітарне право, далі – права дітей, за ними – проблеми релокалізованого бізнесу.

Працівники Центру зазначають, що найголовніше завдання зараз – донести інформацію про роботу підрозділу до людей, які рятуються від війни. Тому якщо ви знаєте внутрішньо переміщених осіб, що потребують якісної та безкоштовної юридичної допомоги, – спрямуйте їх до Центру правової підтримки осіб, постраждалих внаслідок військового вторгнення, чи принаймні на його офіційну платформу.

Наталія Толочко
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.