Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужгородці вийшли на акцію підтримки московського політв’язня Олега Сенцова

Нині – 20 день голодування українського режисера, політв’язня

0 207
2 червня, на 20 день голодування українського режисера, політв’язня Росії Олега Сенцова, ужгородці зібралися на площі Театральній на акцію підтримки #SaveOlegSentsov. Закарпатці долучилися до загальноукраїнського заходу солідарності на знак протесту проти арештів українців у Росії. Організаторами ужгородського зібрання стали випускники філфаку УжНУ – громадський активіст Володимир Феськов та письменник Андрій Любка.

Ужгородці вийшли на акцію підтримки московського політв’язня Олега СенцоваАкція має на меті звернути увагу світової спільноти напередодні Чемпіонату світу з футболу на злочини Росії, котра арештовує мирних громадян.

Ужгородці вийшли на акцію підтримки московського політв’язня Олега СенцоваЗа словами Володимира Феськова, відвідувачі Чемпіонату світу, який відбудеться на території нашого північного сусіда-агресора, мають знати, що це країна, яка прагне тримати всіх у відчутті страху. Олег Сенцов сидить через свою політичну позицію, яку підтримує кожен із нас. Путінський режим його свідомо доводить до смерті. Тож в’язню совісті не можна не співпереживати й не сприяти його визволенню.

За словами письменника Андрія Любки, голодування Олега Сенцова – це єдиний вихід із ситуації безвиході, тобто фактичне самогубство, бо Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають у російських в’язницях. Письменник вважає, що нині суспільство деморалізоване й розсварене, вже майже неможливо, наприклад, зібрати людей на акцію захисту Ужгорода чи які-небудь волонтерські заходи, як під час Майдану й на початку війни, а Сенцов знову нас гуртує.

Ужгородці вийшли на акцію підтримки московського політв’язня Олега Сенцова
Марія Чендей-Трещак з чоловіком на акції підтримки Сенцова

Серед людей, які суботнього дня прийшли підтримати Олега Сенцова, була і вчителька української мови, випускниця УжНУ Марія Чендей-Трещак. «Можна багато нарікати на погану владу, низьку зарплату й негідні умови праці у державі, звинувачуючи всіх і вся навколо. У тому, що тебе не поважає і не цінує твоя країна. А можна почати з себе. І не бути байдужим тоді, коли один із твоїх співвітчизників прямо дивиться у вічі смерті з-за ґрат нахабної держави – окупанта його батьківщини. І не взяти участь у акції на його підтримку – для мене означає не тільки проявити злочинну байдужість, а й приректи себе і своїх дітей на оте безправ’я і торжество беззаконня, яке чиниться нині стосовно Олега Сенцова та інших політв’язнів у Росії», – коментує свою позицію пані.

Ужгородці вийшли на акцію підтримки московського політв’язня Олега Сенцова
Ольга Томашевська (праворуч)

Випускниця філологічного факультету УжНУ, волонтерка Ольга Томашевська причину, яка спонукала її вийти на площу, пояснює коротко: «Бо він наш. Бо заарештований безпідставно. Бо російські колонії – це концтабори. Бо ГУЛАГ нікуди не подівся».

Як відомо, український режисер Олег Сенцов і кримчанин Олександр Кольченко були затримані представниками російських спецслужб в анексованому Криму у травні 2014 року за надуманими звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у вигаданій терористичній діяльності на території Криму. 14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають у російських в’язницях.

Іванка Когутич
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.