Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужнівському «Погляду» – чверть століття!

Медіацентр щиро вітає колег із гарним ювілеєм і бажає нескінченного потоку творчих ідей, натхнення і наснаги їх реалізувати зі щораз новими й новими поколіннями зірких і активних медійників під орудою досвідченого Редактора!

0 172

Ужнівському «Погляду» – чверть століття!

Чверть століття тому в Ужгородському національному університеті, на кафедрі журналістики, створили часопис, який став важливою частиною інформаційного простору вишу. Всі ці роки він залишається актуальним, прямує в ногу з часом і є чудовою базою для виховання нових поколінь студентів-журналістів. Сьогодні «Погляду» – 25!
Володимир Тарасюк
Володимир Тарасюк

З цієї нагоди в Археологічному музеї УжНУ зібралися колишні й теперішні члени редакції, студенти, колеги, ті, хто творив історію «Погляду» всі ці роки.

Розпочав захід незмінний головний редактор видання Володимир Тарасюк: «25 років газеті — це як мінімум 5 поколінь студентів. Це відрізок, який пройшла не лише газета, а й кафедра журналістики УжНУ. Це робота всього трудового колективу викладачів і студентів, допомога деканів, робота бухгалтерії й відділу постачання – і можна ще довго перелічувати всіх дотичних. Я безмежно радий, що ви сьогодні зібралися тут, щоб провести це свято разом з нами».

Першим вітав редакцію ректор університету Володимир Смоланка. «Величезне задоволення бути сьогодні разом із вами з нагоди ювілею «Погляду», який є невід’ємною частиною нашого університету впродовж уже 25 років. Я з великою насолодою читаю кожен номер, іноді в друкованому варіанті, іноді в електронному. Мені подобається, що на першій сторінці завжди статті, сповнені емоцій. Чудово, що є матеріали, присвячені визначним особистостям нашого університету. Майже в кожному номері знаходжу дуже цікаві публікації про історію УжНУ, з яких дізнаюся багато нового. Хочу вам усім подякувати за ту важливу роботу, яку виконуєте».

Поглядівців вітає ректор Володимир Смоланка
Поглядівців вітає ректор Володимир Смоланка

Відтак Володимир Смоланка вручив подяки: Володимиру Тарасюку – за внесок у життя університету, а кореспондентці «Погляду» Мирославі Гараздій – за креативність і роботу у сфері журналістики.

Мирослава Лендьел
Мирослава Лендьел

Долучилася до привітань і проректорка УжНУ з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел. «Добре, що «Погляд» існує вже стільки років і що він паперовий. Ми нині настільки втомлені від цифрової інформації та гаджетів, що хочеться читати щось друковане, те, що можна гортати. У нас в університеті досить багато засобів масової інформації, і кожен має свій особливий підхід. Для мене «Погляд» — це поєднання аналітики, смаку й родинного затишку. Що дивно: в газети досить невеликий колектив, і я дивуюся, як ви все встигаєте. Бажаю, щоб цей чудовий продукт, який читають і студенти, і викладачі, ніколи не зникав», – зауважила пані Мирослава та вручила Володимиру Тарасюку й Мирославі Гараздій брендовані подарунки від університету.

На заході були й люди, які чверть століття тому долучилися до створення «Погляду» й досі підтримують редакцію, – професорка кафедри української літератури Валентина Барчан та декан філологічного факультету професор Юрій Бідзіля.

«Коли виникла ідея створити «Погляд», в УжНУ видавалася газета «Ужгородський університет», яка була офіційним органом Вченої ради. Ми ж хотіли заснувати видання, що стало б творчою лабораторією для студентів. Довго думали над назвою, врешті зупинилися на «Погляді». Ми дуже хотіли створювати якісний і цікавий часопис. І стикалися з багатьма труднощами. Пригадую, як кафедра української мови редагувала випуски перед друком – на сторінках було більше червоного, ніж друкованого. У нашій газеті мені подобається баланс актуального і свіжого, аналітичного та студентського. А головна особливість у тому, що «Погляд» – наразі єдиний державний друкований орган, який видає державний заклад в Закарпатській області. Більше ніде вже такого немає», – зауважив Юрій Бідзіля. Декан розповідав чимало цікавих історій, пов’язаних з виданням газети, навіть згадав, як протягом місяця виконував обов’язки головного редактора. Відтак від імені філологічного факультету подарував редакції «Погляду» великий прапор України.

Євген Соломін
Євген Соломін

Валентина Барчан також згадувала початок життя газети: «Чверть століття, а здається, що ми створили її лише вчора. Але 25 років для газети, як і для молодої людини, — не так багато. 25 років тому у нас було стільки енергії, сил та мрій! Ми так багато хотіли зробити! І зуміли створити це видання! Ми прагнули розповсюджувати наш часопис не лише серед студентів, а й по всіх газетних кіосках області. І спочатку так і було. Сьогодні не лише свято, а й нагода висловити подяку всім тим, хто стояв біля джерел цієї газети».

Завідувач кафедри журналістики Євген Соломін прийшов на захід з копіями архівних документів 1998 року «Про призначення матеріально відповідальної особи» та «Про затвердження складу редакції газети «Погляд», щоб продемонструвати присутнім, з чого все починалося. Також пан Євген зазначив важливість цієї газети для студентства, адже саме з неї вони починають свій журналістський шлях.

Василь Ільницький
Василь Ільницький

Вітав колектив редакції й директор Інформаційно-видавничого центру УжНУ Василь Ільницький: «У часи створення «Погляду» ми всі жили відповідальністю за слово, яке має бути доступним і зрозумілим. Наша газета завжди вирізнялася з-поміж інших видань креативністю і молодіжним підходом. Є газети зірок, а є газета-зірка. І в цій газеті є одна головна зірка і кілька менших, які спалахують, потім переходять до інших галактик, а на їх місця приходять нові зірки зі студентського середовища. Щиро бажаю, щоб цей цикл для нашої газети був вічним».

Станіслав Довгий
Станіслав Довгий

На захід завітав академік НАН України, президент Малої академії наук Станіслав Довгий. Він привітав колектив «Погляду» зі святом і запропонував кілька варіантів поліпшення змістового наповнення видання.

До ювілею улюбленого часопису студенти кафедри журналістики підготували кілька відеороликів і презентували їх на зустрічі. Присутні змогли побачити, як працює редакція сьогодні, оцінити рекламне відео часопису й послухати про документальний фільм, який зовсім скоро з’явиться у мережі.

Відтак із ювілеєм «Погляд» вітали голова профспілкової організації викладачів і співробітників вишу Тамара Суран, вчений секретар Олена Мельник, колеги з кафедри журналістики – доцентки Ярослава Шебештян, Галина Шаповалова та Наталія Толочко.

Історії свого професійного зростання у редакції «Погляду» розповідали його колишні й нинішні працівниці Тетяна Лесюк, Ольга Брайлян, Олеся Матій та Катерина Жеребак.

Ужнівському «Погляду» – чверть століття!Від імені колег з Медіацентру УжНУ «Погляд» вітала координаторка інформаційних проєктів Галина Кришінець.

Наостанок студент відділення журналістики Максим Галашко підготував музичний сюрприз. Хлопець поклав на музику вірш «Погляд молодості нашої», що стало своєрідним гімном часопису.

Завершили захід спільним фото на згадку. Як зазначив Володимир Тарасюк: “«Погляд» продовжує рухатися далі, у нове 25-річчя”.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.