Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Історики УжНУ презентували науковий збірник «Ідентичності в умовах пограниччя»

Видання містить дослідження працівників кафедри археології, етнології та культурології та учасників ІІ Міжнародної науково-практичної конференції, що відбулася торік в Ужгороді

0 424

Історики УжНУ презентували науковий збірник «Ідентичності в умовах пограниччя»

На початку минулого тижня представники кафедри археології, етнології та культурології на сторінках соцмереж похвалилися серйозним досягненням і радісною новиною – сертифікатом НАЗЯВО, який засвідчує акредитацію освітньої програми «Культурологія» бакалаврського рівня до 2029 року. Цим підтверджується успішне подолання всіх труднощів і перевірок ОС на якість. Перед працівниками кафедри відкрилася можливість організації й започаткування відповідної магістерської освітньої програми, що заплановано реалізувати впродовж нового навчального року.

А вже наприкінці тижня в археологічному музеї УжНУ ім. Едуарда Балагурі відбулася ще одна подія. 23 травня з участю кількох викладачів, студентів і декана факультету історії та міжнародних відносин Віталія Андрейка було представлено щойно опублікований збірник «Ідентичності в умовах пограниччя». Видання є результатом спільних зусиль працівників кафедри АЕК та учасників ІІ міжнародної науково-практичної конференції, яка відбулася 2023-го року в Ужгороді.

Історики УжНУ презентували науковий збірник «Ідентичності в умовах пограниччя» Збірник продовжує ініціативу щодо обговорення теоретичних, методологічних підходів з проблематики «border studies». Як порівняти з більш міждисциплінарним за змістом збірником І конференції, який вийшов позаторік, свіжий об’єднав насамперед представників гуманітарних наук. Це, однак, не робить його менш цікавим для вчених, студентів чи просто читачів. Збірник складається з 4 розділів: «Буття на кордоні суміжних периферій», «Геопетика пограниччя в українській та польській оптиці», «Етнокультурні обриси прикордоння», «Пам’яттєві наративи та ідентичність». Видання відкриває оглядовий есей Павла Леня, а розділи представляють 20 статей на історичні, фольклористичні, етнологічні теми, які написали автори-дослідники з України, Канади та Чехії.

Відзначаючи перспективність студій пограниччя, до якого належить і Закарпаття, організатори презентації поділилися планами провести наступного року чергову – вже третю – конференцію, тож варто сподіватися, що нинішнє видання не стане останнім.

Збірник конференції «Ідентичності в умовах пограниччя» доступний для вільного завантаження за посиланням.

За інформацією кафедри АЕК
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.