Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужнівці взяли участь у перших в Україні навчаннях із кібербезпеки Grid NetWars

Онлайн-захід організував Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО спільно з проєктом USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» за підтримки Державної служби спецзв’язку та захисту інформації

0 290

Ужнівці взяли участь у перших в Україні навчаннях із кібербезпеки Grid NetWars

Студенти й аспіранти кафедри твердотільної електроніки та інформаційної безпеки фізичного факультету УжНУ взяли участь у навчальному турнірі з кіберзахисту об’єктів критичної інфраструктури Grid NetWars.

Захід відбувався онлайн. Організував його Національний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України спільно з проєктом USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» за підтримки Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації. До участі долучалися представники державних органів, приватних компаній та студенти, що вивчають кібербезпеку.

В анонсі турніру керівник управління забезпечення діяльності НКЦК профільної служби Апарату РНБО Сергій Прокопенко зазначив: «Застосування Російською Федерацією новітніх кібертехнологій, спрямованих на знищення критичної інформаційної інфраструктури України, вже сьогодні вимагає невідкладних заходів, спрямованих на підвищення ефективності національної системи кібербезпеки. Одним із таких заходів є навчання Grid NetWars, яке в режимі реального часу дозволить здобути передовий досвід у сфері ідентифікації та протидії кібератакам на критичну інфраструктуру України».

Своїми враженнями від участі в турнірі з Медіацентром поділився один із учасників ужнівської команди аспірант Василь Буковецький. Розповідає: «Наша команда складалася з 5 учасників – від бакалавра до аспіранта. Завдання полягало в тому, щоб знайти організатора викрадення даних в імітованій ситуації. Для цього нам надали нібито файли з комп’ютерів, логіни тощо. Змодельовану ситуацію розплутували, як клубок. Передусім потрібно було визначити уражені комп’ютери, з’ясувати, на які дані була спрямована атака, що могли вкрасти чи вкрали, а відтак знайти, звідки, з якої країни цю атаку реалізували».

До участі долучилося 49 команд із України. На виконання завдання у хлопців і дівчат був робочий день – з 9:30 до 17:00. У підсумку, змагаючись із досвідченими фахівцями, наші студенти посіли 18 місце.

Василь Буковецький зазначає: «Навчання на спеціальності «кібербезпека» хоч і дає можливість використати свої навички на практиці, але в таких масштабних навчаннях працювати довелося вперше. Організатори дуже добре підготувалися й усе детально продумали. Деякі теоретичні знання я вперше застосовував на практиці. Для студента чи аспіранта це досить унікальна можливість випробувати себе».

Медіацентр УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.