Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужнівцям читали лекції науковці з Німеччини

У контексті проекту «Толерантність на кордонах Європи: вимір для України», що реалізується на факультеті суспільних наук, перед нашою молоддю по черзі виступили одразу чотири закордонні вчені

0 115

Ужнівцям читали лекції науковці з Німеччини

Третього жовтня в читальній залі Наукової бібліотеки Ужгородського університету в контексті проекту «Толерантність на кордонах Європи: вимір для України» (реалізується на факультеті суспільних наук) відбулися відкриті лекції одразу чотирьох науковців із Німеччини.

Професор Мюнхенського університету Людвіга-Максиміліана Маркус Фогт говорив про досягнення та ключові меседжі християнської етики миру.

Маркус Фогт
Маркус Фогт

Він розповів про історію прийняття доктрини етики миру, заснування пацифістських релігійних організацій. Одне слово, лекція – актуальна для України, бо триває війна.

Тож професор представив вісім концептів для запанування миру в нашій державі. Зокрема, М. Фогт наголосив: війна – крайній спосіб вирішення проблем, якого варто уникати. Тому, мовляв, німецький уряд не надає зброю українській армії, а допомагає інакше. Також ішлося про необхідність переговорів, введення санкцій проти агресора, важливість дотримання прав людей, подолання корупції та олігархії. Лектор говорив і про те, що потрібна реформа Ради Безпеки ООН, та акцентував: вагому роль мають наукові дослідження сучасної війни, яких бракує.

«Довгостроковий мир вимагає міжособистісного спілкування, загоєння ран, прощення і примирення», — підсумував професор Фогт.

Думка швейцарського теолога Ганса Кюнга про те, що немає порозуміння між націями без миру між релігіями, стала лейтмотивом його лекції.

Тему продовжив магістр теології Католицького інституту соціальних наук Ларс Шафферс із лекцією «Міжкультурна та міжрелігійна толерантність на тлі європейської філософії Ремі Брага». Ішлося про теорію трьох джерел християнства (Єрусалим, Греція, Рим) і важливість пізнання давніх традицій, зокрема для подолання сучасної міграційної кризи в Європі.

Ужнівцям читали лекції науковці з НімеччиниВідтак після перерви виступив доктор Йоахім Клозе, розповівши про негативний вплив правого популізму в Німеччині.

Своєю чергою, доктор Арнд Кюпперс прочитав лекцію «Соціальна ринкова економіка – програма соціального балансу та миру».

Ольга Брайлян
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.