Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В ужгородському скансені започаткували Фестиваль гончарства й відкрили гончарню

До роботи в майстерні зможуть постійно долучатися всі відвідувачі музею, а фест стане щорічним

0 241
Безкоштовно спробувати власні сили в кераміці відтепер мають можливість ужгородці й гості міста – 20 жовтня в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відбувся перший Фестиваль гончарства. У рамках заходу урочисто відкрили гончарну майстерню, де всяк охочий відтепер зможе спробувати себе в ролі кераміста.

В ужгородському скансені започаткували Фестиваль гончарства й відкрили гончарнюРеалізація проекту «Стежками традицій закарпатської кераміки» стала можливою завдяки тому, що музей виграв ґрант від Українського культурного фонду. Тож закупили гончарний круг та спеціальну піч для роботи з глиною. Крім того, планують низку інших цікавих подій: видання двох книжок (каталогу гончарних виробів Вільхівського осередку з музейних фондів та абетки гончарства, де в доступній для малюків формі подаватимуть різні слова, що стосуються цього мистецтва), а також науково-практичний семінар із проблем збереження й популяризації гончарної справи в Україні.

В ужгородському скансені започаткували Фестиваль гончарства й відкрили гончарню «Сьогодні ми започаткували Фестиваль гончарства, який плануємо зробити постійним – проводити його будемо щоосені, – розповідає директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту, доцент кафедри історії України УжНУ Василь Коцан. – До роботи в гончарній майстерні зможуть долучитися всі відвідувачі нашого музею – це не потребує додаткової оплати».

Атмосферу свята для відвідувачів створювали виконавці Закарпатського народного хору та народного ансамблю «Іршавська родина». На території скансену тим часом можна було придбати керамічні вироби місцевих майстрів, генд-мейдову продукцію та гастрономічні сувеніри. Щоб приємно було не лише душі, а й шлунку, розгорнули кухню із закарпатськими стравами.

Олександр Коваль
Олександр Коваль

Старший викладач факультету туризму та МК УжНУ Олександр Коваль каже: «Будь-яка активність у музеї – завжди позитив, бо це додаткова причина для того, щоб сюди завітати. Крізь призму гончарського мистецтва можна передати культуру й традиції нашого регіону, до того ж це нагода поспілкуватися з народними умільцями, почути від них розповіді про традиції й культуру регіону. Це однозначно імідж краю. Не так багато туристів цікавиться саме гончарством, але це пам’ять, культура, традиції. Це те, що живе, а тому маємо його підтримувати й розвивати».

У музеї обіцяють анонсувати майстер-класи з гончарства, однак раді бачити групи відвідувачів і за попередньою домовленістю. Тож студенти УжНУ теж мають нагоду погончарювати.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.