Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ презентували видання «Таємниці старого альбому» та вшанували пам’ять Героя Івана Пайди

0 602

В УжНУ презентували видання «Таємниці старого альбому» та вшанували пам’ять Героя Івана Пайди

У Науковій бібліотеці Ужгородського університету відбулася презентація видання освітянки і журналістки Ольги Тимофіївої «Таємниці старого альбому». Подію присвятили вшануванню пам’яті захисника України, колишнього аспіранта УжНУ Івана Пайди.
Вікторія Воробець
Вікторія Воробець

Модерувала захід заступниця директора Наукової бібліотеки УжНУ Вікторія Воробець: «Сьогодні ми зібралися в цій залі, щоб презентувати фотоальбом Ольги Тимофіївої, а також хочемо вшанувати воїна, який загинув у 2022 році, – Івана Пайду. Виникає питання: яким чином ми хочемо поєднати ці події? У них є спільне – шкільництво, педагогіка Закарпаття. Зміст фотоальбому пані Ольги відкриває невідомі сторінки розвитку шкільництва на Підкарпатській Русі. Наукові ж дослідження Івана Пайди тісно пов’язані саме з вивченням історії шкільництва на Закарпатті 20–30-х років».

Розпочали презентацію з відео, в якому представили фотографії Ольги Тимофіївої, зроблені в Ужанській долині. «Це своєрідний звіт про фантастичну закарпатську землю, яка мене прийняла та подарувала дуже багато яскравих моментів і фантастичних людей», – зауважила авторка.

В альбомі «Таємниці старого альбому» представлені фотографії 20–30 років, яким уже понад 100 років. Світлини, що увійшли до альбому, описують географічну лінію від Ужка до Ужгорода. У знімках поєднуються родинна, суспільна й духовна система цінностей закарпатців. Мета фотоальбому — зацікавити молоде покоління до досліджень.
В УжНУ презентували видання «Таємниці старого альбому» та вшанували пам’ять Героя Івана Пайди

Маріан Токар
Маріан Токар

Супроводжував проєкт та допомагав з реалізацією професор кафедри соціології і соціальної роботи УжНУ Маріан Токар. «Як історик можу сказати, що це видання є унікальним. Маємо можливість переглянути старовинні фотографії, які є своєрідними джерелами. Тим більше, що кожна фотографія — це людська доля, історія місцевості й традицій. Ми можемо роздивитися, як були вдягнуті люди, як виглядали будівлі, тут майже нема постановочних кадрів», – зазначив професор.

Василь Коцан
Василь Коцан

Доцент кафедри археології, етнології й культурології УжНУ, директор Закарпатського музею архітектури та побуту Василь Коцан розповів, що до щорічного Дня етнографа, який відзначається 17 липня, у музеї буде формуватися виставка, присвячена темі шкільництва на Закарпатті, де також хочуть представити світлини з альбому Ольги Тимофіївої. «Фотографії — це надзвичайно важливе джерело. Вони дають інформацію про епоху, подію,  явище, чи факт. Якщо заглибитися у їхню суть, зможемо побачити багатогранність цих світлин, який глибокий сенс вони несуть. Зокрема, цей альбом є джерелом вивчення шкільної педагогіки тих часів, оскільки на них зображено різні форми й методи проведення уроків, а також позашкільного дозвілля. За цими світлинами можна вивчати різні теми, адже вони несуть надзвичайну історичну й художньо-мистецьку цінність».

В УжНУ презентували видання «Таємниці старого альбому» та вшанували пам’ять Героя Івана ПайдиДругу частину заходу присвятили Івану Пайді. Він був бакалавром фізики, практичним психологом, закінчив факультет післядипломної освіти за спеціальністю «Банківська справа», здобув ступінь магістра з освітніх, педагогічних наук, був аспірантом кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої школи УжНУ. 13 років працював вчителем інформатики в Ужгородському НВК «Гармонія», викладав в Ужгородському ліцеї «Інтелект» та медичному коледжі «Монада». З 2014 року воював в АТО, а від початку повномасштабного вторгнення вирушив на передову добровольцем. Загинув під час звільнення Херсонщини у 2022 році. Посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Марія Чорній
Марія Чорній

Завідувачка відділу «Карпатика» Наукової бібліотеки УжНУ Марія Чорній знайшла і принесла на захід ще паперовий читацький формуляр Івана Пайди, який передала його дружині Мар’яні. За словами пані Марії, чоловік досліджував шкільництво Закарпаття 20–30 рр ХХ ст. – читанки, букварі, підручники. Деякі з них завідувачка виставила на окремий стенд, щоб присутні могли ознайомитися.

Марія Чорній
Марія Чорній

Розповідала про спільну з Іваном Пайдою наукову роботу його науковий керівник професорка кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої школи Магдалина Опачко: «Іван був надзвичайно порядною, чесною, справедливою і мудрою людиною. На нього завжди можна було покластися. Ми настільки зблизилися, що іноді я могла просто подзвонити і сказати: «Мусимо поговорити». І де би він не був, чим би не займався — завжди знаходив час. Дуже любив ділитися з усіма навколо результатами своїх досліджень». Пані Магдалина поділилася планами створити з магістерської роботи Івана Пайди окрему книгу, яка доповнить бібліотечну колекцію вишу.

Завітав на захід і однокурсник військового Сергій Тереля, який поділився історіями зі спільного студентського життя. Також своїми спогадами про Героя поділилися його однокурсниця, директорка наукової бібліотеки Закарпатської Академії мистецтв Анжеліка Машкаринець та доцентка кафедри теорії та методики професійної освіти та інноваційних технологій Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти Марія Баяновська. Колега Івана Пайди Вікторія Сенек згадувала про нього як про педагога.

Мар’яна Пайда
Мар’яна Пайда

Богдан Готра, побратим Івана, розповів: «Хоч ми в один період навчалися в одному корпусі, але не знали один одного. Познайомилися у 2022 році, і з того часу стали нерозлийвода. Не знаю, як кожен з вас сприймає війну, але можу сказати, що це не тільки жах, а й часом щасливі моменти. Особливо коли поряд є такі веселі, позитивно заряджені хлопці, як Іван. Він завжди вмів підтримати, заспокоїти, і йому хотілося вірити. Він був сонцем, яке навіть у темну погоду пробивається крізь хмари».

Дружина військового Мар’яна Пайда спілкувалася з присутніми, огорнена прапором, на якому є підпис її чоловіка: «Іван був чуйним і добрим. Як батько — він еталон мужності. Його моральні принципи, поведінка, манери є тим, що діти будуть наслідувати. Я вдячна кожному, хто сьогодні прийшов. Дякую, що пам’ятаєте».

Долучилися до заходу студенти Ужгородської академії культури і мистецтв Любов Слісенко, Іван Драгула та Олександра Савко, які заспівали кілька пісень.

Після заходу присутні могли оглянути виставку книг, з якими працював Іван Пайда, його нагороди, а також фотографії з книги «Таємниці старого альбому» Ольги Тимофіївої».

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.