Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ розповідали, як захиститися від дискримінації

Тренінг організував регіональний громадський благодійний фонд «Право і демократія», до якого по консультацію може звернутися кожен, хто зіткнувся з дискримінацією особисто або став її свідком

0 116
14 листопада в УжНУ відбувся тренінг з протидії дискримінації, організований регіональним громадським благодійним фондом «Право і демократія» в рамках проєкту «Просування європейських принципів толерантності та недискримінації у повсякденне життя української громади».

В УжНУ розповідали, як захиститися від дискримінаціїСпіворганізаторка тренінгу, очільниця Ресурсного центру зі сталого розвитку УжНУ Ганна Мелеганич зауважує: «Будучи послом толерантності ООН на Закарпатті, відчувала особливу потребу в організації такого заходу в нашому регіоні. Тож рада, що задум удалося втілити».

Директор фонду «Право і демократія» Віталій Разік каже, що Ужгород – одне з восьми українських міст, де проводять цей захід. «Тренінги в Україні схожі за основним наповненням, адже дискримінація, на жаль, трапляється всюди. Проте в кожному місті намагаємося більше звертати увагу саме на вирішення проблем тієї дискримінації, яка в тій чи тій місцевості трапляється найчастіше. Зокрема, акцент Закарпаття – протидія дискримінації національних меншин».

Розпочали з представлення тренерів та учасників. Виявилося, що на заході були присутні спеціалісти з різних сфер, зокрема громадські активісти, бібліотекарі, поліцейські, викладачі та студенти. Майже всі присутні стикалися з проявами дискримінації особисто. Зокрема, сумний рейтинг очолила дискримінація за статтю та інвалідністю. Присутні також згадали і про утиски прав ромів та іноземних студентів.

В ході заходу намагалися розібратися з базовими теоретичними поняттями, а саме:

  • що таке толерантність, дискримінація;
  • що можна вважати дискримінацією, а що ні;
  • які форми дискримінації існують;
  • які ознаки входять до переліку захищених тощо.

Адвокат, голова правління РГБФ «Право і демократія» Андрій Бурий розповів про міжнародне й українське законодавство в цій галузі.

В УжНУ розповідали, як захиститися від дискримінаціїВ аудиторії розгорілася палка дискусія. Особливо гостро постала тема дискримінації за інвалідністю, проблема доступності міста для цих осіб. Багато говорили і про подолання незнання щодо протидії дискримінації серед дорослого населення

Насамкінець з’ясували, як кожен може протидіяти обмеженню прав за певною ознакою. Адже мета заходу не тільки просвітницька, але й практична. Усі, хто зіткнувся з дискримінацією особисто або став її свідком, може звернутися до  Фонду по консультацію.

Галина Гичка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.