Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В Ужгороді презентували книгу про Ерделі

Популярне видання Олександра Гавроша про відомого українського художника ХХ століття присвячене 125-річчю з дня народження митця

0 548
В Ужгороді презентували книгу про Ерделі
В Ужгороді презентували книгу про Ерделі
29 червня в меморіальному будинку-музеї Андрія Коцки презентували нову книжку Олександра Гавроша «Таємниця Ерделі». Це популярне видання про одного з найвідоміших українських художників ХХ століття, мислителя, літератора Адальберта Ерделі, присвячене 125-річчю з дня народження митця. Книжка стала третьою в авторській серії «Post scriptum», у якій уже побачили світ книжки «Загадковий Духнович» (2013) та «У пошуках Івана Сили» (2014).

В Ужгороді презентували книгу про Ерделі

На презентації

Документальну розповідь склали статті Олександра Гавроша про художника, зокрема 50 цікавих фактів із життя художника, інтерв’ю з власником найбільшої приватної колекції полотен Ерделі, київським колекціонером Миколою Білоусовим, опис попередніх видань про Ерделі тощо. Також тут чимало самого Ерделі – цитати з його щоденника, афоризми і навіть вірші художника.

Книжку видало ужгородське «Видавництво Олександри Гаркуші». За словами пані Олександри, це вже третя книга їхнього видавництва про засновника закарпатської школи живопису. Перед цим вони видали великоформатний альбом «Адальберт Ерделі» (упорядник Антон Ковач) та прозові твори митця «ІМЕН» (упорядники Іван Небесник та Михайло Сирохман, переклад з угорської Павла Балли).

В Ужгороді презентували книгу про Ерделі

Олександр Гаврош та Олександра Гаркуша

«Ідея серії – розповісти популярно про відомих закарпатців», – каже автор. Саме в популяризації і доступному викладі Олександр Гаврош бачить потребу книжки. Бо щоб осмислити непросту прозу Ерделі (450 сторінок) потрібен час і певна підготовка. Натомість «Таємниця Ерделі» розрахована на широке читацьке коло. Видавці підтверджують, що попередніх книжок про Ерделі давно нема в продажу. Тому нове видання доречне з будь-якого погляду.

На обкладинці «Таємниці Ерделі» останній автопортрет митця наче розкладається на пазли. Саме таким, до кінця непізнанним, залишається художник і для сучасного читача. Презентація відбулася у напівсалонній, камерній атмосфері мистецького товариства в унікальному музеї з неймовірною аурою учня Адальберта Ерделі Андрія Коцки. Адже можливість меморіального музею в будинку самого Ерделі безповоротно втрачено. Спадкоємці знесли старе приміщення, в якому проживав митець, а про художника нагадує тільки меморіальна дошка, встановлена на огорожі садиби.

В Ужгороді презентували книгу про Ерделі

Книга побачила світ завдяки фінансовій підтримці меценатів Михайла та Анжели Ман. Наклад «Таємниці Ерделі»  – усього 200 примірників, половину з яких управління культури Закарпатської ОДА закупило для бібліотек краю.

Олександр Гаврош є також автором п’єси про Адальберта Ерделі «В Парижі гарне літо», яка успішно цього сезону поставлена режисером Анатолієм Філіпповим на сцені Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв. Письменник стверджує, що має намір написати ще кілька популярних книжок про видатних постатей Закарпаття у своїй серії «Post scriptum». Нетерпляче чекатимемо наступну!

Іванка Когутич
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.