Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Від абітурієнта – до магістра: враження від навчання студентів факультету іноземної філології

Поки хтось гортає стрічку в Інстаграмі, студенти ФІФ їздять на навчальні й ознайомчі подорожі до США, Франції, Німеччини, Бельгії, Румунії, Польщі та інших країн

0 527
Відчинити двері у світ можливостей допоможе знання іноземних мов. Та ще й подорожам сприятиме! Не вірите? А студенти факультету іноземної філології (ФІФ) уже переконалися! Поки інші гортають стрічку в Інстаграмі, студенти ФІФ їздять на навчальні й ознайомчі подорожі до США, Франції, Німеччини, Бельгії, Румунії, Польщі та інших країн. Своїми враженнями від навчання поділилися голова студради факультету, п’ятикурсник Іван Бонь та першокурсниця Валерія Логін.
  • Чому обрали для здобуття вищої освіти УжНУ? Чому саме цю спеціальність?

Від абітурієнта – до магістра: враження від навчання студентів факультету іноземної філологіїВалерія: – Правду сказати, я не розглядала інші міста для вступу, бо знала, що навчатися в Ужгороді для мене буде найкращим варіантом. Це близько, не потрібно нікуди їхати, та й якість викладання, думаю, не надто відрізняється. Ще зі шкільних часів я всім серцем полюбила англійську, тож вирішила реалізувати себе саме в цій сфері.

Іван: – УжНУ обрав, бо це найкращий навчальний заклад у нашій області. Тому вирішив не виїжджати за межі Закарпаття. Впевнений, що наш університет зможе дати гідну освіту. І про свій вибір не пошкодував. До того ж мені його рекомендувало багато друзів. Французьку філологію обрав, бо мене завжди цікавило вивчення мов – і хотів опанувати ще якусь, крім англійської. Це розширює горизонти. Фактично англійську мову мають знати всі. А знання якоїсь мови + англійська – це завжди перевага.

  • Валеріє, які перші враження від навчання? Воно виявилося таким, як собі уявляла?

Валерія: – Загалом мене все влаштовує. Напередодні вступу хвилювалася стосовно німецької мови, але тепер це мій улюблений предмет. Викладачка трапилася крутезна. До того ж у нашій групі панує дружна атмосфера, що, власне, і є одним із найважливіших факторів. Мене приємно здивувало те, що насправді є багато вільного часу після пар. Так, я встигаю і знімати кавери в тік-току, і навчатися.

  • Яке слово найкраще охарактеризує ваш навчальний процес (важко, цікаво, захопливо, весело, складно)? Аргументуйте.
Іван Бонь
Іван Бонь

Іван: – Атмосферно. Мені дуже сподобалося в університеті тим, що, на відміну від курсів чи вивчення мови самостійно, тут ти перебуваєш у науковому середовищі. Ці люди присвятили життя науці. На своїх парах вони занурюють нас у лінгвістичну атмосферу. Як на мене, у вивченні мов  важлива не лише теорія і практика, а ще й атмосфера. Це стимулює.

Валерія: – Усе залежить від предмету. Деякі я вчу з великим задоволенням і тішуся з успіхів, а якісь емоційно виснажують і доводиться багато сил, часу, енергії використати, щоб досягти хорошого результату. Тому ці слова – атмосфера і наполегливість.

  • Іване, твоє навчання добігає завершення. Чи плануєш працювати за спеціальністю?

Іван: – Я вже працював синхронним перекладачем доволі довго під час навчання. У майбутньому бачу себе саме в цій професії. Я знаю дві мови – і це, як уже казав, моя перевага. Франкомовних перекладачів не так багато, а запит на них є. Тому з тими, хто вагається стосовно потреби вчити ще якусь мову, крім англійської, я би посперечався.

  • Чи рекомендували би для вступу цьогорічним вступникам свій факультет?

Валерія: – Так, я б порекомендувала, проте не обіцяю, що навчання буде легким, варто налаштуватися на кропітку, але плідну роботу. Викладачі хороші, є всі можливості для якісного оволодіння іноземними мовами.

Іван: – Мені дуже пощастило повчитися в доковідні часи. Бо 1-й і 2-й курс – це величезний контраст зі школою. Навіть просто прогулянки по факультету після сільської школи особливі, адже я сам із Горінчова. Я би 100 % порекомендував вступати на наш факультет. Можна піти на мовні курси й вивчити мову швидше. Але факультет іноземної філології – це не лише мова, а й література. Остання дуже сильно змінила мене й моє ставлення до життя. Тепер не уявляю себе без книги в руках. Це впливає на розвиток особистості. І цього мене навчили викладачі. Зізнаюся, знаходжу мало подкастів і відео, які могли би конкурувати з лекціями нашого декана Михайла Рошка. Та й загалом ФІФ дає великі перспективи. Я от, наприклад, був на практиці в Бельгії. Можливостей для студентів багато. І щоб жити яскравим життям, варто обирати факультет іноземної філології.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.