Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Професор УжНУ Роман Офіцинський ушосте відкрив щорічну акцію «Письменник за прилавком»

У короткій розмові науковець-літератор розповів Медіацентру, що цьогоріч презентує читачеві, яке майбутнє шестирічної акції, поділився найближчими творчими планами

0 667
Професор УжНУ Роман Офіцинський ушосте відкрив щорічну акцію «Письменник за прилавком»
Роман Офіцинський
Ужгородська благодійна акція «Письменник за прилавком» успішно стартувала вже вшосте. Традиційно серія заходів почалася першого зимового дня, традиційно першим у найвідвідуванішій книгарні міста зустрічав читачів Роман Офіцинський – доктор історичних наук, професор УжНУ. Медіацентр завітав до «Кобзаря» й поспілкувався із сьогоднішнім гостем чи то пак – ґаздою книжкової крамниці.
  • Пане Романе, Ви щороку стаєте першим «письменником за прилавком». Розкажіть про свою участь в акції.

– Давати старт заходам саме з такої дати, 1 грудня, вирішили ще 2012 року. Наших літераторів-сучасників чомусь складно залучати саме цього дня. Тоді організатор Федір Шандор і попросив мене розпочинати акцію. До слова, за календарем, сьогодні – день мого ангела. Тож для мене це двічі свято.

Останні десятиліття я виступаю не тільки як науковець, а й як письменник. Щороку можу показати щось нове: художні книги, наукові, публіцистику або й ті, в яких я є упорядником. Наприклад, цього року за сприяння Українського інституту національної пам’яті вийшов «Майдан». За два тижні відбудеться презентація книги – чекаємо на гостей із Києва.

  • Ви намагаєтеся якнайширше представити свій доробок. Які книги цього разу захопили з собою?

– Тут представлені три збірки моїх віршів (я дебютував як поет ще в 1993-го року): «Нашестя ангелів», «Ураган тисячоліть», «Ідеологія повстань». Сподіваюся, що найближчі рік-два видам наступну книгу, бо вже назбиралося трохи :). Видавав і публіцистику, зокрема – кишенькового формату «Сто вражень з Америки». Є й книга про участь в експедиції на бокорах у серпні 2003 року. Узагальнив свої літературознавчі праці, бо виступав і літературним критиком, рецензентом. Мене запрошували в різні видання як політичного аналітика, тому зібрав у двох книгах і ці статті. Також презентую монографію про народні перекази Закарпаття.

Професор УжНУ Роман Офіцинський ушосте відкрив щорічну акцію «Письменник за прилавком»
Книги Романа Офіцинського

Також анонсую вихід наступного року своєї прозової книжки «Червона лінія, або Університетські бувальщини». У ній буде чимало динамічних сюжетів. Хтось упізнає себе й порадіє, а хтось сприйме із сумом. Але це життя і письменник має показувати його в усій багатоманітності.

  • Де читач може придбати Ваші книги?

– У цій же книгарні. Крім того, намагаюся виставляти свої тексти на персональному сайті. Я розумію, що друковані книги з часом розкуповують, тому майже всі свої доробки публікую онлайн. Наприклад, посібника «Екскурсії Ужгородом» за два місяці продали понад 300 примірників – для Ужгорода це хороший результат. Після того, як буде продано весь тираж, опублікую книгу й на сайті. До речі, досить багато людей читають електронні версії.

  • Що думаєте про розвиток акції за весь її період існування?
Професор УжНУ Роман Офіцинський ушосте відкрив щорічну акцію «Письменник за прилавком»
Пан Роман спілкується з відвідувачами книгарні

– Те, що вона відбувається вшосте, вже є рекордом. У нас багато разових акцій, однак ця має стабільну історію й, упевнений, буде тривати ще довго. Знаковим є те, що її проводять у легендарній книгарні «Кобзар», яка, до речі, розташована тут із кінця 50-х років минулого століття. На початку «нульових» книгарню трохи зменшили в площі, але колектив зберіг її атмосферу.

Приємно, що акція має великий розголос у соціальних мережах, онлайн-публікаціях, фоторепортажах, на телебаченні. Людей втомили проблеми, вони хочуть позитивних новин, хочуть справжнього. А справжнє – це мистецтво, це література.

  • Що б ви хотіли побажати ужгородцям із нагоди прийдешніх свят?

– Бажаю, щоб усі ужгородці, гості міста й загалом українці зустріли новорічно-різдвяні свята з найкращим настроєм, добрими результатами, з оптимізмом і вірою у прийдешній рік. Нехай у кожного в домі збереться вся родина і всім буде про що поговорити й порадіти за успіхи. Оптимізму нам і всього найкращого! І традиційно – здійснення всіх найпотаємніших мрій, що особливо важливо для молодих людей ;).

Поспілкуватися з письменниками можна буде протягом 1–18 грудня щодня з понеділка до п’ятниці за адресою: пл. Корятовича, 1, книгарня «Кобзар». Стежте за анонсами заходів у соцмережах і в жодному разі не оминіть нагоди подарувати собі святковий настрій!
Антоніна Чундак
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.