Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Як зі сміття отримати гроші і врятуватися від екологічних проблем, біологам УжНУ розповідала інженер-еколог з Німеччини

Якщо комусь сортувати відходи ліньки – за кордоном застосовують суворі санкції

0 576

Як зі сміття отримати гроші і врятуватися від екологічних проблем, біологам УжНУ розповідала інженер-еколог з Німеччини

6 жовтня на біологічному факультеті відбулася зустріч з Біргіт Журдан Мюнк – інженером-екологом із захисту навколишнього середовища, консультантом з управління відходами, представником підприємства комунальних завдань і послуг міста Дармштадта (Німеччина).

Пані Біргіт поділилася досвідом переробки й сортування відходів у Дармштадті:

Як зі сміття отримати гроші і врятуватися від екологічних проблем, біологам УжНУ розповідала інженер-еколог з Німеччини
Біргіт Журдан Мюнк

– 30 років тому ми зрозуміли: якщо так триватиме й далі, то екологічних проблем нам не уникнути. Крім того, ми збагнули, що в переробці сміття є не тільки екологічні, а й економічні переваги. Ми побачили, що можна отримати додаткові кошти на розвиток міста. Головне було зробити перший крок – навчити людей сортувати сміття, довести їм, що це робиться заради майбутнього, заради здоров’я нашої планети, заради наших дітей. Тож коштом муніципалітету був побудований сміттєпереробний завод, вартість якого – понад 20 млн євро.

Нині біля кожного будинку в Німеччині можна побачити 5 контейнерів різного кольору: для несортованого сміття, органічних відходів, паперу, упаковки і пластику, кольорового та безбарвного скла. Завдяки сортуванню відходів на рівні домогосподарств, державі вдається заощадити не лише кошти, а й час для їх переробки.

Родина сплачує за вивезення 240 л сміття 80 євро. Забирають сміття двічі на тиждень.

Під час дискусії порушили питання проблемних відходів – ртутних ламп, батарейок, холодильників та іншої електротехніки. Їх не вивозить звичайна служба сміття – потрібно телефонувати на спеціальний номер, приїжджає відповідна машина. Також є пункти збору в місті. Щодо утилізації спеціальних типів відходів, то ними займаються вузькопрофільні компанії.

Якщо комусь сортувати сміття ліньки, застосовують суворі санкції. При першому порушенні – підвищення тарифу на вивіз сміття. У разі рецидиву – компанія взагалі може на певний період відмовитися надавати свої послуги.

Як зі сміття отримати гроші і врятуватися від екологічних проблем, біологам УжНУ розповідала інженер-еколог з НімеччиниДосвід німецьких колег показує, що при правильному підході до вирішення цього питання місцеві громади не лише вирішують екологічні проблеми, а й мають суттєвий економічний ефект від упровадження сучасних технологій сміттєпереробки.

За інформацією біологічного факультету
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.