Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Юні медійники дізнавалися про тонкощі децентралізації

Про роль і місце ЗМІ в реформуванні місцевих громад студентам розповіли випускники відділення журналістики – радники Закарпатського ЦРМС Володимир Феськов та Юрій Лівак

0 190

Юні медійники дізнавалися про тонкощі децентралізації

Світ не тупцює на місці – зміни у різних сферах діяльності людини постійні. Ми, своєю чергою, маємо активно стежити за нововведеннями й іти в ногу з часом. 28 березня на філологічному факультеті для майбутніх журналістів, рекламістів та піарників відбувся семінар на тему «Роль ЗМІ у процесі децентралізації». Спікерами стали випускники відділення журналістики – радники Закарпатського ЦРМС Володимир Феськов (із питань децентралізації) та Юрій Лівак (з питань комунікації)
Юрій Бідзіля
Юрій Бідзіля

Захід відбувся з ініціативи недержавної неприбуткової організації «Центр розвитку місцевого самоврядування» та з участю кафедри журналістики, ГО «Медіа перспективи» у межах проекту «Сприяння етнічній толерантності в Закарпатті шляхом розвитку мультимедійної платформи».

Зі вступним словом до аудиторії звернувся завідувач кафедри журналістики Юрій Бідзіля, звернувши увагу на складні процеси, що відбуваються нині в громадах, та причетність до них засобів масової інформації.

Юрій Лівак
Юрій Лівак

Після відкриття заходу Юрій Лівак доступно ознайомив присутніх з поняттями, про які йтиме мова.Зокрема, пояснив, що децентралізація – це передача повноважень та бюджетів від державних органів – органам місцевого самоврядування.

Суть реформи, а також основні успіхи й проблеми її впровадження на Закарпатті, окреслив Володимир Феськов: «Моя робота полягає в тому, щоб супроводжувати органи місцевого самоврядування під час перших кроків, які сільські, селищні, міські ради, їхні голови, депутати роблять для того, щоб стати ОТГ. Це, до прикладу, все, що стосується реорганізації, інвентаризації, ухвалення перших рішень, створення виконавчих органів». Відтак студенти мали змогу переглянути різні картографічні матеріали, які відображали поширення децентралізації на території України та власне на Закарпатті.

Володимир Феськов
Володимир Феськов

Законом передбачено, що з 1 січня 2019 року, всі комунальні газети повинні існувати за свій рахунок. Районні видання не спроможні на себе самостійно заробляти, а райради більше не мають права їх фінансувати. Проте тимчасовий вихід з ситуації знайшли. «Районні ради підписали договори, у результаті яких фінансування газет продовжиться, але вже за новими юридичними підставами. Хоч варто враховувати те, що, відповідно до закону, 2020 року райради будуть ліквідовані. Та потреба в журналістах залишиться, адже, за проектом перспективного плану розвитку Закарпатської області, у нас має бути створено понад 50 ОТГ, кожна ж громада буде зацікавлена у комунікаторах. Тому можливостей працевлаштування буде доволі багато», – пояснив тонкощі впливу децентралізації на роботу ЗМІ Юрій Лівак.

Особливо зацікавила студентів і викликала жваву дискусію онлайн-гра «Моя громада», де вони відчули себе головами ОТГ і вирішували різні питання розвитку громади. Головна мета гри – залучити молодь до реформи децентралізації. Всяк охочий може спробувати свої сили в очолюванні громади за покликанням вище. А після проходження віртуальних випробувань варто долучатися й до реальних процесів децентралізації у своєму населеному пункті.

Вікторія Кенідра
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.