Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

До УжНУ завітав керівник проекту фінської підтримки нової української школи

Під час зустрічі з науковцями філологічного факультету Арто Ваахтокарі висловив зацікавленість у співпраці

0 221

До УжНУ завітав керівник проекту фінської підтримки нової української школи

28 березня представники філологічного факультету Ужгородського університету зустрілися з керівником проекту «Навчаємось разом. Фінська підтримка нової української школи» Арто Ваахтокарі.

Пана Арто супроводжував координатор Закарпатської філії Інституту модернізації змісту освіти, доцент кафедри психології УжНУ Едуард Соломка. Гості розповіли про чотириденні експрес-курси підготовки до зовнішнього незалежного тестування для випускників шкіл з угорською мовою навчання. Підсумки проекту підбили на прес-конференції з участю міністра освіти України Лілії Гриневич у Великодобронській школі на Ужгородщині.

До УжНУ завітав керівник проекту фінської підтримки нової української школиПрограма «Навчаємось разом» фінансується Міністерством закордонних справ Фінляндії і реалізується компанією FCG International у співпраці з Гельсінським університетом. Загальний бюджет — 6 мільйонів євро. Крім того, Європейський Союз виділив 2 млн євро на викладання української мови як нерідної для учнів – представників національних спільнот.

Тож під час зустрічі з науковцями філфаку Арто Ваахтокарі висловив зацікавленість у співпраці. Таку думку підтримали й присутні ужнівці: заступники декана Василь Шаркань і Олег Хававчак, професорка Валентина Барчан, доцентки Алла Галас, Олександра Ігнатович, Вероніка Баньоі.

Науковці філологічного факультету відзначили, що в 2018 році розпочали набір за освітньою програмою «Українська мова і література в закладах загальної середньої освіти з викладанням мовами національних меншин» (хоч і раніше готували відповідних спеціалістів), і чимало випускників навчають школярів української як другої.

До УжНУ завітав керівник проекту фінської підтримки нової української школи«Ми орієнтуємо студентів на методику викладання в поліетнічному середовищі. Це особливо актуально, бо в одному класі можуть разом навчатися діти різних національностей. Для нас важливо, щоб майбутній учитель принаймні на середньому рівні оволодів румунською чи угорською», — зауважила В.Барчан.

Наостанок науковці обмінялися контактами. Сподіваємося, вдасться налагодити продуктивну співпрацю.

Ольга Брайлян
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.