Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Юридичний факультет укотре долучився до мандрівного кінофестивалю Docudays UA

Цьогоріч фестиваль охоплює актуальні для нашої країни теми: домашнє насильство, війна на Донбасі та цькування

0 162

15 листопада в Ужгороді стартував XVI Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA – 2019. Традиційно партнером фестивалю став і юридичний факультет Ужгородського національного університету.  

Так, 18 листопада на юридичному факультеті у зеленому корпусі вишу відбувся відкритий показ фільму «Обережно, провалля!». На перегляд стрічки, крім власне студентів, завітали й учні Ужгородської загальноосвітньої школи №19.

Марія Менджул та Михайло Давиденко
Марія Менджул та Михайло Давиденко

Захід розпочала доцентка юрфаку, заступниця директора Юридичної клініки УжНУ Марія Менджул, яка розповіла про цьогорічний фестиваль документального кіно.

Отож, цього року в Ужгороді мандрівний фестиваль триватиме аж до 17 грудня. Загалом містяни матимуть змогу переглянути декілька фільмів, серед яких «Обережно, провалля!», «Ти, ***, рота закрий. Какофонія Донбасу» (22.11; 13:30 юридичний факультет УжНУ, вул. Капітульна, 26 (ауд. 4). У період із 18 листопада до 3 грудня фільми також покажуть у школах обласного центру.

Крім того, з 10 грудня ужгородці також у рамках днів документального кіно можуть завітати на фотовиставку «Такі, як є: стоп булінг», яка відбудеться у готелі «SMART POINT HUB».

Цьогоріч фестиваль охоплює актуальні для нашої країни теми: домашнє насильство, війна на Донбасі та цькування.

У якості експертів для обговорення було запрошено також керівника Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайла Давиденка та спеціаліста управління юстиції Владислава Товтина.

Юридичний факультет укотре долучився до мандрівного кінофестивалю Docudays UAДо слова, координаційна рада молодих юристів при Головному теруправлінні юстиції Закарпатської області є якраз співорганізатором фестивалю.

Пан Михайло наголосив присутнім, що кожен з них може при потребі (наявність сімейних проблем чи цькування у школі) звернутися до центру надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Владислав Товтин. Фото з ФБ
Владислав Товтин. Фото з ФБ

Представник юстиції Владислав Товтин зазначив: «Цього року якраз дуже актуальним у нас є питання булінгу. Як ви знаєте, в Україні було прийнято відповідний закон про цькування, і тому в рамках цього фестивалю ми розповідаємо про це детальніше. Пояснюємо, що за булінг тепер передбачена відповідальність, аби діти розуміли це, визнавали відповідальність за свої вчинки. У доступній формі намагатимемось розповісти школярам про всі тонкощі дитячого цькування: як з ним боротися, як поводитися, до кого звертатися тощо. Хочемо, щоб діти думали перед тим, як в агресивній формі поводитися з однолітками».

«Документальне кіно якраз і відрізняється від художнього тим, що тут все показано таким, яким є насправді, а герої та їхні емоції – не акторська гра», – зазначила Марія Менджул.

Відтак присутні переглянули фільм, запланований у рамках кінофестивалю. «Обережно, провалля!» – американське документальне кіно про трьох шкільних друзів із бідного американського містечка Рокфорд у штаті Іллінойс, США. Режисер змальовує актуальний портрет американського покоління, якому загрожує забуття. Тут йдеться і про алкоголь та заборонені речовини, і про домашнє насильство, і про швидкоплинність людського життя.

Після перегляду всі присутні мали змогу обговорити важливе питання протидії домашньому насильству та ролі гармонійних відносин у сім’ї для виховання дітей.

Кароліна Бучковська

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.