Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Захоплені історією школярі-гуртківці знайомилися з Археологічним музеєм УжНУ ім. Е. Балагурі

0 264
Дізнавалися про історію краю не з теорії, а серед справжніх артефактів – 29 жовтня вихованці археологічного гуртка Закарпатського обласного центру туризму мали заняття в Археологічному музеї УжНУ ім. Е. Балагурі. Наочно закріпили знання й почули нові цікаві факти від керівника гуртка Олександра Дзембаса й завідувача музею Володимира Мойжеса.
Володимир Мойжес спілкується з гуртківцями
Володимир Мойжес спілкується з гуртківцями

Музей живе постійно, а його експонати не встигають припасти порохом, адже ця аудиторія – навчально-експозиційна: сюди не лише приходять на екскурсії, а й проводять тут заняття. Тому студенти-історики, а нині й учні-гуртківці вивчають різні епохи не з фото в підручнику, а наочно – через артефакти.

Захоплені історією школярі-гуртківці знайомилися з Археологічним музеєм УжНУ ім. Е. БалагуріВолодимир Мойжес розповідає, що школярі – часті гості музею: «Тут представлена найповніша в області археологічна експозиція – вона складається з понад тисячі експонатів. Під час занять із історії України та вивчення минувшини нашого краю багато шкіл приходять до нас побачити артефакти від найдавніших часів до середньовіччя. Наші гості переважно з Ужгорода, але приїздять і районні школи. Наймолодші екскурсанти, яких пригадую, – третьокласники. Крім студентів-істориків приходять і ті, що вивчають на першому курсі історію України, а також гості з інших вишів країни та навіть з-за кордону. А буває, що й місцеві екскурсоводи приводять туристичні групи».

Олександр Дзембас та Вадим Турок
Олександр Дзембас та Вадим Турок

На заняття до музеїв, каже Олександр Дзембас, він із гуртківцями ходить не вперше: «Закарпатський обласний центр туризму співпрацює із Археологічним музеєм УжНУ та Закарпатським обласним краєзнавчим музеєм в Ужгородському замку вже давно. Тут ми з учнями вивчаємо теоретичну базу, знайомимося з артефактами, а в доковідні часи виїжджали і в археологічні експедиції. Так дітям простіше сприймати інформацію, музей чудовий – вони візуалізують всі історичні періоди. Наші гуртківці – це учні різних шкіл, ліцеїв та гімназій Ужгорода, котрі цікавляться історією чи хочуть ліпше підготуватися до ЗНО. Ці учні розуміють цінність нашої історії і навіть мотивують своїх бабусь та батьків прибирати сміття біля руїн замку, а потім ще й проводять там екскурсії».

Шестикласник ужгородської ЗОШ №5 Вадим Турок – якраз один із тих, хто заохочує рідних прибирати територію Невицького замку і проводить із другом екскурсії для туристів.

«Якщо не знати історії, то мало що можна зробити в майбутньому, – каже Вадим. – Історією мене зацікавили бабуся і мама з татом. Мені цікаві книжки про історію. От саме читав про Невицький замок, дивився фільми про середньовіччя – мені цікаві замки і битви. Якось  розмовляли з моїм другом Тимофієм і з’ясувалося, що ми обоє проводили екскурсії своїм знайомим чи родичам по Невицькому замку. Тож подумали, що можна проводити там екскурсії й іншим. Питали людей біля замку, чи хочуть вони дізнатися цікаві факти про нього. Серед наших туристів навіть була народна артистка України, яка грає на віолончелі, та її донька!»

А ви багато з історії краю знаєте? У скількох замках Закарпаття були?

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.