Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На філфаку вкотре зцілювалися завжди актуальним словом Кобзаря

0 688
На філфаку вкотре зцілювалися завжди актуальним словом Кобзаря
Традиційно в березневі дні з ініціативи кафедри української літератури на філологічному факультеті Ужгородського університету відзначають Шевченківські дні. Не став винятком і цей рік – 22 березня викладачі, студенти та гості підрозділу вшановували пам’ять великого Кобзаря.

Ініціатором й організатором свята стала заступник декана філфаку, доцент кафедри української літератури Оксана Кузьма. Шевченкознавець розпочала дійство з привітального слова до студентів, викладачів, гостей факультету: «Сьогодні говоримо про Шевченка не тільки як про нашого генія, національного пророка, Кобзаря, а й як про «велику людину з великими серцем», гуманіста, який на сторожі української душі поставив Слово. Шевченко завжди був, є і буде з кожним поколінням українства, але разом із тим він – понад кожною епохою. І наше завдання в ці нелегкі часи – узяти максимум із його повчань, щоб побудувати нову Україну, про яку мріяв поет».

На філфаку вкотре зцілювалися завжди актуальним словом Кобзаря

Ведучі свята – студентки українського відділення філфаку Марія Якубишин та Анна Котенко – підтримували в залі атмосферу урочистості, добра та позитиву.

Хор інтелігенції Ужгорода «Кредо» на чолі з керівником і диригентом Ярославом Кирликом запалював у серцях глядачів трепетне ставлення до Шевченкового слова.

Актуально й по-новому звучали слова цьогорічного лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка Івана Малковича, відеоролик виступу якого мали змогу побачити учасники свята.

На філфаку вкотре зцілювалися завжди актуальним словом Кобзаря

Студентка Ужгородського коледжу культури і мистецтв Адріана Тополюк вражала глядачів надзвичайно талановитим і чутливим прочитанням уривку з поеми «Тарасова ніч».

Вразив і музичний номер другокурсниці українського відділення Марини Лавришенець, яка виконала композицію «Зоре моя вечірняя…».

На свято завітали й учні Ужгородської лінгвістичної гімназії ім. Тараса Шевченка та Ужгородської загальноосвітньої спеціалізованої школи-інтернату з поглибленим вивченням окремих предметів. Разом зі своєю наставницею, випускницею філфаку УжНУ Ольгою Товт гімназисти підготували цікаву інсценізацію балади «Тополя».

На філфаку вкотре зцілювалися завжди актуальним словом Кобзаря

Студентки 2-го курсу українського відділення зачитували уривки з творів митця, закінчили ж виступ «Молитвою» Дмитра Павличка.

Враженнями від святкування поділилася одна з учасниць виступу, студентка другого курсу українського відділення Ольга Мочан: «Як на мене, то свято вдалося на славу! Хоча й на підготовку часу в нас було мало, проте оплесків та усмішок в аудиторії не бракувало. Насамперед ми хотіли показати молодому поколінню, що таку людину, як Тарас Григорович, забувати не можна, маємо пишатися ним! Щорічне святкування Шевченківських днів – чудова традиція, яка об’єднує не тільки студентів і викладачів філфаку, а й усіх охочих торкнутися вічного живого слова Пророка».

На філфаку вкотре зцілювалися завжди актуальним словом Кобзаря

Упродовж кількох годин у фойє головного корпусу університету можна було ознайомитися з тематичною виставкою до Шевченківських днів, яку підготували працівники Наукової бібліотеки УжНУ.

Наприкінці акції завідувач кафедри української літератури Валентина Барчан подякувала організаторам свята й всім присутнім, хто долучився до нього, за небайдужість і щиру любов до рідної мови, літератури, культури. Професор підкреслила, що слово Кобзаря завжди актуальне та цілюще, воно дає сили й надію всім, хто його потребує.


Юлія Шипович,
фото, відео Роберта Паппа
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.