Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В Ужгороді презентували виставку робіт відомого художника Тіберія Сільваші

Оглянути експозицію в галереї ILKO можна буде до 17 грудня цього року

0 348
В Ужгороді презентували виставку робіт відомого художника Тіберія Сільваші
На виставці
«Хтось скаже, що це мішанина, хтось – що це дієвий інструмент, щоб розкрити і творчість, і особистість, а хтось вважатиме цю виставку книгою – усі матимуть правду», – такими словами 17 листопада у арт-центрі ILKO Gallery презентували виставку відомого українського художника родом із Закарпаття Тіберія Сільваші.

Проект було створено спеціально для Ужгорода куратором Павлом Гудімовим. Хоч як парадоксально, персональна виставка робіт Сільваші на рідному Закарпатті відбувається вперше.

В Ужгороді презентували виставку робіт відомого художника Тіберія Сільваші
Тіберій Сільваші

На першому поверсі галереї глядач може ознайомитися із життєвим та творчим шляхом митця – тут представлено унікальні архівні фото, що розкажуть цікаві факти з його біографії. На другому поверсі розмістилися роботи художника останніх років – тут є чудові зразки абстракціонізму, інсталяції. «Я був готовий до цієї виставки давно, але якось не складалося. Цей проект був розроблений спеціально для Ужгорода, і я щасливий, що він відбувається саме в такому вигляді, як задумав Гудімов. Глядач бачить шлях митця від дитинства, перших робіт, школи, інституту до того, чим займаюся тепер. Головне ніколи не переставати думати», – зауважує автор.

В Ужгороді презентували виставку робіт відомого художника Тіберія Сільваші
Павло Гудімов

«У кожну свою роботу Тіберій Сільваші вкладає думку, глибоку ідею. Він не робить нічого просто так, – каже куратор проекту Павло Гудімов. – Я просив перевірити кілька разів, бо не міг повірити, що це перша повноцінна виставка Тіберія Сільваші на Закарпатті. Ця експозиція є для мене своєрідним відкриттям: вперше ми підходимо до постаті художника за допомогою багатьох ліній, які розкриті в одному проекті.

В Ужгороді презентували виставку робіт відомого художника Тіберія Сільваші
Ярослава Гасинець

Хтось скаже, що це мішанина, хтось – що це дієвий інструмент, щоб розкрити і творчість, і особистість, а хтось вважатиме цю виставку книгою – усі матимуть правду. У цій виставці ми говоримо з автором і автор говорить з нами. Підказкою до експозиції буде робота, яку ми виконували чотири роки, і тепер презентуємо – це книга «Реальність».

Відвідала виставку й декан біологічного факультету УжНУ Ярослава Гасинець, тож ділиться враженнями: «Для мене творчість Тіберія Сільваші – цілковите відкриття, оскільки поряд з класиками закарпатського живопису Йосипом Бокшаєм, Антоном Кашшаєм, Федором Манайлом, Адальбертом Ерделі, Гаврилом Глюком це щось абсолютно нове. Творчість Сільваші для мене виявилася абсолютною несподіванкою. Я не є мистецтвознавцем, але, власне, будь-яке мистецтво сприймається на емоційному рівні, тому можу поділитися тільки своїми враженнями – захопливо, яскраво, фактурно. У автора цікавий підхід і бачення навколишнього світу, людей, подій, ситуацій».

Оглянути виставку в галереї ILKO можна буде до 17 грудня цього року.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.