Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Вони не покинуті: ужнівці допомагатимуть військовослужбовцям у перепідготовці

Проходити курси за програмою Менеджмент туристично-ресторанного бізнесу можуть і люди, які внаслідок бойових дій набули інвалідності, головна умова – мотивація й бажання навчатися

0 252
1 лютого в Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція на тему «Перепідготовка і соціальна адаптація військовослужбовців, учасників АТО та членів їх сімей в Україні». Щоб розповісти про проект, із журналістами зустрілися професор УжНУ Федір Шандор, представник ГО «Наше рідне Закарпаття» Ольга Костянець та майбутній слухач курсів Василь Братасюк.

Вони не покинуті: ужнівці допомагатимуть військовослужбовцям у перепідготовціПроект фінансується Королівством Норвегія і реалізується за підтримки міжнародного фонду соціальної адаптації та ГО «Наше рідне Закарпаття». Це одна з наймасштабніших програм, яка реалізується в Україні уже понад 10 років. Долучилося вже 17 областей країни, а з цього року приєдналося і Закарпаття. Оскільки в нашій області однією з найперспективніших сфер є туризм, перепідготовка буде відбуватися за програмою Менеджмент туристично-ресторанного бізнесу.

Вони не покинуті: ужнівці допомагатимуть військовослужбовцям у перепідготовці– Нам цікаво, щоб ці люди інтегрувалися в суспільство. Особисто я не хочу повернення 90-х, коли воїнів-афганців залишили напризволяще. Маємо допомагати цим людям, щоб не повторювати афганського синдрому, – підкреслив Федір Шандор.

Ольга Костянець розповіла, що курси безплатні й триватимуть у вечірній час у будні упродовж 3 місяців. Головна мета – допомогти військовослужбовцям (будь-яких силових структур) реалізуватися у сфері туризму. Долучитися можуть чинні військовослужбовці й ті, що вже в запасі, учасники АТО та члени їхніх сімей. Якщо людина воювала як доброволець і не має статусу учасника бойових дій, рішення про прийом на навчання схвалюватимуть в індивідуальному порядку. Важливим фактором є й те, що проходити курси можуть і люди, які внаслідок бойових дій набули інвалідності. Головна умова – мотивація й бажання навчатися.

Федір Шандор зауважує:

– Людям дають вудку, а не гроші, тобто матеріальних винагород типу стипендій не буде. Якщо курсант хоче бути соціальним паразитом, то це не до нас. Нині у сфері туризму дуже бракує кадрів, тому працевлаштування ми можемо гарантувати.

Готуватимуть курсантів на базі УжНУ фахівці-практики факультету туризму та МК, ФСН та факультету іноземної філології.

Син учасника АТО, студент філологічного факультету УжНУ Василь Братасюк теж вирішив узяти участь у програмі. Розповів, що вивчає богемістику, а разом з тим є тренером зі сквошу, працює баристою (кав’ярником). Хлопцеві хотілося б спробувати себе і в інших сферах готельно-ресторанного бізнесу, а завдяки цій програмі у нього з’явиться можливість дізнатися про тонкощі туристичної галузі та дістати можливості роботи.

Після курсів учасники отримають сертифікат від Ужгородського національного університету та університету NORD (Норвегія).

Ксенія Шокіна
* Працевлаштування чи створення власного бізнесу у сфері туризму обов’язкове. Прийом заявок триває до 20 лютого, навчання розпочнеться 26 лютого 2018 року. Запис у групу та детальна інформація за телефонами:
0502889086 (Сергій Анатолійович),
0974398661 (Ольга Михайлівна)
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.