Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

311 здорових страв Карпатського регіону в одній локації: УжНУ спільно з партнерами встановив національний рекорд

Рекордну кількість традиційних і модернізованих виробів презентували під час першого на Закарпатті фестивалю здорової їжі «Дари Карпат. Бренди України»

0 622

Голубці з буряковим листям, токан із кропом, мармелад із гарбуза, дзьобавка з пшениці, кульбабовий мед, пряник із трояндовим джемом, десятки видів пастили, чамалада, хліб за автентичним рецептом… – і ще три сотні страв на основі рослинних продуктів увійшли до національного рекорду, який встановили 14 жовтня в Ужгороді. Традиційні й модернізовані вироби презентували під час першого на Закарпатті фестивалю здорової їжі «Дари Карпат. Бренди України». Його організували ГО «Інститут доброї їжі» спільно з Ужгородським національним університетом та Ужгородським торговельно-економічним інститутом КДТЕУ.

311 здорових страв Карпатського регіону в одній локації: УжНУ спільно з партнерами встановив національний рекордІдея фестивалю – відродити давні рецепти, осучаснити традиційні страви, поєднати науку й бізнес, продемонструвати, що їжа на основі продуктів карпатського регіону є корисною і смачною, а людина може виготовляти таку їжу, не шкодячи довкіллю. Здорове харчування є основою довголіття, тож організатори фесту зібрали на одній локації максимум страв із рослинних складників. У такий спосіб пропагують культуру і культ доброї їжі, активізують туризм, популяризують бренди України.

Для Закарпаття це перший такий фестиваль здорової їжі в такому форматі, утім на всеукраїнському рівні – другий. У травні цього року організатори провели схожий захід у Львові й також зафіксували рекорд із результатом 144 страви.

311 здорових страв Карпатського регіону в одній локації: УжНУ спільно з партнерами встановив національний рекорд«Під час війни і в повоєнні роки здорова їжа відіграє вирішальну роль для збереження, відродження нації, – переконаний Руслан Ковальчук, голова правління «ГО Інститут доброї їжі». – У Карпатах є природні умови для здорового життя й харчування. Кожна презентована на фестивалі страва унікальна. Ми відроджуємо культ їжі, прагнемо навчити людей оздоровлюватися їжею. Мета всіх заходів, які проводимо разом із партнерами, – поєднати науку і бізнес та представити на ринку новий вид продукції».

На урочистому відкритті фестивалю директор Ужгородського торговельно-економічного інституту ДТЕУ Петро Гаврилко зазначив, що фестиваль унікальний для регіону, оскільки на одній локації зібрали найкращі рецепти Карпат, а все, що представлено, – це рослинна їжа. Благословив захід владика Віктор Бедь.

Рекорд фіксував представник Національного реєстру рекордів України Павло Горишевський: «Сьогодні на цій локації відбулася справді крута подія – хочеться сказати «майже неперевершена», але рекорди для того і є, щоб їх перевершувати. Було нелегке завдання перед організаторами – побити рекорд, встановлений у Львові у травні, – 144 страви з рослинних харчових продуктів. Сьогодні у мене на лічильнику цифра 311 – найбільша кількість харчових рослинних продуктів Карпатського краю – страв і напоїв на одній локації».

Фестиваль «Дари Карпат. Бренди України» є одним із запланованих заходів у рамках проєкту, створеного ГО «Інститут доброї їжі». Попереду – схожі фестивалі в Івано-Франківській, Тернопільській областях, під час яких спробують об’єднати фахівців готельно-ресторанної справи. Не менш важливим напрямком є навчання фахівців-технологів, кулінарів для реалізації ідеї здорового харчування. Так, на базі Львівського торговельно-економічного університету запровадили напрям «Експертиза та біотехнології харчування». На біологічному факультеті УжНУ з вересня 2023 року готують фахівців за освітньою програмою «Експертиза та технології виробництва екологічно чистої продукції».

311 здорових страв Карпатського регіону в одній локації: УжНУ спільно з партнерами встановив національний рекордПерший проректор Олександр Сливка вважає проведення фестивалю й відкриття освітньої програми важливими кроками для поширення культури здорового харчування: «Одним із факторів, який впливає на тривалість життя людини, є екологія – те, що нас оточує, чим ми дихаємо, що їмо. Крім екологічного, природного, є також генний і суспільний чинники. Ми взяли участь у фестивалі як співорганізатори і вперше встановили рекорд у Львові, у травні. Сьогодні організували фестиваль в Ужгороді. Також на Вченій раді університету розглянули питання і в рамках напряму «Агрономія» створили освітню програму «Експертиза та технології виробництва екологічно чистої продукції». Думаю, як сьогодні встановили рекорд 311 страв, так через 4 роки успішно акредитуємо і цю освітню програму».

На фестивалі УжНУ представив різноманітну екопродукцію, створену працівниками навчально-наукових підрозділів ,– загалом 43 страви увійшли до національного рекорду. Крім унікальних видів пастили, чаю, варення, університет також презентував наливки, вина з сортів, вирощених на власних плантаціях, а ще чамаладу, квашену капусту й інші соління власного виробництва.

Любов Маргітай
Любов Маргітай

Однією з учасниць, яка майже 20 років вирощує на власних ділянках рослини, фрукти, ягоди й виготовляє з них різні товари, є доцентка кафедри плодоовочівництва і виноградарства, ФОП Любов Маргітай. Результатом сімейної справи є понад 87 різновидів екотоварів, серед яких 30 видів пастили, більш ніж 20 видів чаю і понад 20 видів варення, а також сухофрукти. Під час фестивалю 25 продуктів пані Люби увійшли до рекорду.

«18 років ми з сім’єю займаємося311 здорових страв Карпатського регіону в одній локації: УжНУ спільно з партнерами встановив національний рекорд вирощуванням рослин, ягід, фруктів у спеціальному пермакультурному лісосаду. У нас є лісосад у низинній зоні Закарпаття – 35 сотин, де вирощуємо теплолюбні культури. У високогір’ї – це гектар землі, де ростуть холодостійкі культури. Поблизу високогірної зони взагалі немає полів, які обробляються хімікатами, дуже чисте повітря, вода, ґрунт. Все вирощуємо за органічними технологіями. Спочатку готували тільки для себе, а згодом почали працювати як ФОП, – розповіла Любов Маргітай. – Наше підприємство називається «Лісосад». Цього літа нам вдалося працевлаштувати декількох жителів високогірного села. Відмінність нашої продукції полягає в тому, що самі вирощуємо сировину за органічною технологією, починаючи від насінини й саджанця. Тобто наші рослини ніколи не обробляються добривами і засобами захисту хімічного походження. Пастилу ми виготовляємо на спеціальних сушарках, при температурі 42 градуси. При цьому зберігається колір, запах, смак, вітаміни і ферменти».

На фестивалі не тільки презентували страви, а й збирали рецепти здорової їжі. Наталія Василиха, заступниця директора з науково-педагогічної роботи, членкиня оргкомітету, розповіла, що наразі триває робота над базою даних давніх і оновлених рецептів без м’яса і молока. Фестиваль показує, як може співпрацювати наука й бізнес, оскільки саме науковці, фахівці, які навчають студентів у спеціальних закладах, розробляють і вдосконалюють рецептуру, автентичні страви.

311 здорових страв Карпатського регіону в одній локації: УжНУ спільно з партнерами встановив національний рекордУчасниками фесту стали навчальні заклади Закарпаття, де готують фахівців харчових технологій з акцентом на здорове харчування, зокрема ДВНЗ «УжНУ», Ужгородський торговельно-економічний інститут КДТЕУ, Тячівський професійний ліцей, Міжгірський професійний ліцей, Львівський торговельно-економічний університет, ДНЗ «Мукачівський центр професійно-технічної освіти», Львівський фаховий коледж харчових технологій та бізнесу, Ужгородське ВПУ торгівлі та технологій харчування, Ужгородський торговельно-економічний фаховий коледж, Тернопільське ВПУ технологій та дизайну, Чернівецький торговельно-економічний інститут ДТЕУ, Буштинський торговельно-економічний фаховий коледж, а також ФОПи – кафе-пекарня «Арагві», Товариство «Фудком», Товариство «Healthy Generation», виробник меду «Підгір’я Карпат», рестопаб «RETORTA». Підтримав фестиваль бренд «Добра господарочка».

Один із організаторів – Ужгородський торговельно-економічний інститут КДТЕУ – презентував 54 страви, що увійшли до рекорду. «Це результат багаторічної роботи закладу, – зазначила завідувачка кафедри технології і організації ресторанного господарства Ганна Сабадош. – Серед презентованого – пряник «Квітка Ужгорода» з трояндовим джемом, який плануємо запатентувати. Також зефір, який робили студенти власноруч, зроблений на натуральному пюре. Крім того, закарпатські пісні тістечка, фруктові наливки, два види хліба, пироги з різними начинками, голубці з додаванням баклажанів тощо. Привертають увагу й різноманітні соуси – без штучних загущувачів, крохмалю».

311 здорових страв Карпатського регіону в одній локації: УжНУ спільно з партнерами встановив національний рекордНавчальний заклад має запатентовані продукти, наприклад, медальйон гуцульский з білими грибами, котлета фаршмікс із індички зі шпинатом, печінкою, а також гелеутворювач із морських водоростей. В інституті готують харчових технологів, це єдиний освітній заклад в області, що пропонує таку спеціальність.

Фруктова гранола, кекси на натуральному пюре, цукерки кероб, в’ялені сливи, мариновані сливи, казинаки, настоянки та багато іншого привезли на фестиваль представники Чернівецького торговельно-економічного інституту ДТЕУ. «Ми намагаємося частіше брати участь у таких заходах, однак наразі складно виїжджати за кордон. Цей фестиваль влаштовують наші партнери, тож із задоволенням їх підтримуємо та чекаємо на нашому традиційному святі гарбуза вже наступного тижня. Тож така взаємовигідна дружня в нас співпраця», – розповіла доцентка кафедри маркетингу, менеджменту, міжнародної логістики Ольга Вдовічена.

311 здорових страв Карпатського регіону в одній локації: УжНУ спільно з партнерами встановив національний рекордДиректорка Тячівського професійного ліцею Оксана Вакій радо запрошувала й до їхнього столу з фестивальною продукцією. Презентували 10 різновидів страв, серед них наливки натуральні без цукру й дріжджів, вино сухе без цукру. Крім того, наливка на чачі, на айві, горіхах, абрикосах. З-поміж десертів – тістечка з кизилом і шпинатом та інша продукція.

Майстрині виробничого навчання з Мукачівського центру професійно-технічної освіти продемонстрували на фестивалі незвичні варіанти традиційних, здавалося б, продуктів: джем із гарбуза, мед кульбабовий, дзьобавку з пшениці й сухофруктів, кнедлі з варенням, спасеники з кмином, гомбовці, бобальки… Загалом 15 видів страв, – розповіла Іванна Бойко, майстриня виробничого навчання.

Студенти освітньої програми «Харчові технології» й викладачка кафедри харчових технологій Львівського торговельно-економічного університету Тетяна Кінальська презентували на фесті незвичні закуски, гарніри й десерти. «Бачимо, що відвідувачам найбільше сподобалися наші гарбузики, баклажани з кінзою й карамелізована груша. До рекорду увійшло 10 страв», – зазначила пані Тетяна.

311 здорових страв Карпатського регіону в одній локації: УжНУ спільно з партнерами встановив національний рекорд Представниці Ужгородського ВПУ торгівлі та технологій харчування – другокурсниці Анюта Дюркі, Юлія Сачко – також пропонували відвідувачам фесту продукцію, яку приготували з викладачами. З-поміж автентичного й осучасненого – голубці з бурякового листя, котлети гречані, цибулеві, брускети з квасолевим паштетом, гарбузи смажені, кекси вишневі.

33 страви зафіксовані в рекорді від Міжгірського професійного ліцею. «У кожному регіоні є свої рецепти. Ми намагалися поєднувати традиційні з новітніми. Оновили відомий усім токан, додали до нього кріп, запропонували іншу подачу десертів. У такому фестивалі, де всі страви на рослинній основі, вперше беремо участь. А загалом часто долучаємося до різних виставок, конкурсів», – розповіла Надія Бундзяк, майстер виробничого навчання.

Тернопільське вище професійне училище презентувало на фестивалі переважно десерти. У цьому навчальному закладі готують кухарів-кондитерів, барменів-офіціантів, тож запропонували до рекорду цікаві варіанти солодощів: цукерки на рослинній продукції, напої, соуси… – 14 різновидів страв.

311 здорових страв Карпатського регіону в одній локації: УжНУ спільно з партнерами встановив національний рекордФестиваль «Дари Карпат. Бренди України» мав і благодійну складову: продукцію не продавали, а просили відвідувачів залишати будь-яку суму донату для ЗСУ. Учасники щедро пропонували відвідувачам спробувати і взяти з собою закуски, напої, десерти з рослинних компонентів, а також ділилися рецептами автентичних, модернізованих страв, які тепер зафіксовані в книзі рекордів України.

Наталія Толочко
Відео Віталія Завадяка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.