Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Тетяна Проданець: «Я відчула на собі підтримку України Чехією…»

Магістрантка-богемістка з філологічного факультету УжНУ попрактикувалася в Літній школі журналістики в Гавличковому Броді

0 65
Тетяна Проданець
Тетяна Проданець
У чеському містечку Гавличков Брод з 13 до 19 вересня тривала щорічна Літня журналістська школа для молоді. Цього літа до навчання долучилися й українки – участь  студентів з нашої держави, зокрема богемістів з УжНУ, проспонсорував край Височина.

Зізнаюся, ще з часів навчання на кафедрі журналістики мріяла потрапити до Літньої школи журналістики в Чехії. Тільки-но вивчила мову й вступила на богемістику, моя мрія здійснилася. Цьогоріч я виявилася єдиною студенткою з нашого університету, проте до навчання в школі доєдналися ще дві студентки зі Львівського національного університету ім. Івана Франка, тож самотньою в чеському середовищі не почувалася .

Навчання в школі поділили на групи за інтересами: телебачення, радіо, друковані медіа, PR та маркетинг, диджитальні медіа. Оскільки раніше я навчалася на журналістку, то було цікаво обрати щось нове – те, в чому маю не багато досвіду. Так опинилася у групі «Диджитальні медіа».

Група "Діджитальні медіа"
Група «Диджитальні медіа»

За тиждень навчання ми опанували роботу з Trend Forecasting (прогнозування трендів), воркшоп для нас проводила провідна чеська маркетологиня й блогерка Павліна Лоуженска. З цікавими інсайдами приїздили SMM-менеджери, які створюють контент для Чеського телебачення. На спільних практичних заняттях ми спробували створити відео для соціальних мереж Літньої школи.

Павліна Лоуженска
Павліна Лоуженска
SMM-менеджер Чеського телебачення
SMM-менеджер Чеського телебачення

Також до нас завітав редактор інстаграм-спільноти «Політика (не лише) для молоді», з яким ми разом створили дослідження на тему участі молоді у виборах до Європейського парламенту, яке оформили графічно й опублікували на сторінці їхнього проєкту.

Кінцева презентація груп
Кінцева презентація груп

Окрім перерахованого, навчилися працювати зі штучним інтелектом, інтегрувати його в журналістську діяльність, створювали й просували свій профіль у Linkedin, редагували журналістські тексти й пристосовували їх до формату соцмереж.

Поза груповими заняттями відвідували спільні лекції й дискусії, які для нас проводили гості з телебачення, радіо та інших медійних установ Чехії, Словаччини, Польщі. Доволі складно було зануритися в контекст, оскільки чеський і український медійні простори дуже відрізняються, особливо в час повномасштабної війни.

Останнього дня школи кожна група презентувала свої доробки за тиждень. Усі, хто плідно працював протягом навчання, отримали свій сертифікат. А після смачного обіду з чеської поливки й кнедликів роз’їхалися додому ☺

Протягом перебування у Гавличковому Броді я пристосувалася до чеської мови в контексті медіа (опанувала чимало професійної лексики), ознайомилася зі специфікою культури та етики в чеській журналістиці, занурилася у середовище свідомої чеської молоді, яка була готова вчитися навіть у час канікул. Проте найголовніше – я відчула на собі підтримку України Чехією.

Тетяна Проданець – для Медіацентру УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.