Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Довкілля для майбутнього – через наукову освіту

Проєкт ужгородського та кошицького вишів представляє спільну словацько-українську еколого-освітню кампанію, яка спрямована на висвітлення стану навколишнього середовища

0 298

Довкілля для майбутнього – через наукову освіту

28 січня на біологічному факультеті УжНУ відбулася онлайн-зустріч з колегами Університету Павла Йожефа Шафарика в Кошицях у рамках проєкту «Довкілля для майбутнього через наукову освіту» (Environment For the Future by Scientific Education) – EFFUSE. Проєкт представляє спільну словацько-українську еколого-освітню кампанію, яка спрямована на висвітлення стану навколишнього середовища (зокрема, темпів забруднення води) та потреби захисту водних ресурсів у прикордонних регіонах (Словаччина-Україна).

У процесі його виконання заплановані активності з вивчення стану Ужа на прикордонній ділянці течії в Україні, а також його притоків у Словаччині. Зокрема, дослідження проблем якості води та виявлення видів тварин (безхребетних, хребетних), рослин і мікроорганізмів, які є біоіндикаторами екологічного стану річки. Експерти провадитимуть моніторинг стану і порівняння даних чистоти води в річках по обидва боки кордону.

Довкілля для майбутнього – через наукову освіту До проєкту залучать і студентів та учнів старших класів ужгородських шкіл, для яких влаштують тренінги з польових та лабораторних досліджень. Навчання учнів з участю експертів з університетів покликане сформувати інтерес молоді до екологічних проблем та їх вирішення, а також формувати активну позицію суспільства в цьому питанні.

Планується створення Інтернет-платформи – віртуальної біолабораторії для обміну екологічною інформацією, транскордонної співпраці між учнями, викладачами, студентами університетів та громадськістю з експертами, а також для популяризації науки.

Під час зустрічі обговорено поточні активності проєкту, зокрема підготовку навчального посібника для школярів та студентів з біологічного моніторингу та індикації якості поверхневих вод на транскордонних територіях, проведення майбутніх польових і лабораторних досліджень, планування виходу експертів на моніторингові ділянки. Крім того, узгоджено та адаптовано методики комплексного екологічного та гігієнічного дослідження стану водних об’єктів досліджуваного регіону. Також скоординовано дизайн та наповнення сайту проєкту.

Сформуймо екологічну свідомість молоді через систему скоординованих дій науковців-експертів та освітян!

За інформацією біологічного факультету
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.