Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Як створювати подкасти, дізнавалися студенти-медійники УжНУ

У пресклубі молодого журналіста «Медіаперспективи» молодь мала зустріч з подкастером, монтажером, продюсером і викладачем Закарпатської академії мистецтв Робертом Довганичем

0 142
14 березня на базі пресклубу молодого журналіста «Медіаперспективи» відбулася зустріч студентів кафедри журналістики з Робертом Довганичем. Запрошений гість – подкастер, монтажер, продюсер і викладач Закарпатської академії мистецтв – розповів про свій творчий шлях і поділився методикою створення якісного продукту.
Як створювати подкасти, дізнавалися студенти-медійники УжНУ

Роберт Довганич
Роберт Довганич

Перед тим, як починати запис власного подкасту варто визначитися з його видом, жанром та тематикою. Бувають подкасти-монологи, діалоги й полілоги (коли участь беруть  більш ніж 2 особи). Це може бути як інтерв’ю, так і звичайна розмова чи розповідь. Щодо тематики – ліпше обрати те, що вас цікавить, і те, на чому ви добре знаєтеся.

Наступний пункт – техніка. «Для новачка, що записує одноосібний подкаст, достатньо USB-мікрофона, навушників та комп’ютера чи ноутбука. Але якщо ви вирішили займатися цим професійно, то варто мати в арсеналі ще й мікшерний пульт, а мікрофон замінити на спеціальний. Щодо останнього – краще обирати серед динамічних – вони не реагують на зайвий фоновий шум. Проте, якщо ви пишете у добре обладнаній студії й маєте приємний тембр голосу, – саме конденсаторний мікрофон створить вам якісний звук», – радить Роберт Довганич.

Як створювати подкасти, дізнавалися студенти-медійники УжНУМонтувати готовий запис найкраще в Adobe Audition – цю програму використовує більшість професіоналів. Подкастер каже, що в ній є широкий вибір налаштувань для редагування, а також підказує користуватися різноманітними плагінами, які можуть спростити роботу. Мінус аудіоредактора в тому, що він платний, але є й безкоштовний додаток для монтажу – Audacity.

Коли подкаст буде готовий, його потрібно опублікувати на онлайн-майданчиках для прослуховування. Тож слід завантажити запис на хостинг-платформу, що створює RSS. Саме ця платформа потім перенаправляє ваш подкаст на інші ресурси, як-от Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify та ін. Безкоштовною і найпростішою хостинг-платформою є SoundCloud. Також потрібно буде налаштувати SEO-показники, щоб ваш подкаст могла прослухати якомога більша авдиторія.

Роберт Довганич тривалий час працював на радіо, де вів власну програму. Тепер його діяльність більше спрямована на створення подкастів для інших людей, хоча має і свій, що називається «Глибше».

Одразу після зустрічі студенти запросили пана Роберта записати спільний подкаст і застосувати поради на практиці.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.