Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

«AuraAcademica»: студентство УжНУ планує створити свій особливий простір

Студентки факультету іноземної філології прагнуть реалізувати ідею безкоштовної платформи для індивідуальної та командної роботи, щоб об’єднати молодь усіх підрозділів УжНУ

0 680
Навчатися, спілкуватися й класно проводити час із однодумцями – все це може стати реальністю, а не картинкою з американського фільму. Студентки факультету іноземної філології Ірина Микулин, Ярина Кущинець та Мирослава Попович прагнуть облаштувати в університеті сучасний студентський простір. Що це таке, для чого він потрібен і чому це класно Медіацентру розповіла одна з ініціаторок створення студпростору «AuraAcademica» Ірина Микулин.
Ірина Микулин
Ірина Микулин
  • Як виникла ідея студентського простору?

– Почалося з бажання взяти участь у програмі Британської ради «Student Action: Розвиток лідерських компетенцій студентів». Разом із двома однокурсницями – Яриною Кущинець та Мирославою Попович – вирішили заповнити заявку на участь в програмі. Однією з обов’язкових умов конкурсу – підготовка ініціативи, яку хочемо впровадити в нашому університеті. Власне, з цього й почала зароджуватися сама ідея студентського простору, але нам бракувало досвіду, щоб скласти всі думки докупи. Тому звернулися по допомогу до Ірини Андрусяк – доцента кафедри англійської філології, яка допомогла з оформленням проекту й надалі є нашою наставницею.

  • Що собою являтиме «AuraAcademica»? Для чого вона?

– З часу, як ми поділилися ідеєю створення «AuraAcademica», багато хто сприйняв це лише як місце, де могли б збиратися студенти. Насправді ж ідея студентського простору значно ширша. Насамперед це відкрита безкоштовна платформа для індивідуальної та командної роботи молоді, тобто платформа, яка може об’єднати не лише студентів факультету іноземної філології, а й усіх інших підрозділів УжНУ. Потреби сучасних молодих людей значно відрізняються від інтересів їхніх попередників. Нині вони активно шукають своє місце в житті і прагнуть реалізуватися. То чому б не об’єднатися з однодумцями та не спробувати працювати разом? Звідси виникає потреба в студентському просторі, адже тут можуть зустрічатися теперішні дівчата і хлопці, обмінюватися думками, створювати власні проекти, а також круто проводити час. До речі, назва така неспроста: «AuraAcademica» з латини – простір для вільного студентського духу.
«AuraAcademica»: студентство УжНУ планує створити свій особливий простір

  • Яким бачиш утілення ідеї? Де розміститься ця платформа, для кого, що там має обов’язково бути?

– Розробляємо анкету для соціального опитування, поцікавимося думкою кожного студента. Важливо знати, чого саме потребують молоді люди та яке їхнє бачення того, що плануємо. Наш задум – це велике, світле, просторе приміщення з кількома зонами, облаштованими комфортними меблями, наприклад, мішками для сидіння тощо.

  • Хто облаштовуватиме студпростір? Як розумію, є ще й організаційні моменти…

– На плечі студентів лягає чимало, адже саме вони все вирішують – від дрібних організаційних моментів, як-от дотримання порядку, до активного пошуку людей для воркшопів. У майбутньому плануємо встановити відеоспостереження, яке дозволить аналізувати лекції й ділитися ними в соціальних мережах.

  • Чи є в планах якісь культурні, просвітницькі чи інші заходи в межах цього проекту?
Ініціаторки проекту
Ініціаторки проекту

– Так, звісно! Саме такий розвиток студентів і лежить в основі «AuraAcademica». За нашим задумом, студентський простір має стати вільною безкоштовною платформою, яка надаватиме можливості студентам для самореалізації в різних сферах: навчанні (створення сучасного лекторію, зон зі зручними меблями та дошками для навчання), волонтерській діяльності (благодійні та соціальні проекти), професійній діяльності (проведення лекцій, воркшопів, зустрічей із можливими роботодавцями тощо, а також генерування ідей та втілення їх у життя), науковій діяльності (наукові товариства, гуртки) та студентському дозвіллі. Кожен студент зможе знайти себе. Ну хіба не мотивує? Також важливо, щоб студенти й надалі дбали про розвиток нашого «гніздечка», тобто університету, і працювали над новими проектами. Тому цілком імовірно, що студентський простір зможе зробити вагомий внесок у діяльність УжНУ та гідно представити виш у житті міста й цілого краю.

Ініціаторки проекту
Ініціаторки проекту
  • Отже, участь у студентському просторі буде безплатною?

– Однією з переваг «Aura» якраз є те, що вона є безкоштовною для студентів і викладачів університету. Часто молоді люди хочуть займатися якоюсь справою, але не мають фінансової можливості. Саме тому їм варто дати шанс, адже кожен студент – це майбутнє нашої держави.

  • Що потрібно для реалізації проекту?

– Складно описати в кількох словах усе, що потрібно для запуску та існування студентського простору. Передусім – це бажання самих студентів, для яких простір створюється, а також підтримка ректора, деканів, викладачів. Звісно, не обійдеться без спонсорів, адже потребуємо фінансової підтримки. «AuraAcademica»: студентство УжНУ планує створити свій особливий простірУ планах – брати участь в освітніх ґрантах України, як і в закордонних, співпрацювати з організаціями, що підтримують молодіжні ініціативи.

  • На якій стадії все сьогодні?

– Наразі працюємо над формуванням команди та збираємо ідеї. Важливо залучити до «AuraAcademica» мотивованих молодих людей, які зможуть серйозно поставитися до створення студентського простору. З кожним днем з’являється потреба в людях з навичками в різних сферах. Попереду – створення інтернет-платформи, моделювання та дизайн лекторію, соціологічні опитування, вирішення юридичних питань та багато іншого.

Креативні й ініціативні, університет вас потребує! Хочете змін – беріть кермо у власні руки: підтримаймо студенток у їхньому починанні й зробімо наш університет ще кращим разом!

Зв’язатися з дівчатами можна у соцмережах Фейсбук та Інстаграм або телефоном 0665191692 (Ірина).

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.