Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Мирослав Дочинець: «Українська книга стає важливим духовним продуктом, патріотичною цінністю»

Шевченківського лауреата за полицею «Кобзаря» вражає і дивує, чому люди обирають його слово, цитують, трактують, знаходять навіть те, про що й сам не здогадувався

0 282
Мирослава Дочинця за прилавком «Кобзаря» чекали ще до зазначеної години. Вдячні читачі прийшли не просто придбати книгу улюбленого автора з автографом, а передусім познайомитися, поспілкуватися з тим, чия творчість дає силу жити.
Мирослав Дочинець
Мирослав Дочинець
Пані Олена
Пані Олена

Пані Олена розповідає, що «Різнотрав’я» для неї особлива книга: «Я її перечитую завжди, коли якісь важкі ситуації в житті і мені треба правильно визначитися, знайти опору, щоб іти далі. Вона мій тил, стіна. Мені дуже допомагає цей автор, і я горджуся, що пан Мирослав наш земляк. Взагалі дуже вдячна організаторам акції «Письменник за прилавком», бо ти можеш придбати книги авторів саме із Закарпаття, поспілкуватися з ними. Їхня творчість відгукується особливо, адже вони пишуть про те, що близько, зрозуміло нам, закарпатцям».

Інша пані – Лариса, адвокатеса – захоплено розповідає вже самому Мирославу Дочинцю, як познайомилася з його творчістю завдяки колезі із Волині, якій на прохання нині теж купує книги. Каже: «Ми були на одному всеукраїнському заході, і вона постійно вас цитувала. Я була вражена глибиною почутого. Життя у неї нелегке, але дороговказом їй слугує ваша творчість. Так почала читати ваші книги і я. Дуже рада познайомитися особисто».

Мирослав Дочинець уважно слухає, дякує читачкам за добре слово і ділиться: «Мене вражає, дивує, чому люди обирають моє слово, цитують, трактують, знаходять там те, про що я сам не здогадувався. Це ще раз підтверджує, що книга – це сакральний продукт. Ти вкладаєш туди свої розмисли, досвід, і вони знаходять відгук у читача. Ба більше, людина відкриває для себе щось нове. Я радий отак за прилавком, поряд зі своїми книгами поспілкуватися з читачем, зрозуміти, чому твої роботи потрібні, що вони дають».

Мирослав Дочинець:  «Українська книга стає важливим духовним продуктом, патріотичною цінністю»Творчий доробок у пана Мирослава дуже щедрий. Розповідаючи про новинки, виокремлює книгу «Різнотрав’я», яка відома й за межами України, має великі тиражі. «Ця книга не просто роман, це розмисли, намагання зрозуміти нас як зсередини, так і ззовні, наше сокровенне, з чим кожна людина встає і з чим лягає. Це і є різнотрав’я життя, тобто гербарій з подій, думок, житейських історій».

Несподіваною книгою називає автор іншу новинку – «Сонце на крисані»: «Це те, що є дріжджами літератури, її першоосновою, інтелектуальним кодом Карпат. Я 40 років збирав матеріал для цієї книги. Ці інтелектуальні перли – прислів’я, приказки – показують, що ми, закарпатці, у цьому світі не є недалеким провінційним народом. Ми – унікальні. І ця книга, на мою думку, показує цю нашу сутність».

На запитання, чи планує автор працювати для дитячої авдиторії, Мирослав Іванович відповідає, що діти – це найтонший читач, наймудріша субстанція, вони відчувають слово шкірою, не просто інтелектом, як ми, дорослі. Вони тонко відчувають найменшу фальш. Тому для дітей треба робити найвартісніші речі. «Як на мене, дорослі мають книгу книг «Дон Кіхота», а я хотів би зробити щось подібне у плані символіки для дітей. Вже другий рік працюю над повістю-казкою про хлопчика, який шукає у цьому незбагненному світі сенси, себе, своє місце. Така-от книга тепер проситься на світ».
Мирослав Дочинець:  «Українська книга стає важливим духовним продуктом, патріотичною цінністю»

Щодо віртуальної реальності, яка все більше поглинає людство, каже, не боїться її: «Високі технології дуже глибоко увійшли у наше життя, інакше вже не буде. Проте тут важливо навчитися користуватися ними мудро, розумно, знаходити грань, розмежування, щоб не перейти зі світу реального у віртуальний і навпаки. Хоча, знаєте, письменник без світу віртуального ніхто, адже уява – наш основний інструмент. Вона дає життя міфам, які творять історію, літературу.

А книжка і в сучасних умовах має своє місце, і знаходить свого читача. До слова, нині український літературний ринок надзвичайно потужний, цікавий, багатий. Незважаючи на скепсис, плачі, що все не так, він розвивається, бо розвивається держава Україна, яка поступово знаходить себе, і книга стає важливим духовним продуктом, патріотичною цінністю».

Підсумовуючи 2021-й, пан Дочинець розповідає, що рік був благодатний, багатий на внутрішні знахідки, осягнення нових істин, і спокійний. «Я цього року дуже заглибився у вчення академіка В. Вернадського про ноосферу. Він ще коли намагався донести до нас, що ми оточені чимось незримим, духовним, що має великий вплив на кожну людину. Для митців ця інформація особливо цінна, бо важливо черпати енергетику з того світу, який нам диктує, якщо ми слухаємо».

«Що планую у 2022-му? Просто жити, радіти, черпати і вертати через слово, подароване мені життям, своїм читачам. А їм щиро бажаю, щоб було більше празника для душі, радості, свободи і втіхи від того, що ми маємо».

У понеділок, 6 грудня, учасником акції «Письменник за прилавком» стане професор УжНУ Сергій Федака.

Галина Кришінець для Медіацентру УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.