Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На кафедрі військової підготовки перед присягою триває навчальний збір

Вогневий вишкіл, тактична медицина, військово-інженерна підготовка, робота з озброєнням, БМП та заняття в психологічній лабораторії – ось далеко не повний перелік дисциплін, які протягом місяця прослухають курсанти

0 349
Замість казарм – навчання на відкритому повітрі. Карантин не робить винятків, тож цьогорічний навчальний збір на кафедрі військової підготовки УжНУ змінив формат. Яким чином слухачі кафедри підбивають підсумки вивченого й готуються до складання присяги, – дізнавався Медіацентр.

На кафедрі військової підготовки перед присягою триває навчальний збірПеред навчальним збором усі курсанти повторно пройшли військово-лікарську комісію, розповідає завідувач кафедри військової підготовки Василь Олійник. «Це потрібно для того, щоб упевнитися, що за два роки навчання їх стан здоров’я не погіршився і вони так само придатні до військової служби. А з огляду на карантин ми також попросили курсантів заповнити анкети щодо ймовірних ризиків, пов’язаних із COVID-19»

О 8:45 усі збираються на шикування. Тепер, крім звичної перевірки присутніх та оголошення розпорядку на день, курсантам проводять температурний скринінг. Якщо температура вища за 37.2 – до занять не допускають.

На кафедрі військової підготовки перед присягою триває навчальний збір«Протягом трьох тижнів навчального збору курсанти закріплюватимуть свої знання на практиці й здобуватимуть нові. Ще один тиждень відведено на підготовку до держіспиту й складання присяги, – розповідає Василь Олійник. – Кожен взвод (а їх у нас 5) має заняття в окремій локації на свіжому повітрі. Маємо й один навчальний день у військовій частині – цього року, на жаль, довелося обмежити перебування там. Тож солдатської каші, так би мовити, не скуштують».

Вогнева підготовка, тактична медицина, військово-інженерна підготовка, робота з озброєнням, БМП та робота в психологічній лабораторії – ось далеко не повний перелік дисциплін, які протягом місяця прослухають курсанти.

На кафедрі військової підготовки перед присягою триває навчальний збірНа кафедрі військової підготовки перед присягою триває навчальний збірНа заміну 4 тижням життя у казармах військової частини навчальними класами у період карантину стали зелені зони поблизу кафедри. Так, у перший тиждень збору на одній галявині курсанти вчилися шукати міни, на сусідній – розбирали автомати, трохи далі – відпрацьовували вогневу підготовку, а на території навчальної лабораторії тактики вивчали тактичну медицину. Ще один взвод протягом дня перебуває у військовій частині.

На випадок поганої погоди мають укриття. Також у розпорядженні актовий зал «зеленого корпусу» та великі авдиторії кафедри, аби дотримуватися соціальної дистанції.

Присягу на вірність українському народові цього року курсанти складатимуть без публічних урочистостей на площі Народній. Обмежаться лише «своїми» на майданчику біля кафедри.

«Шкода, що через карантин вони не зможуть відчути солдатського життя у казармі. Це завжди особливий етап навчання на кафедрі. Однак виходимо з того, що маємо. Зрештою, військовий повинен бути готовим до непередбачуваних ситуацій та гідно давати їм раду», – резюмує Василь Олійник.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.