Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Факультет інформаційних технологій запрошує амбітних абітурієнтів

Здобувайте професії майбутнього разом з нами!

0 204

Факультет інформаційних технологій запрошує амбітних абітурієнтів

Невдовзі розпочнеться вступна кампанія до українських вишів. Аби з’ясувати, що може запропонувати факультет інформаційних технологій абітурієнтам, ми звернулися до декана факультету, доцента Ігоря Повхана та завідувачів кафедр – доцентів Олександра МіциЮрія Білака та  Олександра Лавера.

ДЕКАН ІГОР ПОВХАН ПРО ОЧОЛЮВАНИЙ ПІДРОЗДІЛ

Ігор Повхан
Ігор Повхан

Перспективи факультету. Факультет інформаційних технологій – один із найперспективніших і найбільш привабливих підрозділів УжНУ для нинішніх вступників. Новації у світі техніки, останні розробки сфери ІТ – наші студенти не лише завжди в курсі технічних новинок, без яких неможливо уявити цей світ, а й самі беруть активну участь у їх створенні. Якщо проаналізувати нинішній ринок праці, то чи не найбільшою є потреба в ІТ-спеціалістах. До того ж у цілому світі триває стрімкий розвиток інформаційних технологій, тому фахівці в цій сфері потрібні не лише в Україні. Надалі попит на них буде тільки зростати. IT – це реальні перспективи Української держави, і наш факультет дає змогу ними скористатися.

Про історію підрозділу. Факультет інформаційних технологій заснований у вересні 1996 року, коли стали до навчання найперші 20 студентів. Нині тут на денній і заочній формах навчання нараховується понад 500 юнаків та дівчат. Такий показник засвідчує добрий статус підрозділу.

Факультет готує висококваліфікованих фахівців з таких ІТ-спеціальностей:

  • Інженерія програмного забезпечення
  • Комп‘ютерні науки
  • Інформаційні системи та технології

Всі три фахові напрями є взаємопов‘язаними і підсилюють один одного. Навчальний процес на факультеті забезпечують висококваліфіковані викладачі. Наголосимо, що факультет інформаційних технологій УжНУ – один з небагатьох підрозділів, де кількість абітурієнтів щороку зростає. Тобто факультет з року в рік стає все більш популярним і привабливим.

Такий успіх можна пояснити двома щонайменше причинами:
а) високим рівнем і якістю знань, які надає підрозділ своїм студентам;
б) комфортністю студентського середовища, у якому перебувають майбутні айтівці, і взаємним товариським і доброзичливим ставленням студентів і викладачів одне до одного.

Професія ІТ-спеціаліста добре оплачувана. Студенти факультету інформаційних технологій працюють за фахом, починаючи вже з ІІІ курсу. З дипломом випускника ФІТ можна бути:

  • web-програмістом;
  • викладачем інформатики;
  • фахівцем з інформаційних технологій;
  • системним програмістом;
  • адміністратором баз даних;
  • інженером з комп’ютерних мереж;
  • інженером-системотехніком;
  • прикладним програмістом.

ЯКІ СЕРТИФІКАТИ ПОТРІБНІ ДЛЯ ВСТУПУ НА ФАКУЛЬТЕТ?

Для вступу абітурієнт повинен надати сертифікати з таких дисциплін:

  • Українська мова та література
  • Математика
  • Фізика / Іноземна мова

Адреса факультету: м.Ужгород, вул. Заньковецької, 89 («жовтий корпус» УжНУ)

Інформація для абітурієнтів, які хочуть вчитися за кордоном. Факультет інформаційних технологій активно підтримує зв’язки із закордонними закладами вищої освіти. Система подвійних дипломів – ще одна вагома перевага нашого підрозділу, який співпрацює з Поморською академією (Польща). Нині там навчається близько 30 наших студентів.

Перший важливий «плюс» факультету – це Договір щодо програми подвійних дипломів, укладений між УжНУ та Вищою школою економіки та менеджменту в Братиславі. Студенти факультету інформаційних технологій мають можливість проходити практику за кордоном у найвідоміших ІТ-компаніях держав Європейського Союзу, включаючи IBM.

Другий важливий «плюс» факультету – цікаве і змістовне дозвілля наших студентів. Айтівці УжНУ – прекрасні туристи, останнє їхнє досягнення – колективне «підкорення» полонини Рівної. Студенти факультету активно займаються благодійною діяльністю, душею якої є заступник декана з виховної роботи, доцент Ігор Лях.

Цікаво: доцент кафедри програмного забезпечення систем Василь Кут заснував Академію спортивного виховання, де проводяться тренування зі змішаних видів бойових мистецтв, включаючи прийоми рукопашного бою, боксу, САМБО, джіу-джитсу тощо. Більш докладна інформація тут.
Найперші академіки рукопашного бою. У другому ряді другий зліва доцент В. Кут.
Найперші академіки рукопашного бою. У другому ряді другий зліва – доцент В. Кут.

Вважаємо, що висококваліфікований ІТ-фахівець, який володіє прийомами рукопашної боротьби, на ринку праці непереможний!☺ Такі фахівці для наших дівчат будуть надійними друзями на все життя, а тому запрошуємо юну «прекрасну половину людства» до навчання на нашому факультеті! ☺

КАФЕДРА ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМ

Завідувач кафедри ПЗС, доц. Юрій Білак
Завідувач кафедри ПЗС, доц. Юрій Білак

Кафедра програмного забезпечення систем готує фахівців зі спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення».

Випускники кафедри програмного забезпечення систем здобувають кваліфікацію «Бакалавр з інженерії програмного забезпечення».

Студенти, які навчаються за спеціальністю інженерія програмного забезпечення, набувають грунтовних знань з дисциплін:

  • веб-технології, дизайн та 3D-моделювання;
  • системне та прикладне програмування;
  • адміністрування баз даних;
  • розробка інтернет клієнт-серверних систем та автоматизованих систем управління;
  • розробки програмного забезпечення для офісних систем;
  • низькорівневе програмування та захист інформації.

Випускники коледжів з усієї України, зокрема Природничо-гуманітарного коледжу ДВНЗ «УжНУ», із кваліфікацією «Бакалавр з інженерії програмного забезпечення» можуть вступати на кафедру ПЗС для здобуття кваліфікації «бакалавр з інженерії програмного забезпечення» за скороченим терміном навчання. Для цих вступників, окрім навчання за контрактом, ще й передбачається значна кількість держбюджетних місць.

Магістри, які навчаються на кафедрі, мають змогу здобути подвійні дипломи у країнах Європейського Союзу (Словаччина, Польща), що також є однією з родзинок кафедри.

Студенти та викладачі факультету інформаційних технологій – учасники хакатону «Hack Your Mind»
Студенти та викладачі факультету інформаційних технологій – учасники хакатону «Hack Your Mind»

Кафедра бере активну участь як у науковій роботі, так і в роботі з студентами факультету. До прикладу, викладачі є активними організаторами конкурсу стартапів «StartUp Village», хакатонів «Hack Your Mind» тощо.

КАФЕДРА ІНФОРМАЦІЙНИХ УПРАВЛЯЮЧИХ СИСТЕМ ТА ТЕХНОЛОГІЙ

Завідувач кафедри ІУСТ, доц. Олександр Міца
Завідувач кафедри ІУСТ, доц. Олександр Міца

Кафедра інформаційних управляючих систем та технологій готує фахівців зі спеціальності 122 «Комп’ютерні науки», яка у свою чергу поділяється на дві спеціалізації: «Комп’ютерні науки» та «Інформатика». Випускники кафедри інформаційних управляючих систем та технологій здобувають кваліфікацію «Фахівець з розробки комп’ютерних програм». Крім можливості працювати програмістом, наші випускники кафедри здобувають кваліфікацію «Викладач інформатики».

Високий рівень підготовки зі спеціальності 122 «Комп’ютерні науки» забезпечує потужний колектив кафедри інформаційних управляючих систем та технологій.

Студенти спеціальності 122 «Комп’ютерні науки» потрапляють під час навчання на стажування у такі всесвітньо відомі ІТ-корпорації, як Google, MicroSoft, Huawei. Студенти, аспіранти та викладачі кафедри беруть активну участь в роботі журі фінального етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики та Всеукраїнського турніру юних інформатиків, а також є авторами задач на престижних всеукраїнських та міжнародних змаганнях.

При кафедрі працює студентський гурток зі спортивного програмування (керівники: к.т.н., доц. Міца О.В., ст. викл. Вапнічний С.Д. та аспірант Оришич С.С.). Студенти, які займаються в гуртку, виборюють високі місця на змаганнях різного рівня, в тому числі міжнародних студентських олімпіадах з програмування. Зокрема, є багаторазовими призерами чемпіонату Південно-Східної Європи з програмування, а також посіли 34 місце в світі в 2017 році (м.Рапід-Сіті, США) та 31 місце в світі в 2018 році в (м. Пекін, Китай).

Факультет інформаційних технологій запрошує амбітних абітурієнтівКафедра є основним ядром в організації та проведенні Міжнародної літньої школи з програмування, яка відбувається щороку у серпні в Ужгороді і збирає найкращих студентів-програмістів України та близького зарубіжжя.

Також при кафедрі працює студентський гурток з робототехніки (керівники – ст. викл. Вапнічний С.Д., доц. Левчук О.М.). Під керівництвом доцента кафедри інформаційних управляючих систем та технологій Левчука О.М. студенти, які займаються в гуртку з робототехніки, виграли «срібло» на Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності (робототехніка) WorldSkills Ukraine у 2017 році. Серед розробок студентів − власний 3D-принтер.

Студенти, які навчаються за спеціальністю 122 «Комп’ютерні науки» отримують грунтовні знання з дисциплін:

  • фундаментальне програмування;
  • веб-технології, веб-дизайн та програмування та підтримка веб-застосувань;
  • інтелектуальний аналіз даних;
  • нейромережі, штучний інтелект, машинне навчання;
  • інтернет клієнт-серверні системи та бази даних;
  • комп’ютерні мережі та захист інформації.

КАФЕДРА ІНФОРМАТИКИ ТА ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНИХ ДИСЦИПЛІН

Завідувач кафедри ІФМД, доц. Олександр Лавер
Завідувач кафедри ІФМД, доц. Олександр Лавер

Кафедра інформатики та фізико-математичних дисциплін (ІФМД) готує фахівців зі спеціальності 126 «Інформаційні системи та технології».

Випускники кафедри інформатики та фізико-математичних дисциплін здобувають кваліфікацію «Фахівець з інформаційних систем та технологій».

Підготовка фахівця з інформаційних систем та технологій здійснюється за такими напрямами: проектування й аналіз інформаційних та інтелектуальних систем; основи комп’ютерної безпеки систем та прикладної криптографії; комп’ютерні мережі, Wi-Fi мережі та IP-телефонія; системи обробки інформації та низькорівневе програмування; програмування та організація баз даних та баз знань.

У рамках засвоєння цієї спеціальності передбачено вивчення таких дисциплін:

  • «Комп’ютерний дизайн і 3D-моделювання»;
  • «Проектування та дизайн цифрових продуктів»;
  • «Об’єктно-орієнтоване програмування»;
  • «Кросплатформне програмування»;
  • «Мікроконтролерні та робототехнічні системи»;
  • «Технології захисту інформації»;
  • «Провідні, безпровідні та WiMAX мережі»;
  • «IP-телефонія».

Кафедра ІФМД активно працює із закордонними партнерами.

Пригадуємо, як торік на запитання кореспондентів закарпатського телебачення, де б воліли вчитися, абітурієнти відповідали про свої наміри щодо вступу: або на факультет інформаційних технологій ДВНЗ «УжНУ», або на навчання за кордон. Це нас дуже потішило.

Наші побажання до абітурієнтів 2020 року.
Цікавишся ІТ-технологіями, мрієш про технології, які змінюють життя людства, і хочеш вчитися у висококваліфікованих професіоналів? Тоді факультет інформаційних технологій Ужгородського національного університету чекає саме на тебе!
За інформацією завідувача кафедри інформатики та
фізико-математичних дисциплін, доцента Олександра Лавера
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.