Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На кафедрі військової підготовки триває навчальний збір

Невід’ємною частиною місячних зборів є підготовка до держіспитів та їх складання; завершиться ж все, як і годиться, присягою на вірність українському народові

0 398

На кафедрі військової підготовки триває навчальний збір

Щороку влітку випускники кафедри військової підготовки УжНУ мають навчальний збір, а вже тоді складають присягу. Такий формат навчання покликаний максимально занурити студентів у справжню військову службу. Рік повномасштабної війни не став винятком — кафедра проводить навчальний збір в умовах воєнного стану. Розголошувати всі деталі ми не можемо зі зрозумілих причин, однак трохи завісу привідкриємо.
На шикуванні майбутніх офіцерів запасу – завкафедри військової підготовки Василь Олійник
На шикуванні майбутніх офіцерів запасу – завкафедри військової підготовки Василь Олійник

Очільник кафедри військової підготовки Василь Олійник каже: «П’ятеро наших викладачів тепер на фронті. Звичайно, складно сповна забезпечити навчальний збір так, як ми робили це досі. Але викладачі навіть із передової допомагають нашим студентам дізнаватися більше про нинішню війну наочно і з перших уст. Стояло питання навіть про те, щоб навчальний збір відтермінувати до наступного року. Але ми справляємося, студенти дуже вмотивовані й, здається, тепер навчаються зі ще більшим завзяттям».

Збір проходять усі взводи: артилеристи, спецпризначенці, піхотинці та психологи. Вже встигли ознайомитися з усіма елементами служби військ у місцях постійної дислокації, вивчити нові види зброї, з якими досі не мали справи, мали заняття з тактичної медицини, відпрацьовували вправи зі стрільби тощо.

Дмитро Піцикевич
Дмитро Піцикевич

Щодня студенти вдосконалюють здобуті раніше навички. Командир відділення піхоти Дмитро Піцикевич ділиться враженнями: «Цікаве й корисне заняття було з прицілювання з автомата Калашникова сидячи, стоячи, лежачи та перехід із однієї позиції в іншу. Так само відпрацьовували перезарядку автомата в різних позиціях. Про найцікавішу частину навчального збору не можу говорити назагал, але це було те, що нам як студентам однозначно додало розуміння, що таке військова служба і чого нам очікувати від майбутньої професії».

На кафедрі військової підготовки триває навчальний збірЩе один студент кафедри Олександр Пак своє навчання в університеті за основною спеціальністю вже завершив — він дипломований медик. На кафедрі військової підготовки здобуває спеціалізацію спецпризначенця. «Я хотів здобути додаткову спеціалізацію, яка перегукується з моєю основною професією. Можливо, буду військовим лікарем. Тепер відпрацьовуємо багато того, чого не навчишся в школі чи університеті, того, що рятує життя в умовах війни. Заняття з тактичної медицини для мене стало свого роду закріпленням здобутих на медичному факультеті знань. Лікар постійно має повторювати інформацію, черпати щось нове, сучасне й розвиватися», — наголошує Олександр.

Студенти-артилеристи заглибилися в математичні розрахунки. Василь Олійник жартує, що вони тут найрозумніші й найбільш зосереджені — ще б пак: досвід останніх тижнів доводить, що правильні розрахунки й влучні постріли артилерії феєрично нищать склади боєприпасів і техніку рашистів.

Каріна-Сільвія Гефнар
Каріна-Сільвія Гефнар

А от студентка Каріна-Сільвія Гефнар готується стати військовою психологинею. Дівчина зізнається: «Надзвичайно приємно, що ми не просто слідуємо програмі – викладачі чують наші запити й реагують на них. На одному із занять ми розбирали суїцидальну поведінку — на жаль, далеко не поодинокі випадки такого явища серед військових, що повернулися із зони бойових дій. А тоді виникла думка обговорити психологію полону. Це було надзвичайно важливе заняття, бо як психологи, так і командування обов’язково мають готувати своїх бійців до різних варіантів розвитку подій. І хоч як би нам того не хотілося, полон може статися, тому потрібно знати, як комунікувати з нашими військовими й допомагати їм адаптуватися після повернення».

Навчальний збір триває протягом місяця, й невід’ємною його частиною є підготовка до держіспитів та їх складання. Завершиться все, як і годиться, присягою на вірність українському народові.

Ксенія Шокіна, Медіацентр УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.