Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На першому в «YouthHub» майстер-класі студентів навчали мови тіла й ораторського мистецтва

Захід проводила досвідчена тренерка, письменниця, режисерка, директорка Закарпатського обласного театру драми та комедії Олеся Чепелюк

0 70
23 квітня на базі щойно відкритого в гуртожитку №4 молодіжному центрі «YouthHub» відбувся майстер-клас для студентів «Про що говорить ваше тіло, коли говорите ви».

Захід проводила досвідчена тренерка, режисерка, письменниця, директорка Закарпатського обласного театру драми та комедії (в м. Хусті)  Олеся Чепелюк.

Олеся Чепелюк
Олеся Чепелюк

Колишня випускниця УжНУ ділилася своїми знаннями й навичками ораторської справи, пропонуючи практичні поради щодо того, як утримувати увагу аудиторії й переконливо доносити свої ідеї.

Тренерка акцентувала на правильній роботі з тілом, зокрема – як долати скутість перед виступами. Крім того, розповіла присутнім про те, наскільки важливо налаштувати себе на сприйняття аудиторії, бути впевненим перед публікою і не виказувати свій острах.

На першому в «YouthHub» майстер-класі студентів навчали мови тіла й ораторського мистецтва«Ми виконували вправи на зняття защемлень тіла, розслабляли опорно-руховий апарат, адже це важливо, щоб ми могли впевнено стояти й вести лекцію, виступ тощо. Також тренували зоровий контакт, дикцію, постановку голосу, пробували використовувати різні тембри. Дуже важливо в цій справі правильно, цікаво й різноманітно інтонувати мовленнєвий потік, тож виконували акторські вправи за допомогою скоромовок, тренували акторську майстерність та уяву. Працювали студенти як окремо, так і в парах, щоб навчитися чути не тільки себе, а й партнера», – розповідає про майстер-клас Олеся Чепелюк.

Учасники були активні, із задоволенням брали участь у виконанні вправ і ставили додаткові запитання. Ділилися власним досвідом, який стосувався теми майстер-класу, розповідали історії, що їм дається складно під час публічних виступів.

На першому в «YouthHub» майстер-класі студентів навчали мови тіла й ораторського мистецтва «Зі студентами відразу знайшли спільну мову, адже розумію їх потреби, чого хотіли б і на що очікують від заходу. Я ще не так давно була на їхньому місці, тому розумію запити молоді: їм не потрібні лекції, адже їх і так достатньо під час навчального процесу. Їм цікава подача, тобто, що пропонуєш і як ти це робиш. Має значення не тільки цукерочка, а й те, як вона загорнута. Дуже важливо вміти донести молоді те, що хочеш у них закласти через різні види виразності. Студенти жваво це прийняли. На початку, коли потрібно було щось говорити, – трішки соромилися, але далі всі розкрилися й були активними під час дискусій і виконання вправ», – поділилася тренерка.

Студенти також позитивно відгукуються про захід. Кажуть, що хотіли б відвідувати такі події частіше. Один із них, представник студентської ради університету з факультету математики та цифрових технологій Станіслав Скорондяк запропонував пані Олесі дальшу співпрацю, зокрема в допомозі з постановкою сценки для благодійного ярмарку, де могли б зібрати кошти для військових.

«Майстер-клас виявився цікавим і знаковим, адже це був перший захід після відкриття молодіжного центру «YouthHub». Мені дуже сподобалося, тому що було багато практичної роботи, дізналися про роботу оратора, акторське мистецтво, почули лайфгаки, які справді здатні допомогти у стресових ситуаціях. Тож чекаю наступних таких заходів, котрі із задоволенням відвідаю», – каже Станіслав.

На першому в «YouthHub» майстер-класі студентів навчали мови тіла й ораторського мистецтваЗа словами керівника молодіжного центру «YouthHub» Дмитра Койтюка, такі заходи проводилися й дотепер, однак переважно в онлайн-форматі. З відкриттям цього простору проводитимуть навчальні зустрічі для здобувачів освіти наживо. Розписаний план заходів на цілий місяць, намагатимуться розвивати в молоді «м’які навички», які не завжди набувають під час навчання в університеті.

«Будемо анонсувати наші події, всі вони будуть цікаві, інформативні. Тож стежте за оголошеннями й долучайтеся. Стараємося для студентів, щоб вони мали можливість розвиватися в різних напрямках під час навчання в університеті, тому чуємо їхні бажання й допомагаємо у цьому», – резюмував Дмитро Койтюк.

Захід проведено молодіжним центром «YouthHub» УжНУ у співпраці з ГО «Молодіжна платформа» в межах програми «Розвиток потенціалу молоді у західних областях України», що імплементується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW.

Ніколетта Саєнко, студентка відділення журналістики
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.