Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На сцені Закарпатського муздрамтеатру показали виставу-перформанс за творами Петра Скунця

Особливий акцент зробили на забороненій у радянські часи поемі закарпатського шевченківського лауреата «Розп’яття»

0 207

На сцені Закарпатського муздрамтеатру показали виставу-перформанс за творами Петра Скунця На сцені Закарпатського муздрамтеатру показали виставу-перформанс за творами Петра Скунця

В Закарпатському академічному обласному музично-драматичному театрі ім. братів Шерегіїв відбулася прем’єра перформансу «Один» – за поезією знаного письменника, публіциста, громадського діяча Петра Скунця. У новаторській виставі представили твори різних періодів. Назвали перформанс, як і останню книгу, за яку Петро Миколайович отримав Шевченківську премію.

На сцені Закарпатського муздрамтеатру показали виставу-перформанс за творами Петра Скунця Виставу приурочили до 80-річчя з дня народження ужгородського поета. Режисер-постановник перформансу – заслужений артист України Василь Шершун, який добре знав письменника. Художник-постановник – заслужений діяч мистецтв України Емма Зайцева; балетмейстер – Віктор Бабука. Постановку підтримав департамент культури, національностей та релігій Закарпатської ОВА.

В основі перформансу – вірші поета «Вовків боятись – не ходити в ліс…», «Тарас», «Верховинська ідилія» та інші, які гармонійно доповнені й пов’язані танцями, музичним супроводом і влучно дібраними костюмами. Кожен вірш – окрема дія. Деякі твори перероблені, зокрема «Втомлений вечір», який довелося скоротити. Утім поезії доповнюють одна одну і складається враження, що це цілісний сценарій, а не уривки з робіт П. Скунця. Основна ідея вистави «Один» – наше життя зазвичай триває в темряві, але стаються події, коли навіть темрява починає світитися.

До годинної вистави залучили 25 акторів. Особливий акцент зробили на забороненій у радянські часи поемі П. Скунця «Розп’яття». Музичний матеріал дібраний так, що глядачі насолоджувалися різноманітною музикою: від балад – до творів Євгена Станковича.

Відвідали виставу-перформанс і студенти відділення журналістики УжНУ. Зізнаються: при перегляді п’єси завмирає подих від блискучої гри акторів, які відчувають сцену й одне одного. Вони сповна передають думки, ідеї, які вкладав у свої вірші Петро Миколайович.

Максим Галашко, Роман Ковтонюк, студенти 1 курсу відділення журналістики
Фото з офіційної сторінки Департаменту культури, національностей та релігій
Закарпатської ОДА у соцмережі «Фейсбук»
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.