Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Науковці УжНУ обмінювалися здобутками у галузі україністики з колегами із Ніредьгазького університету

Напрацювання враховуватимуть під час реалізації запроваджених на філологічному факультеті УжНУ освітніх програм із підготовки фахівців для шкіл із викладанням мовами національних меншин та вчителів української й англійської мов

0 765
Науковці УжНУ
Науковці УжНУ
Обмін досвідом, конструктивний, професійний підхід до проблем – запорука успішного їх подолання. У таке русло спрямовують свої зусилля науковці-філологи Ніредьгазького та Ужгородського університетів. 11–12 жовтня лінгвісти та літературознавці Ужгородського національного університету взяли участь у міжнародному науковому форумі «Україністика в Угорщині та поза її межами». Організатором заходу виступила новостворена в Ніредьгазькому університеті кафедра української мови та культури й спілка самоврядування українців Ніредьгази та Чепела.

Науковці УжНУ обмінювалися здобутками у галузі україністики з колегами із Ніредьгазького університетуІз вітальним словом до учасників конференції звернулися проректор вишу Золтан Ковач, провідний консул Консульства України в Ніредьгазі Аркадій Гупало, голова самоврядування українців міста Юдіта Софілканич та завідувач кафедри Вікторія Штефуца.

Золтан Ковач, зокрема, висловив упевненість у правильності рішення уряду Угорщини та керівництва університету щодо відновлення діяльності кафедри україністики в Ніредьгазькому університеті як вагомого чинника підтримки добросусідських стосунків двох держав.

На пленарному засіданні привітали угорських колег і виступили з науковими доповідями професор кафедри угорської філології Петро Лизанець та завідувач кафедри української літератури, професор Валентина Барчан.

Науковці УжНУ обмінювалися здобутками у галузі україністики з колегами із Ніредьгазького університетуВисокий науковий рівень мовознавчих та літературознавчих досліджень засвідчили виголошені на секційних засіданнях доповіді завідувача кафедри української мови, професора І. В. Сабадоша, доцентів А. М. Галас, О. Д. Пискач, В. Ф. Баньої, Е. Ю. Балли, М. Ю. Козак, О. М. Тиховської, аспірантки М. Вотьканич, завідувача кафедри угорської філології Х. І. Зикань, старшого викладача, кандидата філологічних наук О. Ю. Талабірчук. Разом із україністами Будапештського, Львівського університетів, Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці у Берегові вчені обговорювали актуальні проблеми філологічної науки.

Науковці УжНУ обмінювалися здобутками у галузі україністики з колегами із Ніредьгазького університетуПродуктивною виявилася й робота круглого столу «Методика викладання української мови як іноземної в сучасному європейському просторі». Своїми теоретичними напрацюваннями та багаторічним досвідом викладання української мови й літератури в школах з угорською мовою навчання поділилися педагоги-філологи Ю. Софілканич, К. Лавер, Є. Борисова.

Науковці УжНУ обмінювалися здобутками у галузі україністики з колегами із Ніредьгазького університетуЦікаві уроки практичного навчання української мови угорськомовних дітей різного віку на заняттях музики, образотворчого мистецтва представили Е. Кіш, Л. Савіна та ін. Про методику вивчення української мови та літератури у вищому навчальному закладі, традиційні й нестандартні підходи йшлося у виступах викладачів ніредьгазького, берегівського, ужгородського вишів Т. Чонки, Е. Барань, А. Галас та ін.

Під час роботи круглого столу учасники ознайомилися з підручниками, посібниками, програмами, перекладними антологіями, що використовуються в процесі навчання, окреслили проблеми, які слід розв’язувати зусиллями урядовців, учених, методистів, учителів-практиків, студентів, учнів, батьків. Здобуту інформацію важливо буде враховувати під час реалізації запроваджених на філологічному факультеті УжНУ освітніх програм із підготовки фахівців для шкіл із викладанням мовами національних меншин та вчителів української й англійської мов.

Науковці УжНУ обмінювалися здобутками у галузі україністики з колегами із Ніредьгазького університетуУчасники конференції разом із консулом Консульства України в місті Ніредьгазі поклали квіти до меморіальної дошки колишньому завідувачеві кафедри україністики в Ніредьгазькому університеті Іштвану Удварі, відвідали місто Токай, де вшанували пам’ять українського письменника й філософа Григорія Сковороди покладанням вінка до меморіальної дошки на будові православного собору, у якому митець упродовж восьми років співав у церковному хорі.

Науковці УжНУ обмінювалися здобутками у галузі україністики з колегами із Ніредьгазького університетуНауковці-україністи та гунгарологи УжНУ вітають кафедру української мови та культури Ніредьгазького університету з успішним заходом на високому організаційному та науковому рівні, бажають колегам нових досягнень і висловлюють готовність до подальшої співпраці.

За інформацією завідувачки кафедри української літератури, професора Валентини Барчан
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.